T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky
Składniki
- 500 g sezonowany T-bone steak
- Masło
- 100 ml whisky torfowej
- Sól
- Pieprz
- Oliwa
- Drewienka Weber whisky
Przygotowanie:
- Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
- Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut aż się nagrzeje.
- Żaroodporny garnek z whisky ułóż na ruszcie grilla i redukuj dorzucając drewienek do podwędzania pod zamkniętą pokrywą. Kiedy ilość whisky zmniejszy się dwukrotnie, zdejmij z rusztu garnek, używając żaroodpornych rękawic.
- Przestudź wędzoną redukcję i zmieszaj z masłem w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż masło na papier do pieczenia i zawiń w rulon, po czym włóż go do zamrażarki.
- Posolony i nasmarowany oliwą stek połóż na kratkę do steków i grilluj po 2,5 minuty z każdej strony.
- Następnie przełóż stek tak, aby nie znajdował się bezpośrednio nad żarem.
- Kiedy mięso osiągnie temperaturę 62’C wewnątrz (medium), zdejmij je z rusztu i odstaw na na 15 minut w temperaturze pokojowej aby odpoczęło.
- Serwuj ze stek ze zmrożonym plastrem masła whisky.