Stek z grilla
30 min 2 osoby < 300 zł Wideo

Stek z grilla

Stek z rostbefu w stylu klubowym, polany sosem musztardowym to uczta dla podniebienia. Aby wysmażyć perfekcyjnie mięso, skorzystamy z pomocy termometru do grillowania. To akcesorium pozwoli nam przygotować idealny stopień wysmażenia.

„Do przygotowania steka dobrze jest mieć na wyposażeniu termometr, za pomocą którego sprawdzimy temperaturę wewnątrz mięsa. To proste akcesorium pomoże nam osiągnąć idealny stopień wysmażenia.” Łukasz Podleś

Stek z grilla

W naszym przepisie na stek z grilla wykorzystaliśmy rostbef. To polska nazwa dla mięsa zwierzęcia rzeźnego, pochodzącego z mięśnia udowego. W kuchni polskiej i europejskiej jest to cenione mięso, często wykorzystywane do przygotowania różnych dań, takich jak steki czy pieczenie. W innych krajach może być znane pod różnymi nazwami, np. w anglojęzycznych kuchniach jest często nazywane „beef sirloin”.

Stek najłatwiej przyrządzisz z pomocą sondy do pomiaru temperatury. To proste akcesorium sprawi, że wypieczesz mięso idealnie w punkt. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć, kieruj się poniższymi zakresami temperatury:

  • 48 st C – blue (krwisty)
  • 52 st C – 54 st C – medium rare ( średnio krwisty)
  • 56 st C – 58 st C – medium (średnio wypieczony)
  • 60 st – 62 st C – medium well (średnio mocno wypieczony)
  • 65 st C – well done (wypieczony)

Danie grillowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Temperaturę steka sprawdzaliśmy za pomocą termometru Meater.

Składniki

  • 6 steków z rostbefu (o wadze 300 g każdy)
  •  olej rzepakowy
  •  
  •  Mieszanka przypraw
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  
  •  Sos
  • 1 szalotka
  • 20 g masła
  • 125 ml bulionu wołowego
  • 175 ml śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 50 ml brandy

Przygotowanie:

  1. Dwa kawałki steka nasmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego, dzięki temu mięso jeszcze lepiej przesiąknie przyprawami.
  2. Stek posyp z dwóch stron dokładnie przyprawami i solą.
  3. Mięso zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  4. W czasie, kiedy mięso odpoczywa, przygotuj sos. Szalotkę drobno posiekaj i przesmaż na bocznym palniku.
  5. Na palniku rozpuść masło i wrzuć do niego cebulkę. Ustaw najmniejszy ogień. Dodaj brandy i podgrzewaj, mieszając co jakiś czas, aby cebulka się nie przypaliła. Podgrzewaj do momentu, aż cały alkohol odparuje, a sos mocno się zredukuje.
  6. Do sosu dolej bulion. Mieszając, czekaj, aż część bulionu odparuje.
  7. Dodaj 6 łyżeczek śmietany i 2 łyżeczki musztardy.
  8. Grill przygotuj do grillowania metodą bezpośrednią i pośrednią. Na początek rozgrzej go do 300 stopni Celsjusza, uruchamiając wszystkie palniki.
  9. Wyłącz palniki po lewej stronie grilla. Steki przełóż w strefę wysokiej temperatury (prawa strona) na mocno rozgrzany ruszt. Zamknij pokrywę.
  10. Steki zostaw pod pokrywą na około 3–5 minut, w zależności od grubości steka i pożądanego stopnia wysmażenia.
  11. Użyj termometru do grillowania, aby sprawdzić temperaturę wewnątrz mięsa – to akcesorium pozwoli nam przygotować idealnie wysmażonego steka.
  12. Stek zdejmij z rusztu. Sondę termometru umieść w najgrubszym kawałku mięsa. Następnie z sondą umieść steki na górnej półce rozgrzanego do 230 stopni grilla. Grilluj przez kilka minut, w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć.
  13. Kiedy termometr poinformuje nas, że stek osiągnął wymaganą temperaturę, wyjmij go z grilla i ułóż na desce, aby mięso odpoczęło.
  14. Stek podawaj z sosem musztardowym.
  15. Stek z grilla gotowy! Smacznego! 

Przepis wideo:

Stek z grilla play Stek z grilla

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kowbojski stek z jesiennym risotto dyniowym 60 min 5 osób Kowbojski stek z jesiennym risotto dyniowym
Stek Tomahawk z grilla gazowego 45 min 2 osoby Stek Tomahawk z grilla gazowego
Stek Rib Eye z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek Rib Eye z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *