Smash Burger Tacos
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Smash Burger Tacos

Smash Burger Tacos to prawdziwy, wiralowy hit z TikToka! Przekonaj się, jak proste i pyszne jest to danie. Zachwyć swoich gości, serwując im potrawę, której jeszcze nie próbowali. Zapraszamy do przepisu!

„Do smash burgerów tacos użyliśmy wołowiny burgerowej SNS zmieszanej z mielonym karczkiem w proporcjach 50:50. ” Marcin Chomiak

Smash Burger Tacos

Smash Burger Tacos to potrawa łącząca elementy dwóch popularnych dań: smash burgerów i tacos. Ta kreatywna kombinacja składa się z charakterystycznych składników smash burgerów, takich jak mielone mięso wołowe ułożone na chrupiące torilli oraz dodatków takich jak sałata, pomidory, cebula czy sosy.  Smash Burger Tacos może być również dostosowywany do indywidualnych preferencji smakowych – możesz dodać lub zmienić składniki według upodobań. To szybka i smaczna przekąska, łącząca smaki dwóch różnych kuchni.

Sprawdź także: Jakie mięso na burgery wybrać? 

Smash Burger Tacos to pomysł Amerykanina Brada Prose’a. Wymyślił je podczas przyrządzania burgerów dla swoich synów, kiedy zorientował się, że w domu nie ma bułek i zamiast nich użył tortilli. W pomyśle Prose’a ważna jest technika rozbijania, w której umieszczamy zaledwie kilkadziesiąt gramów mielonego mięsa na ruszcie lub patelni, przykrywamy tortillą i dociskamy prasą do burgerów lub szpatułką, aż mięso równomiernie pokryje placek tortilli. Podczas, gdy tortilla przypieka się błyskawicznie z jednej strony, jej druga strona sprawia, że sok nie wypływa z mięsa, dzięki czemu jest ono niezwykle soczyste.

Do grillowania użyliśmy:

Składniki

  • 5 kulek wołowego mięsa na burgery po 150 g (wołowina burgerowa SNS/kark mielony w proporcji 50:50)
  • 5 placków tortilli o średnicy ok. 16 cm
  • 100 g sałaty lodowej
  • 10 plastrów sera mimolette
  • 2 pikle
  • 50 g majonezu
  • 50 g ketchupu
  • 50 g musztardy żółtej amerykańskiej
  •  Przyprawa Angus & Oink Mac Daddy
  •  Przyprawa PitmasterX Beef Rub

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj sos: równo po 50 g ketchupu, musztardy i majonezu, zmieszaj z 2 łyżeczkami wody spod pikli i połową łyżeczki przyprawy Mac Daddy. Odstaw.
  2. Sałatę pokrój na drobne paski, pokrój pikle i odstaw.
  3. Grilla rozgrzej do 200-230 stopni, z płytą żeliwną w środku.
  4. Na każdą tortille nałożyć 1 kulkę mięsa i rozpłaszcz, tak, aby pokryła całą powierzchnię tortilli.
  5. Mięso posyp delikatnie przyprawą do wołowiny od Pitmastera i wrzuć Smash Burgery Tacos na rozgrzanego grilla.
  6. Czas grillowania to ok. 3 minuty, po tym czasie przewracamy, dodajemy ser na mięso, możemy użyć przykrywki do szybszego roztopienia sera. Zajmie to dosłownie kilka sekund.
  7. Po tym czasie ściągamy i kładziemy na stojak do tacos, dociskając w środku. Dodaj odrobinę sosu, sałatę, pikle, jeszcze odrobina sosu na górę i gotowe!
  8. Smash Burgery Tacos gotowe! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Smash burger 15 min 4 osoby Wideo Smash burger
Burger z dżemem figowym i kozim serem 30 min 4 osoby Burger z dżemem figowym i kozim serem
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *