Grillowane kotlety schabowe z koprowo-czosnkową pastą
30 min 4 osoby <60 zł Wideo

Grillowane kotlety schabowe z koprowo-czosnkową pastą

Grillowane kotlety schabowe z koprowo-czosnkową pastą to aromatyczna propozycja na syty, mięsny obiad. Przekonaj się, jak wyjątkowe jest to danie! Aromat anyżu zawarty w koprze włoskim zamieni klasyczny obiad w niezwykłe dzieło sztuki.

„Pikantna, koprowa pasta jest tu bardzo ważnym dodatkiem. Podbija smak kotletów schabowych z grilla. Pamiętaj także, aby kotlety odwrócić na drugą stronę, kiedy będą już mocno przyrumienione.” Marcin Chomiak

Kotlety schabowe z grilla

W tym przepisie używamy nasion kopru włoskiego. Małe, eliptyczne nasiona pochodzące z rośliny zwaną koprem włoskim (Foeniculum vulgare), mają charakterystyczny aromat i smak, który jest lekko słodkawy i korzenny, z nutami anyżu. Nasiona te są często używane jako przyprawa w kuchni, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i indyjskiej. Dodaje się je do różnych potraw, takich jak zupy, sosy, sałatki czy marynaty, aby dodać im subtelny aromat i smak anyżu. Ponadto, nasiona kopru włoskiego są również stosowane do aromatyzowania napojów, takich jak herbata czy likiery.

W tym przepisie kotlety schabowe z grilla są przyrządzone właśnie z nutą nasion kopru włoskiego. Ten subtelny dodatek całkowicie odmienia smak serwowanego dania. Wypróbuj nietypowy przepis na schab z grilla!

Przepis pochodzi z Wielkiej księgi grillowej Webere, tom II, str. 164.

W przepisie wykorzystaliśmy tacę do grillowania marki Enders. Kotlety schabowe z grilla przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared

Składniki

  •  Pasta przyprawowa
  • 1,5 łyżeczki kopru włoskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 łyżeczki płatków chilli
  • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  •  
  •  Kotlety schabowe
  • 8 cienkich kotletów schabowych z kością po 120 g i 0,5 cm grubości
  • 3 duże cebule
  • 500 g papryki snack
  •  oliwa z oliwek
  •  sól morska gruboziarnista
  •  czarny pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:

  1. Na grillu gazowym włącz palnik boczny, rozgrzej patelnię i wysyp na nią koper włoski, aby podgrzewając się, oddał więcej aromatu.
  2. Po podgrzaniu, koper przekładamy na deskę i dodajemy nieco oliwy, aby ziarna nie uciekały spod noża podczas krojenia. Całość siekamy nożem.
  3. Posiekany koper przekładamy do miski i dodajemy do niego resztę przypraw z mieszanki przyprawowej.
  4. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do przypraw. Jeżeli pasta jest zbyt sucha, dolewamy więcej oliwy.
  5. Tak przygotowaną pastą smarujemy pokrojone na 0,5 cm plastry kotlety schabowe. Mięso odstawiamy do temperatury pokojowej, aby przeszło aromatami.
  6. W tym czasie cebulę kroimy w grube plastry.
  7. Pokrojoną cebulę i papryczki snack polewamy cienką warstwą oliwy z oliwek. Posypujemy solą i pieprzem.
  8. Grilla rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Dodatki wrzucamy na kosz do grillowania warzyw i grillujemy pod zamkniętą pokrywą przez 10-12 minut, do czasu, aż cebula się ładnie zarumieni. Po około 5 minutach warzywa możesz przerzucić na drugą stronę.
  9. Teraz czas na nasze kotlety schabowe. Grill powinien mieć temperaturę 180-190 stopni. Na rozgrzanym ruszcie umieszczamy kotlety schabowe. Grillujemy je 3-5 minut. Po 3 minutach mięso odwracamy na drugą stronę.
  10. Kotlety schabowe z grilla z koprem włoskim gotowe! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej 2h 5 osób Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej
Kotlety schabowe z grilla we włoskim stylu 30 min 2 osoby Kotlety schabowe z grilla we włoskim stylu
Żeberka z grilla 4h 4 osoby Wideo Żeberka z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *