Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem
Tym razem autor bloga Hungry Eyes, Marek Siol poleca przepis na grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem. Są proste w przygotowaniu i świetnie smakują. Skusisz się?
„Zanim zaczniesz grillować, pewnie wybierzesz się na zakupy. Pamiętaj, żeby do koszyka wrzucić małe buraki – będą słodsze. Ser kozi kup w kawałku i zdecyduj się na ten twardszy – doskonale sprawdzi się do szaszłyków.
Smacznego!”
Marek Siol
Doskonały pomysł na przygotowanie niecodziennych, ale równie smacznych szaszłyków. Wystarczy zaopatrzyć się w buraki, gruszki, kozi ser i orzechy włoskie. Grillowane szaszłyki warzywno-owocowe w połączniu ze smakiem koziego sera i orzechów, zaskoczą Cię wyśmienitym smakiem.
Składniki
- 2 dojrzałe gruszki
- 4 małe ugotowane buraki
- 200 g koziego sera
- 1 pęczek pietruszki
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Przygotowanie szaszłyków z gruszką, burakiem i kozim serem zacznij od ugotowania warzyw do miękkości. Gruszki umyj i nie obieraj ze skórki. Wytnij środki i pokrój na osiem części.
- Składniki nadziej na szpilki na przemian. W misce wymieszaj miód z sosem sojowym i posmaruj nim szaszłyki. Resztę marynaty odstaw na później.
- Szaszłyki z gruszką i burakiem wrzuć na grill do momentu, aż owoce się zarumienią. Obróć szaszłyki na drugą stronę i posmaruj przygotowaną wcześniej marynatą.
- Po około 15 minutach grillowania, zdejmij je z rusztu. W misce wymieszaj resztę marynaty z posiekanymi orzechami, serem kozim i pietruszką. Posmaruj nią szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem. Podawaj od razu.