Pstrąg wędzony
Przygotowanie wędzonego pstrąga w domowej wędzarni nie jest trudne, a satysfakcja z samodzielnie uwędzonej ryby gwarantowana. Z przepisem i sprzętem marki Borniak wędzony pstrąg będzie smakował perfekcyjnie. Zapraszamy!
Wędzenie pstrąga to doskonały sposób na wydobycie z niego głębokiego smaku i aromatu. Przygotowany w ten sposób staje się wykwintnym daniem, idealnym na przystawkę, obiad lub kolację. Wędzonego pstrąga można jeść na zimno lub na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa, sałatki, sosów i innych pysznych akompaniamentów.
Poniższy przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces, od wyboru odpowiednich składników, przez marynowanie i wędzenie, aż po degustację gotowego pstrąga. Przygotuj się na kulinarną przygodę i odkryj, jak prostymi sposobami możesz wyczarować w swojej wędzarni prawdziwe wędzone delicje!
Do przygotowania wędzonego pstrąga będą nam potrzebne zrębki olchy oraz osuszacz do wędzarni.
Składniki
- 4 pstrągi patroszone
- 80 g soli
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Łączymy sól z wodą i sporządzamy solankę.
- Pstrągi układamy w naczyniu i zalewamy przygotowanym roztworem wody i soli. Całość wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
- Następnie wyjmujemy i zawieszamy do ocieknięcia na kilka godzin.
- Po tym czasie, ryby wkładamy do wędzarni. Przy pomocy osuszacza, osuszamy je w temperaturze 50°C do uzyskania suchej powierzchni.
- Pstrągi wędzimy w temp. 50-60°C do uzyskania złotobrązowej barwy.
- Podpiekamy w temperaturze 80°C przez około 1 godzinę.