Stek z grilla
Stek z rostbefu w stylu klubowym, polany sosem musztardowym to uczta dla podniebienia. Aby wysmażyć perfekcyjnie mięso, skorzystamy z pomocy termometru do grillowania. To akcesorium pozwoli nam przygotować idealny stopień wysmażenia.
Stek z grilla
W naszym przepisie na stek z grilla wykorzystaliśmy rostbef. To polska nazwa dla mięsa zwierzęcia rzeźnego, pochodzącego z mięśnia udowego. W kuchni polskiej i europejskiej jest to cenione mięso, często wykorzystywane do przygotowania różnych dań, takich jak steki czy pieczenie. W innych krajach może być znane pod różnymi nazwami, np. w anglojęzycznych kuchniach jest często nazywane „beef sirloin”.
Stek najłatwiej przyrządzisz z pomocą sondy do pomiaru temperatury. To proste akcesorium sprawi, że wypieczesz mięso idealnie w punkt. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć, kieruj się poniższymi zakresami temperatury:
- 48 st C – blue (krwisty)
- 52 st C – 54 st C – medium rare ( średnio krwisty)
- 56 st C – 58 st C – medium (średnio wypieczony)
- 60 st – 62 st C – medium well (średnio mocno wypieczony)
- 65 st C – well done (wypieczony)
Danie grillowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Temperaturę steka sprawdzaliśmy za pomocą termometru Meater.
Składniki
- 6 steków z rostbefu (o wadze 300 g każdy)
- olej rzepakowy
- Mieszanka przypraw
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka mielonych ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- Sos
- 1 szalotka
- 20 g masła
- 125 ml bulionu wołowego
- 175 ml śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 50 ml brandy
Przygotowanie:
- Dwa kawałki steka nasmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego, dzięki temu mięso jeszcze lepiej przesiąknie przyprawami.
- Stek posyp z dwóch stron dokładnie przyprawami i solą.
- Mięso zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- W czasie, kiedy mięso odpoczywa, przygotuj sos. Szalotkę drobno posiekaj i przesmaż na bocznym palniku.
- Na palniku rozpuść masło i wrzuć do niego cebulkę. Ustaw najmniejszy ogień. Dodaj brandy i podgrzewaj, mieszając co jakiś czas, aby cebulka się nie przypaliła. Podgrzewaj do momentu, aż cały alkohol odparuje, a sos mocno się zredukuje.
- Do sosu dolej bulion. Mieszając, czekaj, aż część bulionu odparuje.
- Dodaj 6 łyżeczek śmietany i 2 łyżeczki musztardy.
- Grill przygotuj do grillowania metodą bezpośrednią i pośrednią. Na początek rozgrzej go do 300 stopni Celsjusza, uruchamiając wszystkie palniki.
- Wyłącz palniki po lewej stronie grilla. Steki przełóż w strefę wysokiej temperatury (prawa strona) na mocno rozgrzany ruszt. Zamknij pokrywę.
- Steki zostaw pod pokrywą na około 3–5 minut, w zależności od grubości steka i pożądanego stopnia wysmażenia.
- Użyj termometru do grillowania, aby sprawdzić temperaturę wewnątrz mięsa – to akcesorium pozwoli nam przygotować idealnie wysmażonego steka.
- Stek zdejmij z rusztu. Sondę termometru umieść w najgrubszym kawałku mięsa. Następnie z sondą umieść steki na górnej półce rozgrzanego do 230 stopni grilla. Grilluj przez kilka minut, w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć.
- Kiedy termometr poinformuje nas, że stek osiągnął wymaganą temperaturę, wyjmij go z grilla i ułóż na desce, aby mięso odpoczęło.
- Stek podawaj z sosem musztardowym.
- Stek z grilla gotowy! Smacznego!