Wartości odżywcze mięsa – mięso jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B oraz PP. W tym artykule skupiamy się szczególnie na witaminach z grupy B, których mięso jest doskonałym źródłem.
Wartości odżywcze mięsa to przede wszystkim witaminy z grupy B – odgrywają one ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływają na proces metaboliczny, uczestnicząc w przyswajaniu węglowodanów, łagodzą stan napięcia nerwowego, a także poprawiają funkcjonowanie naszego mózgu. Każda witamina z grupy B pełni różne funkcje. W dalszej części artykułu można dowiedzieć się, za co konkretnie odpowiadają poszczególne witaminy z grupy B oraz jakie produkty są ich najlepiej przyswajalnym źródłem.
Witamina B1
Witamina B1, nazywana także tiaminą, uczestniczy w metabolizmie komórek, a ponadto wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Występuje zarówno w produktach zwierzęcych (zwłaszcza w mięsie wieprzowym), jak i w produktach pochodzenia roślinnego (kasze i rośliny strączkowe).
Witamina B2
Witamina B2, czyli ryboflawina, uczestniczy w procesach oksydacyjno-redukcyjnych. Niezbędna jest do odpowiedniego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Występuje zwłaszcza w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, mleko, sery, jaja). Jej dobrym źródłem pochodzenia roślinnego jest kasza jaglana i rośliny strączkowe.
Witamina B3
Witamina B3, zwana też niacyną, bądź witaminą PP, podobnie jak inne witaminy z grupy B, potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Bierze także udział w procesie syntezy hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Największe ilości niacyny znajdziemy w podrobach oraz w mięsie z piersi kurczaka. Jej źródłem są również drożdże, korzeń pietruszki i nasiona strączkowe.
Witamina B4
Cholina zaklasyfikowana jest do witamin grupy B i nazywana witaminą B4. W organizmie odpowiada za tworzenie i prawidłową budowę struktur komórkowych. Współuczestniczy również w kontrolowaniu funkcji mięśni, układu oddechowego oraz czynności serca i pracy mózgu. Dostępna jest w żółtku jaja kurzego, podrobach, kiełkach pszenicy, orzechach, rybach i nasionach roślin strączkowych.
Witamina B5
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, bierze udział w procesach gospodarki energetycznej organizmu. Bierze udział w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych oraz witamin A i D. Jej źródłem są zwłaszcza produkty pochodzenia zwierzęcego, a także pełnoziarniste produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych.
Witamina B6
Witamina B6, czyli pirodoksyna, w organizmie niezbędna jest w procesie produkcji hemoglobiny, a także wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni oraz pracę serca. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał i podnosi odporność immunologiczną organizmu. Jej źródła znajdziemy zarówno wśród produktów zwierzęcych (mięso drobiowe, ryby, jaja), jak i pochodzenia roślinnego (warzywa liściaste, avwokado, soja,orzechy, warzywa skrobiowe).
Witamina B8
Wartości odżywcze mięsa to także biotyna, określana mianem witaminy H wpływa między innymi na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, a także na dobry stan skóry. Znaleźć ją możemy w podrobach, drożdżach, roślinach strączkowych, jajach, mleku.
Witamina B12
Witamina B12, czyli kobalamina, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze udział w przemianie kwasu foliowego, w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, a także w procesach metabolicznych. Podobnie jak i inne witaminy z grupy B występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak: mięso i jego przetwory, ryby, mleko i przetwory mleczne.
Sprawdź także: Zdrowe mięso. Które mięso jest najzdrowsze?
Wartości odżywcze mięsa – jakie mięso wybierać (także na grilla)?
Zaczynając od witaminy B1, zdecydowanie można stwierdzić, że najwięcej jest jej w mięsie wieprzowym – ok. 1 mg/100 g mięsa. Porównując, mięso drobiowe i wołowe mają ok. 0,1 mg na 100 g mięsa, a ryby tylko 0,06 mg na 100 g. Mięso wieprzowe w 100 g spożytego mięsa pokrywa około w 50% dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ale jeżeli chodzi już o witaminę B2, to największa jej zawartość jest w mięsie cielęcym, chociaż mięso wołowe i wieprzowe niewiele odbiega od zawartości witaminy B2 w mięsie cielęcym.
Najmniej witaminy B2 można stwierdzić w mięsie drobiowym. Z kolei w przypadku ryb stopień występowania witaminy B2 jest zróżnicowany. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 5% (u mężczyzn) do 10% (u kobiet) dziennego zapotrzebowania na witaminę B2. Witamina B12 głównie występuje w wołowinie i cielęcinie, jej występowanie to 1,4 mg na 100 g mięsa. W ten sposób 100 g tego rodzaju mięsa może pokryć aż połowę jej dziennego zapotrzebowania.
Wieprzowina i mięso indycze zawierają około 0,7 mg/100 g mięsa, a kurczaki mają ok. 0,4 g/100 g mięsa. Ale ten rodzaj mięsa również przoduje w przypadku witaminy B3 (zwanej także niacyną, PP). Drób zawiera jej ok. 12 mg na 100 g mięsa. Wieprzowina, wołowina i mięso indycze mają od 5 do 7 g na 100 g PP. I znowu, ryby zawierają najmniej niacyny- 1,3 do 6 mg.
Sprawdź także: Wieprzowina złotnicka – regionalny wyrób wysokiej jakości