Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego
60 min 2 osoby <120 zł Wideo

Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego

Przepis na udany rodzinny obiad lub wyjątkową okazję? Wyszukane danie, które zachwyci bliskich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Stek New York pięknie wygląda i smakuję wyśmienicie.

„Potrawa jest niezwykle efektowna i szybka w przygotowaniu. Brzmi apetycznie? Zapraszam do wspólnego gotowania.” Michał Dobosz

Sałatka ze stekiem New York Limousine to klasa sama w sobie, jej nazwa wywodzi się od francuskiej rasy bydła, pochodzącej z rejonu Limousin

Antrykot Prime, którego użyłem do sałatki, to jedno z najdelikatniejszych mięs. Stek powinien być sezonowany przynajmniej 28 dni i posiadać ”marmurkową” strukturę (duża liczba cienkich nitek tłuszczu), dzięki której jest niezwykle soczysty.

Mięso najwyższej jakości możecie dostać tylko u sprawdzonych rzeźników, swój idealny kawałek wołowiny otrzymałem od firmy Befsztyk.pl, którą z czystym sumieniem polecam. Po raz kolejny przekonałem się o profesjonalizmie i pasji właścicieli jednego z najlepszych sklepów mięsnych w Warszawie, w tym również sklepu online.

Składniki

  •  antrykot
  •  oliwa
  •  pieprz
  •  sól
  •  cebula
  •  
    sos:
  •  ser z niebieską pleśnią
  •  oliwa z oliwek
  •  ocet winny
  •  sól
  •  pieprz
  •  
    sałatka:
  •  sałata rzymska
  •  świeża rukola
  •  pomidorki koktajlowe
  •  cebula

Przygotowanie:

  1. Zacząłem od antrykotu, który nasmarowałem oliwą i oprószyłem solą oraz pieprzem. Następnie, wołowina trafiła na rozgrzany ruszt. W tym samym czasie obrałem przekrojoną na pół czerwoną cebulę i umieściłem ją obok grillującego się mięsa.
  2. Po 2-3 minutach odwróciłem stek na drugą stronę aby równomiernie się usmażył.
  3. Fantastyczny zapach unoszący się nad grillem dodatkowo umilał przygotowanie dania.
  4. Na talerzu ułożyłem posiekane liście rzymskiej sałaty i świeżą rukolę. Na sałacie znalazły się pokrojone pomidorki koktajlowe i uprzednio zgrillowana cebula czerwona, którą poszatkowałem w pióra.
  5. Sos wykonałem na bazie sera z niebieską pleśnią. Aromatyczny składnik połączyłem z oliwą i octem winnym, całość przyprawiłem solą i pieprzem, a później wymieszałem.
  6. Kiedy antrykot osiągnął średni stopień wysmażenia, ściągnąłem go z rusztu żeby odpoczął ok. 5-10 minut. W tym czasie wszystkie soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
  7. Osobom mniej doświadczonym polecam użycie termometru, dzięki któremu łatwiej będzie kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa.
  8. Na koniec, pokrojony stek ułożyłem na sałatce i udekorowałem go dressingiem.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Nowy Kotlety schabowe z grilla w włoskim stylu 30 min 2 osoby Kotlety schabowe z grilla w włoskim stylu
Nowy Kofta jagnięca z sosem jogurtowym 30 min 5 osób Wideo Kofta jagnięca z sosem jogurtowym