Węgorz wędzony
6h 4 osoby < 300 zł

Węgorz wędzony

Wędzenie węgorza to satysfakcjonujące zajęcie, które gwarantuje doskonałe efekty smakowe. W tym przepisie pokażemy Wam, jak przygotować wędzonego węgorza w wędzarni marki Borniak. Zapraszamy!

Wędzenie ryb to sztuka, która wymaga precyzji i doświadczenia. Wędzarnia marki Borniak to gwarancja jakości i doskonałych efektów, gdyż zapewnia kontrolowane warunki i niezawodną technologię. Dzięki niej możemy uzyskać wspaniałe wędzone dania, które zachwycają nie tylko smakiem, lecz także aromatem.

Jednym z najbardziej cenionych przysmaków wśród wędzonych ryb jest węgorz. Jego mięso, delikatne i aromatyczne, idealnie nadaje się do wędzenia, pozostawiając w ustach niezapomniane doznania smakowe. Oto przepis na wędzonego węgorza w wędzarni marki Borniak, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Sprawdź także: Wędzenie ryb krok po kroku – aromatyczne ryby wędzone z wędzarni elektrycznej

 

Składniki

  • 2 kg świeżego węgorza
  • 800 g soli morskiej
  • 4 litry słodkiej wody

Przygotowanie:

  1. W metalowej brytfannie przygotowujemy roztwór wody oraz soli i pozostawiamy w nim węgorze na maksymalnie 20 minut.
  2. Następnie wylewamy solankę i dokładnie opłukujemy ryby pod bieżącą wodą.
  3. Każdą sztukę nabijamy na haki do wędzenia marki Borniak, a następnie suszymy w wędzarni w temperaturze 30°C, używając osuszacza do wędzarni Borniak. Cały proces trwa około 1 godzinę 20 minut lub do momentu aż węgorzę nie będą lepkie.
  4. Następnie montujemy generator dymu, napełniamy go zrębkami Borniak Hickory i ustawiamy temperaturę 70°C.
  5. Węgorze wędzimy przez około 2 godziny i 30 minut.
  6. Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i efektu karmelizowanego tłuszczu, gotowe węgorze możemy zawinąć na całą noc w papier rzeźniczy i przejść do degustacji dopiero następnego dnia.

Smacznego! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone
Dziki łosoś wędzony na zimno 40h 4 osoby Dziki łosoś wędzony na zimno
Wędzone udka gęsi z buraczkami 90 min 2 osoby Wędzone udka gęsi z buraczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *