Grillowane kotlety schabowe z koprowo-czosnkową pastą
Grillowane kotlety schabowe z koprowo-czosnkową pastą to aromatyczna propozycja na syty, mięsny obiad. Przekonaj się, jak wyjątkowe jest to danie! Aromat anyżu zawarty w koprze włoskim zamieni klasyczny obiad w niezwykłe dzieło sztuki.
Kotlety schabowe z grilla
W tym przepisie używamy nasion kopru włoskiego. Małe, eliptyczne nasiona pochodzące z rośliny zwaną koprem włoskim (Foeniculum vulgare), mają charakterystyczny aromat i smak, który jest lekko słodkawy i korzenny, z nutami anyżu. Nasiona te są często używane jako przyprawa w kuchni, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i indyjskiej. Dodaje się je do różnych potraw, takich jak zupy, sosy, sałatki czy marynaty, aby dodać im subtelny aromat i smak anyżu. Ponadto, nasiona kopru włoskiego są również stosowane do aromatyzowania napojów, takich jak herbata czy likiery.
W tym przepisie kotlety schabowe z grilla są przyrządzone właśnie z nutą nasion kopru włoskiego. Ten subtelny dodatek całkowicie odmienia smak serwowanego dania. Wypróbuj nietypowy przepis na schab z grilla!
Przepis pochodzi z Wielkiej księgi grillowej Webere, tom II, str. 164.
W przepisie wykorzystaliśmy tacę do grillowania marki Enders. Kotlety schabowe z grilla przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared.
Składniki
- Pasta przyprawowa
- 1,5 łyżeczki kopru włoskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3/4 łyżeczki płatków chilli
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Kotlety schabowe
- 8 cienkich kotletów schabowych z kością po 120 g i 0,5 cm grubości
- 3 duże cebule
- 500 g papryki snack
- oliwa z oliwek
- sól morska gruboziarnista
- czarny pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
- Na grillu gazowym włącz palnik boczny, rozgrzej patelnię i wysyp na nią koper włoski, aby podgrzewając się, oddał więcej aromatu.
- Po podgrzaniu, koper przekładamy na deskę i dodajemy nieco oliwy, aby ziarna nie uciekały spod noża podczas krojenia. Całość siekamy nożem.
- Posiekany koper przekładamy do miski i dodajemy do niego resztę przypraw z mieszanki przyprawowej.
- Czosnek drobno siekamy i dodajemy do przypraw. Jeżeli pasta jest zbyt sucha, dolewamy więcej oliwy.
- Tak przygotowaną pastą smarujemy pokrojone na 0,5 cm plastry kotlety schabowe. Mięso odstawiamy do temperatury pokojowej, aby przeszło aromatami.
- W tym czasie cebulę kroimy w grube plastry.
- Pokrojoną cebulę i papryczki snack polewamy cienką warstwą oliwy z oliwek. Posypujemy solą i pieprzem.
- Grilla rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Dodatki wrzucamy na kosz do grillowania warzyw i grillujemy pod zamkniętą pokrywą przez 10-12 minut, do czasu, aż cebula się ładnie zarumieni. Po około 5 minutach warzywa możesz przerzucić na drugą stronę.
- Teraz czas na nasze kotlety schabowe. Grill powinien mieć temperaturę 180-190 stopni. Na rozgrzanym ruszcie umieszczamy kotlety schabowe. Grillujemy je 3-5 minut. Po 3 minutach mięso odwracamy na drugą stronę.
- Kotlety schabowe z grilla z koprem włoskim gotowe!