Indyk z grilla w ca┼éo┼Ťci
24h >5 osób <120 zł Wideo

Indyk z grilla w ca┼éo┼Ťci

Planujesz wi─Öksze przyj─Öcie u siebie w ogrodzie? Na specjalne okazje doskonale sprawdzi si─Ö indyk z grilla w ca┼éo┼Ťci. Mi─Öso nafaszerujemy pomara┼äczami, cytrynami i jab┼ékami i delikatnie podw─Ödzimy za pomoc─ů drewnianych wi├│rk├│w. Efekt? Na pewno pozytywnie Ci─Ö zaskoczy!

ÔÇ×Dzi─Öki po┼é─ůczeniu soku jab┼ékowego i wody w solance, w kt├│rej marynujemy wcze┼Ťniej indyka, nadamy mu nieco owocowego smaku. Pami─Ötaj tak┼╝e, aby przed rozpocz─Öciem podw─Ödzania, namoczy─ç drewniane wi├│rki w wodzie. ÔÇŁ Kacper Salzman

Przygotowuj─ůc indyka z grilla, pami─Ötaj o tym, aby odpowiednio rozplanowa─ç sobie prac─Ö. Na pocz─ůtku musimy umie┼Ťci─ç mi─Öso w solance na oko┼éo 24 godziny. Dzi─Öki dodaniu soku jab┼ékowego, mi─Öso nabierze smaku i aromatu oraz b─Ödzie szybsze w przygotowaniu. Indyka z grilla b─Ödziemy podw─Ödza─ç, dlatego warto zaopatrzy─ç si─Ö w wi├│rki do w─Ödzenia ÔÇô na tak─ů ilo┼Ť─ç mi─Ösa wystarczaj─ůce b─Ödzie oko┼éo 4-6 opakowa┼ä. Wi├│rki dorzucamy w ilo┼Ťci maksymalnie 1 opakowanie co oko┼éo 30 minut. Grillowanie indyka potrwa oko┼éo 3 godzin.

Mi─Öso grillowali┼Ťmy na grillu Weber Master Touch z rusztem o ┼Ťrednicy 57 cm. Aby zachowa─ç odpowiedni─ů soczysto┼Ť─ç mi─Ösa, warto tak┼╝e wewn─ůtrz grilla umie┼Ťci─ç tack─Ö aluminiow─ů z wod─ů, kt├│ra b─Ödzie odparowywa─ç p┼éyn z powrotem do mi─Ösa. Dodatkowo, indyka grillujemy metod─ů po┼Ťredni─ů. W niekt├│rych grillach, np. modelach Webera, takie grillowanie jest bardzo u┼éatwione dzi─Öki zastosowaniu koszy char-basket. Wi─Öcej o metodach grillowania znajdziesz tutaj: Jak─ů metod─Ö grillowania wybra─ç? O metodzie po┼Ťredniej i 50/50.

Składniki

  • 8,5 kg indyka (w ca┼éo┼Ťci)
  • 4 cytryny
  • 2 pomara┼äcze
  • 4 jab┼éka
  • 4 cebule
  • 10 ga┼é─ůzek ┼Ťwie┼╝ego rozmarynu
  • 10 ga┼é─ůzek ┼Ťwie┼╝ego tymianku
  • 1 ┼éy┼╝ka pieprzu
  •  olej do posmarowania mi─Ösa
  •  
  •  Sk┼éadniki na solank─Ö 5-litrow─ů:
  • 2,5 l wody
  • 2,5 l soku jab┼ékowego
  • 500 g soli
  • 4 li┼Ťcie laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  •  
  •  Dodatkowo
  • 4-6 opakowa┼ä wi├│rk├│w do podw─Ödzania (np. jab┼ékowych)
  •  r─Öczniki papierowe (do wytarcia mi─Ösa)
  •  
  •  Przydatne akcesoria
  •  komin do rozpalania grilla
  •  sonda do kontroli temperatury
  •  tacka aluminiowa (do odparowania wody)

Przygotowanie:

  1. Dzie┼ä wcze┼Ťniej umieszczamy indyka w solance na 24 godziny. Solank─Ö na 8,5 kg indyka przygotowujemy, mieszaj─ůc 2,5 l wody, 2,5 l soku jab┼ékowego oraz 500 g soli. Do tego dodajemy przyprawy: li┼Ťcie laurowe i ziel─Ö angielskie. W ca┼éo┼Ťci umieszczamy indyka i odk┼éadamy w ch┼éodne miejsce.
  2. Po 24 godzinach, wyci─ůgamy indyka z solanki i uk┼éadamy na r─Öcznikach papierowych, aby osuszy─ç mi─Öso. Indyka delikatnie przecieramy r─Öcznikami papierowymi.
  3. Po osuszeniu mi─Ösa, na desce kroimy w ─çwiartki cytryny, pomara┼äcze i jab┼éka. Pokrojonymi owocami faszerujemy indyka. Nast─Öpnie umieszczamy w ┼Ťrodku ga┼é─ůzki ┼Ťwie┼╝ych zi├│┼é: tymianku i rozmarynu.
  4. Mi─Öso od g├│ry posypujemy ┼Ťwie┼╝o zmielonym pieprzem oraz smarujemy olejem.
  5. P├│┼é godziny przed rozpocz─Öciem grillowania namoczymy wi├│rki do podw─Ödzania indyka, my u┼╝yli┼Ťmy wi├│rk├│w jab┼ékowych. Wi├│rki moczymy w wodzie 30 minut.
  6. Teraz przygotujemy grill w─Öglowy: grill rozpalamy za pomoc─ů komina, uzupe┼éniaj─ůc go brykietem w Ôůö, ┼╝eby temperatura nie by┼éa zbyt wysoka.
  7. ┼╗arz─ůcy si─Ö brykiet przesypujemy do koszy char-basket (w grillu Weber Master Touch s─ů one w standardowym wyposa┼╝eniu). Ustawiamy je na bokach ÔÇô indyka b─Ödziemy grillowali metod─ů po┼Ťredni─ů.
  8. Do du┼╝ej tacki aluminiowej nalewamy wod─Ö i umieszczamy j─ů mi─Ödzy koszami char-basket. Ten zabieg ma na celu zachowa─ç odpowiedni─ů wilgotno┼Ť─ç mi─Ösa i zapobiec jego wysuszeniu. Woda odparowuj─ůc, b─Ödzie nawil┼╝a─ç indyka, dzi─Öki czemu mi─Öso pozostanie soczyste.
  9. Namoczone wcze┼Ťniej wi├│rki umieszczamy w koszach char-basket.
  10. Nad ca┼éo┼Ťci─ů zak┼éadamy ruszt i k┼éadziemy na nim indyka ÔÇô mi─Öso uk┼éadamy na samym ┼Ťrodku rusztu, aby grillowa┼éo si─Ö metod─ů po┼Ťredni─ů.
  11. W mi─Ösie umieszczamy sond─Ö z termometrem iGrill, aby jak najdok┼éadniej kontrolowa─ç temperatur─Ö. Sond─Ö wbijamy w pier┼Ť indyka, nale┼╝y uwa┼╝a─ç, aby nie wbi─ç jej przypadkowo w ko┼Ť─ç.
  12. Ca┼éo┼Ť─ç zamykamy pod pokryw─ů i otwieramy wywietrzniki grilla. Kontrolujemy temperatur─Ö na grillu, aby nie przekroczy─ç 160 stopni.
  13. Mi─Öso zostawiamy na grillu na 3 godziny, utrzymuj─ůc w trakcie grillowania temperatur─Ö 150-160 stopni. W trakcie grillowania ca┼éy czas dosypujemy wi├│rk├│w, max. jedno opakowanie co 30 minut, aby indyk nabra┼é charakterystycznego, podw─Ödzanego aromatu.
  14. Gotowy indyk powinien mie─ç odpowiedni zakres temperatury: pier┼Ť indyka oko┼éo 70 stopni, noga indyka oko┼éo 90 stopni, w├│wczas mi─Öso b─Ödzie idealne.
  15. Indyk z grilla gotowy! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Czosnkowy kurczak z ro┼╝na 2h 4 osoby Wideo Czosnkowy kurczak z ro┼╝na
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w ca┼éo┼Ťci z grilla 60 min 5 so├│b Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w ca┼éo┼Ťci z grilla

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *