Przepis na „Niezły bigos” z grilla
Bigos – tradycyjna polska potrawa, którą z łatwością przygotujemy także na ruszcie. Sekret pysznego bigosu tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich smaków. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian, wszystkie opierają się na tych samych zasadniczych składnikach, różnią się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Nasz bigos przygotujemy z dodatkiem wędzonego boczku, mięsa wołowego, żeberek wieprzowych, suszonych śliwek i czerwonego wina. Zapraszamy!
Składnikiem bez którego nie da się przygotować bigosu jest oczywiście kapusta kiszona, którą wcześniej ugotowaliśmy i odcedziliśmy. Stanowi ona bazę naszego dania. Mięsne dodatki, jakich użyliśmy to z kolei wędzony boczek, mięso wołowe, żeberka wieprzowe wędzone i kiełbasa jałowcowa.
Do bigosu warto dodać także czerwone wino. Nada potrawie charakterystycznego smaku, a przy okazji zapewni piękny kolor.
Jeśli chcemy, aby nasza potrawa nabrała jeszcze bardziej wyrafinowanego charakteru, dobrze jest użyć specjalnych wiórków wędzarniczych. „Odymią” one danie i nadadzą mu tak lubiany przez miłośników grillowania – dymny posmak.
Składniki
- Kapusta kiszona
- Wędzony boczek
- Mięso wołowe
- Żeberka wieprzowe
- Kiełbasa Jałowcowa
- Suszone śliwki
- Miód
- Suszone grzyby
- Cebula
- Przyprawy
Przygotowanie:
- Wiórki wędzarnicze namaczamy przez pół godziny w wodzie. Przesypujemy je do pojemnika wędzarniczego na grillu.
- Do garnka wrzucamy boczek , doprawiamy pieprzem, solą i papryką czerwoną. Czekamy, aż całość pięknie się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i znów podsmażamy.
- Kiedy całość nabrała już rumianego wyglądu, dodajemy cebulkę i dolewamy czerwone wino. W tym momencie nadszedł również czas na doprawienie całości tradycyjnymi polskimi przeprawami – kminkiem, majerankiem, owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Zamykamy pokrywę grilla i zostawiamy na chwilę, aby wszystko się dusiło, dzięki czemu smaki dokładnie się ze sobą połączą.
- Kiedy całość nieco się poddusi, dodajemy resztę naszych składników. Wrzucamy do garnka żeberka wieprzowe, kapustę, śliwki oraz miód, dla uzyskania nieco słodyczy.
- Dolewamy odrobiny wody oraz ponownie wina, po czym całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy grzyby.
- Zostawiamy bigos na 110 -130 stopniach, na półtorej godziny, w tym czasie mieszamy go kilka razy. Po upływie wyznaczonego czasu nasze pyszne tradycyjne polskie danie w wersji „z grilla” jest już gotowe! Smacznego!