Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego

Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego

Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego

Przepis na udany rodzinny obiad lub wyjątkową okazję? Wyszukane danie, które zachwyci bliskich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Stek New York pięknie wygląda i smakuję wyśmienicie.

Sałatka ze stekiem New York Limousine to klasa sama w sobie, jej nazwa wywodzi się od francuskiej rasy bydła, pochodzącej z rejonu Limousin

Antrykot Prime, którego użyłem do sałatki, to jedno z najdelikatniejszych mięs. Stek powinien być sezonowany przynajmniej 28 dni i posiadać ”marmurkową” strukturę (duża liczba cienkich nitek tłuszczu), dzięki której jest niezwykle soczysty.

Potrawa jest niezwykle efektowna i szybka w przygotowaniu.

Brzmi apetycznie? Zapraszam do wspólnego gotowania.

Stek New York Michał Dobosz Grill360
Stek New York – Przygotowanie

Mięso najwyższej jakości możecie dostać tylko u sprawdzonych rzeźników, swój idealny kawałek wołowiny otrzymałem od firmy Befsztyk.pl, którą z czystym sumieniem polecam. Po raz kolejny przekonałem się o profesjonalizmie i pasji właścicieli jednego z najlepszych sklepów mięsnych w Warszawie, w tym również sklepu online.

Zacząłem od antrykotu, który nasmarowałem oliwą i oprószyłem solą oraz pieprzem. Następnie, wołowina trafiła na rozgrzany ruszt. W tym samym czasie obrałem przekrojoną na pół czerwoną cebulę i umieściłem ją obok grillującego się mięsa.

Po 2-3 minutach odwróciłem stek na drugą stronę aby równomiernie się usmażył.

Fantastyczny zapach unoszący się nad grillem dodatkowo umilał przygotowanie dania.

Na talerzu ułożyłem posiekane liście rzymskiej sałaty i świeżą rukolę. Na sałacie znalazły się pokrojone pomidorki koktajlowe i uprzednio zgrillowana cebula czerwona, którą poszatkowałem w pióra.

Sos wykonałem na bazie sera z niebieską pleśnią. Aromatyczny składnik połączyłem z oliwą i octem winnym, całość przyprawiłem solą i pieprzem, a później wymieszałem.

Kiedy antrykot osiągnął średni stopień wysmażenia, ściągnąłem go z rusztu żeby odpoczął ok. 5-10 minut. W tym czasie wszystkie soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

Osobom mniej doświadczonym polecam użycie termometru, dzięki któremu łatwiej będzie kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa.

Na koniec, pokrojony stek ułożyłem na sałatce i udekorowałem go dressingiem.

Danie znikło z talerza równie szybko jak powstało. Goście byli zachwyceni.

Mam nadzieję, że Wy także.

Smacznego.

Składniki:

antrykot:

  • antrykot
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • cebula

sos:

  • ser z niebieską pleśnią
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

sałatka:

  • sałata rzymska
  • świeża rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula

Czas przygotowania:
45 minut

Czas grillowania:
15 minut

Liczba osób – porcji:
2 os.

Akcesoria:

inteligentny termometr 

 

sałatka ze stekiem i dressingiem z niebieska plesnia michał dobosz grill360

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Okoń z grilla [PRZEPIS]

decofire
0 72