Wędzone żeberka BBQ z granatem
Wyobraź sobie, że otwierasz grill, a z niego unosi się wyśmienity zapach dymu, który miesza się z egzotyczną nutą granatu. To właśnie wędzone żeberka BBQ z granatem, czyli danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale też staje się wizytówką każdego miłośnika grillowania. Sprawdź poniższy przepis i wypróbuj!
Dziś przychodzimy do Was z doskonałą propozycją na przyrządzenie żeberek w inny sposób niż zazwyczaj. Dzięki unikalnej kombinacji pikantnej przyprawy chilli ze słodką głębią granatu, żeberka wieprzowe stają się nie tylko daniem, ale prawdziwą ucztą dla podniebienia – ten posiłek to prawdziwy hit każdego spotkania!
Wędzone żeberka BBQ z granatem są wyjątkowe z kilku powodów. Po pierwsze, przez sposób ich przygotowania – wędzenie w niskiej temperaturze, pozwala na wydobycie głębi smaku oraz zachowanie soczystości mięsa. Po drugie, sok z granatu w połączeniu z ognistą papryką chilli tworzy słodko-pikantny sos, oferując niezapomniane doznania smakowe. Dodatkowo użycie cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury.
Jesteś gotowy na wypróbowanie tego przepisu? Zbliżająca się majówka to idealna okazja na przyrządzenie wędzonych żeberek BBQ z granatem!
Sprawdź także: Gravity Series 560 grill i wędzarnia Masterbuilt [RECENZJA]
Składniki
- 2 żeberka wieprzowe
- 2 szklanki cydru jabłkowego
- 4 łyżki musztardy
- 6 łyżek masła
- 1 łyżka pieprzu
- 1,5 łyżki soli
- Sos BBQ
- 2 szklanki soku z granatów
- 1/2 szklanki cydru jabłkowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki chilli
- 4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- Rozgrzej cyfrowy grill węglowy i wędzarnię Gravity Series do 93 stopni Celsjusza.
- W tym czasie posmaruj żeberka musztardą, dokładnie nacierając całą powierzchnie.
- Następnie z obu stron posyp solą i pieprzem.
- Tak przygotowane żeberka odstaw na 30 minut. Wówczas przyprawy dobrze przylgną do mięsa, co wzmocni jego smak.
- Po upływie czasu, połóż żeberka na ruszcie i wędź mięso metodą pośrednią (z dala od źródła ognia) w temperaturze 93 stopni Celsjusza przez 3 godziny.
- Następnie zdejmij żeberka z rusztu i zwiększ temperaturę grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt do 107 stopni Celsjusza.
- Żeberka umieść w żeliwnej brytfannie kością do góry.
- Dodaj masło oraz cydr jabłkowy.
- Naczynie zamknij i przełóż na ruszt – wędź przez kolejne 2 godziny.
- W trakcie wędzenia żeberek przygotuj sos BBQ z granatem.
- W małej misce wymieszaj: koncentrat pomidorowy, sok z granatów, wywar z kurczaka, miód, paprykę wędzoną, chilli, ocet jabłkowy, cydr jabłkowy, sos Worcestershire, granulowany czosnek oraz cebulę, kminek, sól i pieprz.
- Następnie na grillu w średniej wielkości rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną wcześniej szalotkę oraz czosnek i smaż przez około 4-7 minut na średnim ogniu.
- Do rondla dodaj wymieszany wcześniej sos. Wszystkie składniki połącz ze sobą i gotuj do momentu, aż sos BBQ zgęstnieje.
- Tak przygotowany sos zblenduj na gładką masę i odstaw na bok.
- Uwędzone żeberka zdejmij z rusztu. Mięso podawaj z sosem BBQ z granatem. Smacznego!