Okoń z grilla
Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na rybę z grilla. Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają labraksa pieczonego na desce cedrowej z ziołami. Spróbuj przygotować go sam!
„Często pytacie o to, co zrobić, żeby ryba nie przywierała – wystarczy ułożyć ją na desce podczas grillowania – wtedy na pewno nic się z nią nie stanie. ”
Kacper Salzman
Labraks, nazywany też okoniem, to ryba ceniona za swoje delikatne, soczyste mięso. Jest ono także bardzo zwarte i jędrne, dzięki czemu doskonale nadaje się do pieczenia na grillu. Wystarczy świeża ryba, limonka i kilka przypraw, aby wyczarować niesamowicie smaczne i aromatyczne danie!
Składniki
- labraks
- miód
- odrobina octu
- sól
- sfermentowany pieprz
- cebula
- limonka
- świeże zioła
Przygotowanie:
- Deskę cedrową moczymy w wodzie przez około 30 minut. Dodaje ona aromatu potrawie i możemy jej używać kilka razy. Deskę wrzucamy na ruszt i czekamy, aż się nagrzeje. Kiedy zacznie „strzelać” obracamy ją.
- Przygotowujemy marynatę do ryby z miodu, octu, soli i pieprzu sfermentowanego. Gotową mieszanką polewamy rybę. Cebulę i limonkę kroimy na plastry. Tymi składnikami faszerujemy rybę. Możemy dodać też świeże zioła. Okonia marynujemy przez około 20 minut.
- Na desce cedrowej kładziemy świeże zioła i układamy rybę. Na rozgrzany brykiet wrzucamy gałązkę świeżego rozmarynu. Okonia po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Kiedy grill jest nagrzany do około 60 stopni (temperatura maksymalna) zdejmujemy rybę z rusztu i obieramy ją ze skóry.