Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego
Przepis na udany rodzinny obiad lub wyjątkową okazję? Wyszukane danie, które zachwyci bliskich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Stek New York pięknie wygląda i smakuję wyśmienicie.
Sałatka ze stekiem New York Limousine to klasa sama w sobie, jej nazwa wywodzi się od francuskiej rasy bydła, pochodzącej z rejonu Limousin
Antrykot Prime, którego użyłem do sałatki, to jedno z najdelikatniejszych mięs. Stek powinien być sezonowany przynajmniej 28 dni i posiadać ”marmurkową” strukturę (duża liczba cienkich nitek tłuszczu), dzięki której jest niezwykle soczysty.
Mięso najwyższej jakości możecie dostać tylko u sprawdzonych rzeźników, swój idealny kawałek wołowiny otrzymałem od firmy Befsztyk.pl, którą z czystym sumieniem polecam. Po raz kolejny przekonałem się o profesjonalizmie i pasji właścicieli jednego z najlepszych sklepów mięsnych w Warszawie, w tym również sklepu online.
Składniki
- antrykot
- oliwa
- pieprz
- sól
- cebula
-
sos: - ser z niebieską pleśnią
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól
- pieprz
-
sałatka: - sałata rzymska
- świeża rukola
- pomidorki koktajlowe
- cebula
Przygotowanie:
- Zacząłem od antrykotu, który nasmarowałem oliwą i oprószyłem solą oraz pieprzem. Następnie, wołowina trafiła na rozgrzany ruszt. W tym samym czasie obrałem przekrojoną na pół czerwoną cebulę i umieściłem ją obok grillującego się mięsa.
- Po 2-3 minutach odwróciłem stek na drugą stronę aby równomiernie się usmażył.
- Fantastyczny zapach unoszący się nad grillem dodatkowo umilał przygotowanie dania.
- Na talerzu ułożyłem posiekane liście rzymskiej sałaty i świeżą rukolę. Na sałacie znalazły się pokrojone pomidorki koktajlowe i uprzednio zgrillowana cebula czerwona, którą poszatkowałem w pióra.
- Sos wykonałem na bazie sera z niebieską pleśnią. Aromatyczny składnik połączyłem z oliwą i octem winnym, całość przyprawiłem solą i pieprzem, a później wymieszałem.
- Kiedy antrykot osiągnął średni stopień wysmażenia, ściągnąłem go z rusztu żeby odpoczął ok. 5-10 minut. W tym czasie wszystkie soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
- Osobom mniej doświadczonym polecam użycie termometru, dzięki któremu łatwiej będzie kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa.
- Na koniec, pokrojony stek ułożyłem na sałatce i udekorowałem go dressingiem.