Pstrąg wędzony
18h 2 osoby <120 zł

Pstrąg wędzony

Przygotowanie wędzonego pstrąga w domowej wędzarni nie jest trudne, a satysfakcja z samodzielnie uwędzonej ryby gwarantowana. Z przepisem i sprzętem marki Borniak wędzony pstrąg będzie smakował perfekcyjnie. Zapraszamy!

Wędzenie pstrąga to doskonały sposób na wydobycie z niego głębokiego smaku i aromatu. Przygotowany w ten sposób staje się wykwintnym daniem, idealnym na przystawkę, obiad lub kolację. Wędzonego pstrąga można jeść na zimno lub na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa, sałatki, sosów i innych pysznych akompaniamentów.

Poniższy przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces, od wyboru odpowiednich składników, przez marynowanie i wędzenie, aż po degustację gotowego pstrąga. Przygotuj się na kulinarną przygodę i odkryj, jak prostymi sposobami możesz wyczarować w swojej wędzarni prawdziwe wędzone delicje!

Do przygotowania wędzonego pstrąga będą nam potrzebne zrębki olchy oraz osuszacz do wędzarni.

Składniki

  • 4 pstrągi patroszone
  • 80 g soli
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Łączymy sól z wodą i sporządzamy solankę.
  3. Pstrągi układamy w naczyniu i zalewamy przygotowanym roztworem wody i soli. Całość wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
  4. Następnie wyjmujemy i zawieszamy do ocieknięcia na kilka godzin.
  5. Po tym czasie, ryby wkładamy do wędzarni. Przy pomocy osuszacza, osuszamy je w temperaturze 50°C do uzyskania suchej powierzchni.
  6. Pstrągi wędzimy w temp. 50-60°C do uzyskania złotobrązowej barwy.
  7. Podpiekamy w temperaturze 80°C przez około 1 godzinę.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Węgorz wędzony 6h 4 osoby Węgorz wędzony
Dziki łosoś wędzony na zimno 40h 4 osoby Dziki łosoś wędzony na zimno
Pstrąg grillowany 2h 2 osoby Pstrąg grillowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *