Stek z sosem śliwkowym
Niesamowite połączenie wołowiny ze słodyczą śliwki i mocą Porto. Stek z sosem śliwkowym to wykwintne i niebanalne danie z grilla.
„Tym razem prezentujemy stek w nieco innym wydaniu – dodatkiem do mięsa będą sezonowe owoce, czyli śliwki węgierki”
Kacper Salzman
Stek to klasyka na grillu. Spokojnie, nie jest on tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Poznaj oryginalny przepis na stek z sosem śliwkowym. Soczyste mięso wołowe z delikatnie słodkim sosem wzmacnianym winem Porto to doskonały pomysł na wykwintne danie.
Składniki
- rostbef
- czosnek
- wino Porto
- śliwki węgierki
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Śliwki umyj i wydryluj. Czosnek posiekaj.
- Skarmelizuj cukier na grillu. Dodaj czosnek, a po chwili śliwki. Kiedy owoce się podsmażą wlej czerwone wino. Podgrzewaj do czasu, aż sos się zredukuje i powstanie gęsta glazura. Całość posól i popieprz.
- Mięso połóż na rozgrzanym ruszcie. Kiedy osiągnie temperaturę 52 stopni (temperaturę mięsa możesz sprawdzić za pomocą termometru), otrzymasz średni stopień wysmażenia (więcej o stopniach wysmażenia znajdziesz tutaj).
- Stek odłóż na deskę, aby mięso odpoczęło.
- Zgrillowane mięso pokrój na plastry. Posól i popieprz. Całość polej przygotowanym sosem.