Chcesz doświadczyć niezapomnianych wrażeń podczas grillowania? Z ceramicznym grillem węglowym Kamado Joe Classic III to możliwe! W poniższej recenzji przyjrzymy się nowoczesnym technologiom oraz pozostałym elementom, które umożliwiają łatwe i przede wszystkim wygodne grillowanie. Sprawdź grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III i rozpal podniebienia wszystkich gości!
Solidne wykonanie
Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III to trwały i odporny na warunki atmosferyczne sprzęt, wyposażony w gruby ceramiczny korpus, który sprawia, że przyrządzane potrawy nabierają niezwykłego smaku i aromatu. Grube ściany skutecznie zatrzymują dym i temperaturę. Stabilna konstrukcja o wymiarach 119,4 cm x 128,3 cm x 76,7 cm została oparta na masywnym wózku z 4 kółkami. Takie rozwiązanie ułatwia transport 128 kg grilla węglowego.
Marka Kamado Joe zadbała również o dodatkową przestrzeń roboczą i wyposażyła urządzenie w składane, boczne półki. Co więcej, każda półka została zintegrowana z uchwytami na akcesoria. Model jest przystosowany do pracy w ekstremalnych warunkach – gruba uszczelka na rantach kotła i kopuły zapewnia wysoką szczelność i 10-krotnie dłuższą żywotność niż inne uszczelki przemysłowe.
Wielopoziomowy ruszt ze stali nierdzewnej
Okrągły ruszt o średnicy 46 cm został wykonany ze stali nierdzewnej i składa się z 2 elementów. Stal nierdzewna to materiał odporny na uszkodzenia, korozję, a także łatwy w konserwacji. Jednym z atutów grilla węglowego Kamado Joe Classic III jest jego wielopoziomowość. Innowacyjny system Divide & Conquer® („Podziel i rozporządzaj”) pozwala na tworzenie wielopoziomowych stref grzewczych. W taki sposób możesz usmażyć na ruszcie zarówno soczyste kawałki mięsa, jak i chrupiące warzywa i inne dania. Całkowita powierzchnia grillowania wynosi 3290 cm2. Jeśli chcesz rozszerzyć swoje możliwości kulinarne i pragniesz przygotować na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe Classic III mięso do burgerów, jajka sadzone lub naleśniki, to w naszym sklepie dostępna jest półkolista płyta żeliwna.
Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III – 2 deflektory ciepła
W zestawie znajdują się również 2 ceramiczne deflektory, które świetnie sprawdzą się podczas pieczenia metodą low & slow lub grillowania strefowego. Dzięki temu grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III doskonale nadaje się nie tylko do grillowania, ale też długotrwałego pieczenia, wędzenia i duszenia! 5-częściowy system ceramicznych wkładów, skutecznie pochłania i oddaje ciepło przez wiele godzin, dlatego w palenisku możesz osiągnąć temperaturę od 82 do nawet 400°C!
Hiperboliczna komora dymna z wkładką SlōRoller
Grille węglowe Kamado Joe to urządzenia, które świetnie sprawdzą się do długiego, powolnego wypiekania potraw. Proces ten ułatwia hiperboliczna komora dymna z wkładką SlōRoller, pozwalająca grillować metodą pośrednią lub low & slow. SlōRoller świetnie optymalizuje przepływ powietrza i rozprowadza ciepło po całej powierzchni grillowania, otulając kawałki mięsa aromatycznym dymem. Hiperboliczna komora dymna 20-krotnie zwiększa cyrkulację dymu oraz redukuje nadmiernie rozgrzane punkty, czyli tzw. „hot spots”. Należy również pamiętać, że wkładkę SlōRoller można używać w niskich temperaturach, nie przekraczających 260°C!
Kosz na węgiel
Na dnie paleniska został umieszczony stalowy kosz na węgiel z dodatkową przegródką. Pozwala to na przygotowanie jeszcze większych stref ciepła. Zastanawiasz się, jakie paliwo kupić, aby grillowanie na grillu Kamado Joe Classic III, było łatwe i efektywne? Do rozpalenia ognia polecamy węgiel drzewny Kamado Joe. Duże kawałki sprasowanego drewna palą się dłużej oraz osiągają wyższą temperaturę, niż inne węgle drzewne dostępne na rynku.
Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III – wbudowany termometr
Amerykański producent Kamado Joe w pokrywie sprzętu umieścił wygodny i bardzo przydatny termometr, z którego pomocą skontrolujesz temperaturę wewnątrz grubych, ceramicznych ścian, bez konieczności uchylania pokrywy. Element mierzy temperaturę w stopniach Celsjusza i Fahrenheita.
Control Tower – górny odpowietrznik
Control Tower to górny otwór wentylacyjny, dzięki któremu osiągniesz i utrzymasz wybraną przez Ciebie temperaturę grillowania. Odpowietrznik możesz ustawiać na kilka sposobów, a nawet pozostawić go w pozycji otwartej. Z Control Tower możesz zapomnieć o uciążliwej regulacji temperatury i przepływu powietrza!
Dolny odpowietrznik i szufladka na popiół
W dolnej części producent umieścił odpowietrznik wraz z szufladką na popiół. Podobnie jak Control Tower, zasuwka służy do kontroli temperatury i przepływu powietrza wewnątrz paleniska. Otwarcie odpowietrznika przyspieszy przepływ powietrza, natomiast zamknięcie obniży temperaturę. Producent zadbał również o tak ważny aspekt, jak czystość urządzenia i wyposażył sprzęt w szufladę na popiół. Z jej pomocą szybko i bezpiecznie pozbędziesz się pozostałości po grillowaniu.
Zawias pneumatyczny
Model Classic III został wyposażony w solidną pokrywę, osadzoną na zawiasie pneumatycznym, umożliwiającym wygodne i bezpieczne otwieranie urządzenia. Zawias doskonale utrzymuje ciężar pokrywy i redukuje go aż o 96%! Dzięki temu możesz uchylić kopułę pod różnym kątem, a ona zawsze zatrzyma się w wybranym przez Ciebie miejscu.
Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III – dodatkowe elementy wyposażenia
Amerykański producent Kamado Joe dołączył do zestawu kilka akcesoriów, które znacznie ułatwiają pracę przy grillu. Za pomocą uchwytu do rusztu z łatwością zdemontujesz lub zmienisz wysokość rusztów ze stali nierdzewnej. Natomiast łopatka do popiołu ułatwi Ci opróżnianie pozostałości z szufladki. Stelaż na akcesoria pozwala na poszerzenie Twoich możliwości kulinarnych. W obręcz możesz włożyć takie akcesoria jak: kociołek żeliwny, kamień do pizzy i wiele więcej! Do zestawu producent dołączył również żeliwny talerz, który pomaga utrzymywać wysoką temperaturę.
Sprawdź także: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]
Podsumowanie
Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III dostarczy Ci niezapomnianych wrażeń smakowych, a także pozwoli na grillowanie metodą pośrednią, low & slow lub wędzenie, pieczenie i duszenie. Zakres temperatur od 82 do nawet 400°C umożliwi Ci przygotowywanie różnorodnych posiłków dla całej rodziny i zaproszonych gości! Nowoczesny system Divide & Conquer® ułatwia grillowanie wielu posiłków w jednym czasie. Ceramiczna konstrukcja, grube ściany oraz odpowietrzniki zapewniają doskonały przepływ ciepła. Elegancka, czerwona kolorystyka z pewnością wyróżni się spośród innych klasycznych grilli węglowych. Nie czekaj i wypróbuj już dziś!
Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III, węgiel drzewny i inne części zamienne dostępne są w naszym sklepie internetowym!