Węgorz wędzony
Wędzenie węgorza to satysfakcjonujące zajęcie, które gwarantuje doskonałe efekty smakowe. W tym przepisie pokażemy Wam, jak przygotować wędzonego węgorza w wędzarni marki Borniak. Zapraszamy!
Wędzenie ryb to sztuka, która wymaga precyzji i doświadczenia. Wędzarnia marki Borniak to gwarancja jakości i doskonałych efektów, gdyż zapewnia kontrolowane warunki i niezawodną technologię. Dzięki niej możemy uzyskać wspaniałe wędzone dania, które zachwycają nie tylko smakiem, lecz także aromatem.
Jednym z najbardziej cenionych przysmaków wśród wędzonych ryb jest węgorz. Jego mięso, delikatne i aromatyczne, idealnie nadaje się do wędzenia, pozostawiając w ustach niezapomniane doznania smakowe. Oto przepis na wędzonego węgorza w wędzarni marki Borniak, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Sprawdź także: Wędzenie ryb krok po kroku – aromatyczne ryby wędzone z wędzarni elektrycznej
Składniki
- 2 kg świeżego węgorza
- 800 g soli morskiej
- 4 litry słodkiej wody
Przygotowanie:
- W metalowej brytfannie przygotowujemy roztwór wody oraz soli i pozostawiamy w nim węgorze na maksymalnie 20 minut.
- Następnie wylewamy solankę i dokładnie opłukujemy ryby pod bieżącą wodą.
- Każdą sztukę nabijamy na haki do wędzenia marki Borniak, a następnie suszymy w wędzarni w temperaturze 30°C, używając osuszacza do wędzarni Borniak. Cały proces trwa około 1 godzinę 20 minut lub do momentu aż węgorzę nie będą lepkie.
- Następnie montujemy generator dymu, napełniamy go zrębkami Borniak Hickory i ustawiamy temperaturę 70°C.
- Węgorze wędzimy przez około 2 godziny i 30 minut.
- Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i efektu karmelizowanego tłuszczu, gotowe węgorze możemy zawinąć na całą noc w papier rzeźniczy i przejść do degustacji dopiero następnego dnia.
Smacznego!