Pomysły na przekąski z grilla na karnawał
Karnawał trwa w najlepsze! Podejrzewam jednak, że nie wszyscy mieli jeszcze okazję poszaleć na parkiecie i rozkoszować się karnawałowymi przysmakami. Przedstawiamy propozycje pysznych przekąsek i dań, które możemy przygotować nie tylko w piekarniku czy na patelni, ale również na grillu.
Mimo że czas karnawału przypada na zimową część roku, możemy cieszyć się daniami z grilla również w takich warunkach. Wystarczy wykorzystać grill elektryczny. Możemy również ciepło się ubrać i imprezować w altance przy żarzącym się grillu. Zacznijmy nietypowo. Bo na każdej imprezie musi być pewien element zaskoczenia. Warto więc przygotować coś nietypowego, żeby zadziwić swoich znajomych. Sataye orzechowe to nic innego jak kurczak (lub wieprzowina) w marynacie orzechowej.
Przekąski z grilla na karnawał mogą być także wegetariańskie. Grill jest doskonałym narzędziem do pieczenia warzyw. Przyrządzone na ruszcie nie tracą swojego smaku i witamin, a zyskają wyjątkowy smak. Ten można urozmaicić dipami, które sprawdzają się na każdej imprezie. Możemy przygotować kilka wersji (np. łagodną i pikantną). Nie zajmie to wiele czasu, bo sosy powstają zwykle z gotowych już składników.
Akcesoria:
kosz do grillowania ryb i warzyw
Składniki
- Sataye orzechowe
- Masło orzechowe
- Filet z kurczaka
- Drewniane patyczki
Przygotowanie:
Przekąski z grilla na karnawał – Sataye orzechowe
- Polędwiczki lub filety kroimy na nieduże kawałki. Najlepiej, jeśli ich wielkość będzie umożliwiała pochłonięcie każdego “na raz”. Taka forma najlepiej sprawdza się na prywatkach.
- Pokrojone mięso zatapiamy w orzechowej marynacie i odstawiamy na chwilę.
- Później już wystarczy nabić na drewniane patyczki po kilka kawałków mięsa i upiec na rozgrzanym grillu.