Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Grilluj razem z Michałem Doboszem - przepisy na grilla Żeberka w miodzie i whisky z grilla

Żeberka w miodzie i whisky z grilla

Żeberka w miodzie i whisky z grilla

Żeberka w miodzie i whisky, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, kapusty lub śliwek. Ogrom wariacji na temat wieprzowiny sprawił, że i ja postanowiłem zaszaleć. Połączyłem ze sobą dwa jakże pożądane składniki; czerwone mięso i szlachetną whisky. Zapraszam na sztandarowe danie każdego mięsożercy i wielbiciela elitarnych trunków.

Opis przygotowania:

Żeberka, które wybrałem posiadały ok. 35 % przerost tłuszczu. Wspominam o tym nie bez powodu, ponieważ jak wiadomo tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku i korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję potraw. Zbyt chude żeberka łatwo przeciągnąć, w efekcie czego, stają się twarde i suche.

Przystępując do grillowania, wieprzowinę oprószyłem solą oraz pieprzem, a następnie umieściłem ją w naczyniu z rozgrzaną oliwą.

Ponieważ moim założeniem było osiągnięcie idealnie miękkiego, z łatwością odchodzącego od kości mięsa, sumiennie kontrolowałem sytuację na ruszcie.

Aby podkręcić charakter dania, posiekałem świeży imbir i czosnek w cienkie plastry. Aromatyczne dodatki rozłożyłem wśród skwierczących żeberek i pozwoliłem aby smaki połączyły się w idealnie wyważoną całość.

Nie zapomniałem również o gwiazdkach anyżu, które rewelacyjnie komponują się z mięsem i świeżo skrojonej papryczce chili.

Żeberka w miodzie i whisky

Kiedy całość zaczęła roztaczać wokół niesamowity zapach, sięgnąłem po miód i polałem nim wieprzowinę. Następnie, do naczynia dodałem odrobinę sosu sojowego, słuszną ilość whisky i sproszkowaną ostrą paprykę.

Doprowadziłem całość do wrzenia, a na końcu podlałem octem jabłkowym i bulionem.

Godzina na grillu pod przykryciem sprawiła, że większość płynów zredukowała się do minimum.

W rezultacie otrzymałem odpowiednio gęsty, esencjonalny sos i żeberka w perfekcyjnej glazurze, które udekorowałem świeżą kolendrą.

Danie zaskakująco proste w wykonaniu, intensywnie rozgrzewające i maksymalnie sycące.

Polecam,
Michał Dobosz.

Żeberka w miodzie i whisky – SKŁADNIKI:
  • żeberka wieprzowe z kością
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • świeży imbir
  • świeży czosnek
  • gwiazdki anyżu
  • świeża papryczka chili
  • miód
  • sos sojowy
  • whisky
  • sproszkowana papryka ostra
  • ocet jabłkowy
  • bulion
  • świeża kolendra

Czas przygotowania:

15 minut

Czas grillowania:

30 minut

Liczba osób – porcji:

2 os.

 

Akcesoria:

stojak na żeberka i pieczeń

 

 

Aurot przepisu: Michał Dobosz

autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Żeberka w miodzie i whisky z grilla, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY