Stek z sosem śliwkowym
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Stek z sosem śliwkowym

Niesamowite połączenie wołowiny ze słodyczą śliwki i mocą Porto. Stek z sosem śliwkowym to wykwintne i niebanalne danie z grilla.

„Tym razem prezentujemy stek w nieco innym wydaniu – dodatkiem do mięsa będą sezonowe owoce, czyli śliwki węgierki” Kacper Salzman

Stek to klasyka na grillu. Spokojnie, nie jest on tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Poznaj oryginalny przepis na stek z sosem śliwkowym. Soczyste mięso wołowe z delikatnie słodkim sosem wzmacnianym winem Porto to doskonały pomysł na wykwintne danie.

Składniki

  •  rostbef
  •  czosnek
  •  wino Porto
  •  śliwki węgierki
  •  cukier
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj i wydryluj. Czosnek posiekaj.
  2. Skarmelizuj cukier na grillu. Dodaj czosnek, a po chwili śliwki. Kiedy owoce się podsmażą wlej czerwone wino. Podgrzewaj do czasu, aż sos się zredukuje i powstanie gęsta glazura. Całość posól i popieprz.
  3. Mięso połóż na rozgrzanym ruszcie. Kiedy osiągnie temperaturę 52 stopni (temperaturę mięsa możesz sprawdzić za pomocą termometru), otrzymasz średni stopień wysmażenia (więcej o stopniach wysmażenia znajdziesz tutaj).
  4. Stek odłóż na deskę, aby mięso odpoczęło.
  5. Zgrillowane mięso pokrój na plastry. Posól i popieprz. Całość polej przygotowanym sosem.

 

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Stek z rostbefu 30 min 2 osoby Wideo Stek z rostbefu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *