Stek z polędwicy wołowej metodą reverse
60 min 2 osoby <120 zł

Stek z polędwicy wołowej metodą reverse

Polędwica to najdelikatniejszy kawałek wołowiny, ale jest też bardzo chudym stekiem, dlatego warto go nasączyć tłuszczem. Dziś proponuję ją w wydaniu z ziołowym masłem smakowym. Delikatność w połączeniu z niebagatelnymi smakami.

„Metoda odwrócona na steka polega na tym, że najpierw dociągamy mięso do odpowiedniego stopnia wysmażenia w środku, a na koniec spiekamy bardzo szybko w wysokiej temperaturze. Metoda świetna dla grilli typu Kamado Joe - możemy zacząć robić steki w czasie, gdy grill się jeszcze rozgrzewa, a na koniec wyjąć deflektor i spiec w bardzo wysokiej temperaturze nad samym węglem. ” Kacper Salzman

W dzisiejszym przepisie zaprezentujemy przygotowanie steku wołowego na grillu węglowym Kamado Joe. To ceramiczny grill węglowy, który potrafi osiągać znacznie wyższe temperatury, niż inne sprzęty tego typu. Ponadto, kontrola temperatury jest znacznie łatwiejsza niż na większości grillów węglowych – modele Kamado Joe posiadają specjalne odpowietrzniki oraz deflektory ciepła. Z tego przepisu dowiesz się, jak w praktyce wygląda przygotowywanie potraw na grillu typu kamado.

Przeczytaj też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Podczas przygotowywania na ruszcie polędwicy, nie objedzie się bez kontrolowania temperatury wewnątrz mięsa – warto się zaopatrzyć w specjalny termometr do grillowania. Delikatny stek z polędwicy wołowej powinien osiągnąć temperaturę 50 stopni, aby był gotowy do zdjęcia z rusztu. Później mięso należy odstawić, a następnie dopiec krótko na mocno rozgrzanym ruszcie. Temperatura na ruszcie w pierwszej fazie grillowania powinna wynosić 100-120 stopni, a na koniec należy ją podnieść do wartości 280-300 stopni.

Składniki

  • 2 steki z polędwicy (każdy po 200 gramów)
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżka jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki i rozpal grilla.
  2. Posmaruj polędwicę olejem, a następnie przypraw solą i pieprzem.
  3. Przed ułożeniem polędwicy na ruszcie wbij w kawałki mięsa sondy termometru.
  4.   Na rozpalony węgiel połóż dwa kawałki drewna, a następnie zamontuj deflektor ciepła i ustaw ruszt na najwyższym położeniu. Poczekaj 10-15 minut, aż grill nagrzeje się do temperatury 100-120 stopni.
  5. Gdy ruszt będzie odpowiednio nagrzany, ułóż na nim steki z polędwicy wołowej. Jeśli korzystasz z grilla Kamado Joe, przymknij wloty powietrza na dwa palce, a wyloty ustaw w pozycji 1.
  6. Gdy steki pieką się na ruszcie, możesz przejść do przygotowywania dodatków. Utłucz w moździerzu czosnek z jałowcem, aby uzyskać pastę.
  7. Do miski z masłem dodaj pastę przygotowaną w moździerzu, obrane listki tymianku, posiekany rozmaryn oraz zioła.
  8. Odstaw miskę z wszystkimi składnikami do temperatury pokojowej, a następnie dokładnie wymieszaj składniki.
  9. Poczekaj do momentu, gdy stek z polędwicy wołowej osiągnie temperaturę 50 stopni wewnątrz, a następnie zdejmij mięso z rusztu i odstaw na 5-10 minut do odpoczywania.
  10. Poczekaj 10-15 minut, aż grill się nagrzeje do temperatury 280-300 stopni Celsjusza.  Jeśli używasz grilla Kamado Joe, zdejmij deflektor ciepła, otwórz komin i wloty powietrza, a ruszt ułóż na najniższą pozycję.
  11. Połóż steki na rozgrzanym ruszcie grilla, a następnie dopiekaj mięso przez 1 minutę z każdej strony.
  12. Stek z polędwicy wołowej gotowy! Podawaj z przygotowanym wcześniej masłem. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Polędwiczka wieprzowa w tequili 90 min >5 osób Polędwiczka wieprzowa w tequili
Stek z grilla z sosem pieprzowym 15 min 2 osoby Wideo Stek z grilla z sosem pieprzowym
Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim 30 min 4 osoby Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *