Wędzone żeberka BBQ z granatem
6h >5 osób <120 zł

Wędzone żeberka BBQ z granatem

Wyobraź sobie, że otwierasz grill, a z niego unosi się wyśmienity zapach dymu, który miesza się z egzotyczną nutą granatu. To właśnie wędzone żeberka BBQ z granatem, czyli danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale też staje się wizytówką każdego miłośnika grillowania. Sprawdź poniższy przepis i wypróbuj!

Dziś przychodzimy do Was z doskonałą propozycją na przyrządzenie żeberek w inny sposób niż zazwyczaj. Dzięki unikalnej kombinacji pikantnej przyprawy chilli ze słodką głębią granatu, żeberka wieprzowe stają się nie tylko daniem, ale prawdziwą ucztą dla podniebienia – ten posiłek to prawdziwy hit każdego spotkania!

Wędzone żeberka BBQ z granatem są wyjątkowe z kilku powodów. Po pierwsze, przez sposób ich przygotowania – wędzenie w niskiej temperaturze, pozwala na wydobycie głębi smaku oraz zachowanie soczystości mięsa. Po drugie, sok z granatu w połączeniu z ognistą papryką chilli tworzy słodko-pikantny sos, oferując niezapomniane doznania smakowe. Dodatkowo użycie cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury.

Jesteś gotowy na wypróbowanie tego przepisu? Zbliżająca się majówka to idealna okazja na przyrządzenie wędzonych żeberek BBQ z granatem!

Sprawdź także: Gravity Series 560 grill i wędzarnia Masterbuilt [RECENZJA]

Składniki

  • 2 żeberka wieprzowe
  • 2 szklanki cydru jabłkowego
  • 4 łyżki musztardy
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  •  
  •  Sos BBQ
  • 2 szklanki soku z granatów
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki chilli
  • 4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej cyfrowy grill węglowy i wędzarnię Gravity Series do 93 stopni Celsjusza.
  2. W tym czasie posmaruj żeberka musztardą, dokładnie nacierając całą powierzchnie.
  3. Następnie z obu stron posyp solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowane żeberka odstaw na 30 minut. Wówczas przyprawy dobrze przylgną do mięsa, co wzmocni jego smak.
  5. Po upływie czasu, połóż żeberka na ruszcie i wędź mięso metodą pośrednią (z dala od źródła ognia) w temperaturze 93 stopni Celsjusza przez 3 godziny.
  6. Następnie zdejmij żeberka z rusztu i zwiększ temperaturę grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt do 107 stopni Celsjusza.
  7. Żeberka umieść w żeliwnej brytfannie kością do góry.
  8. Dodaj masło oraz cydr jabłkowy.
  9. Naczynie zamknij i przełóż na ruszt – wędź przez kolejne 2 godziny.
  10. W trakcie wędzenia żeberek przygotuj sos BBQ z granatem.
  11. W małej misce wymieszaj: koncentrat pomidorowy, sok z granatów, wywar z kurczaka, miód, paprykę wędzoną, chilli, ocet jabłkowy, cydr jabłkowy, sos Worcestershire, granulowany czosnek oraz cebulę, kminek, sól i pieprz.
  12. Następnie na grillu w średniej wielkości rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną wcześniej szalotkę oraz czosnek i smaż przez około 4-7 minut na średnim ogniu.
  13. Do rondla dodaj wymieszany wcześniej sos. Wszystkie składniki połącz ze sobą i gotuj do momentu, aż sos BBQ zgęstnieje.
  14. Tak przygotowany sos zblenduj na gładką masę i odstaw na bok.
  15. Uwędzone żeberka zdejmij z rusztu. Mięso podawaj z sosem BBQ z granatem. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pikantne żeberka w sosie orzechowym 3h 4 osoby Pikantne żeberka w sosie orzechowym
Koreańskie żeberka BBQ 5h 2 osoby Koreańskie żeberka BBQ
Żeberka w stylu St. Louis 7h 3 osoby Żeberka w stylu St. Louis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *