Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
60 min 2 osoby <120 zł Wideo

Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa

Przedstawiamy kolejna propozycję dla fanów grillowanej wołowiny. Tym razem stawiamy na naszą polską wołowinę, która na ruszt nadaje się idealnie. Michał Dobosz i Kacper Salzman z Grill Bastards przygotują wyśmienity stek Ribeye podany z argentyńskim sosem chimichurri z dodatkiem ananasa. Wyszło pysznie, sprawdźcie sami!

„W przepisie użyjemy polskiego mięsa – będzie to krowa wyhodowana przez polskiego hodowcę w dobrych warunkach na dobrej paszy – moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości. ” Kacper Salzman

Kundel to rasa, która została wyhodowana w Polsce, w bardzo dobrych warunkach. Wysokiej jakości mięso, które jest pyszne i świetnie sprawdza się w roli steków, a przy tym jego cena jest nieco niższa niż rasowej wołowiny.

Akcesoria:
sztućce do steków 
nóż do steków

Składniki

  •  Stek Ribeye
  •  Oliwa z oliwek
  •  Kolendra
  •  Pietruszka
  •  Świeża mięta
  •  Czosnek
  •  Chilli
  •  Cukier Muscovado
  •  Sól
  •  Pieprz
  •  Limonka
  •  Ananas
  •  Kawa
  •  Kmin rzymski
  •  Cynamon

Przygotowanie:

  1. Grillowanie rozpoczynamy od przygotowania tradycyjnego argentyńskiego dodatku – sosu chimichurri. To właśnie ten sos jest podstawowym dodatkiem dla Argentyńczyków do grillowanej wołowiny jak i również do innych mięs. Jego główne składniki to natka pietruszki, czosnek i oliwa.
  2. Sos można jednak urozmaicać według gustu różnymi dodatkami. Nasza mieszanka to kolendra, pietruszka i mięta. Zioła należy dokładnie posiekać i wrzucić do miski. Pozostało już jedynie doprawienie sosu. Dodajemy więc sól, cukier muscovado, limonkę i chilli dla uzyskania odrobiny wyrazistości. Jako składnik wiążący – oczywiście oliwa z oliwek.
  3. Na sam koniec dodajemy składnik specjalny – grillowany ananas, pięknie wygląda i nadaje całości nieco słodyczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Prosty i  jednocześnie efektowny dodatek do naszej wołowiny jest gotowy.
  4. Pora zająć się mięsem. Stek kroimy na grubość około 3 centymetrów. Może to być nieco więcej, gdyż steki powinny być grube. Mięso smarujemy z obu stron oliwą oraz doprawiamy mieszanką przypraw – kawą, kminem rzymskim, cynamonem i odrobiną cukru.
  5. Wrzucamy na ruszt, gdzie będziemy je grillować metodą bezpośrednią w temperaturze około 300 stopni, po trzy minuty z każdej strony. Kiedy mięso będzie gotowe, pozwalamy mu nieco odpocząć (w naszym przypadku będzie to 10 minut), dzięki czemu soki równomiernie się rozprowadzą a mięso będzie niezwykle soczyste.
  6. Pozostało nam już tylko pokroić steki. Serwujemy je oczywiście z naszym argentyńskim akcentem – sosem chimichurri. Polecamy wypróbować ten przepis, a jesteśmy pewni, że będziecie do niego z przyjemnością wracać przy okazji rodzinnego grillowania. Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Stek z rostbefu 30 min 2 osoby Wideo Stek z rostbefu