Grill360 Aktualności ze świata grillowania Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?

Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? [PRZEPIS]

decofire
0 26
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? [PRZEPIS]

Jamajski kurczak jerk w glazurze z ananasowego sosu BBQ to propozycja na szybki obiad z grilla. Jak go zrobić? Poznaj przepis. 

Jamaican jerk chicken – składniki:

Marynata:

  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 125 ml soku z limonki
  • pęczek dymki
  • 2-3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka liści tymianku
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • łyżka soli
  • 2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Glazura:

  • sos BBQ 100ml
  • łyżka miodu
  • sri racha (opcjonalnie)

Pozostałe:

  • pałki z kurczaka

 

Jamaican jerk chicken – przygotowanie:

Kurczaka zamarynuj. Do pałek dodaj czosnek, przyprawy oraz sok pomarańczowy i sok z limonki. Odstaw do lodówki na 12 godzin.

Pałki z kurczaka oblej olejem i posól. Następnie włóż na grilla.

pałki z kurczaka na grillu

Zobacz też: Tatar z grilla

Glazurę zrób z sosu BBQ, łyżki miodu i sosu sojowego. Jeśli lubisz ostre dania do glazury możesz dodać sos sri racha.

Pałki z kurczaka posmaruj przygotowaną glazurą i zostaw na 5 minut na ruszcie.

pałki z kurczaka na grillu

Smacznego!

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY

Ziemniaki z grilla [PRZEPIS]

decofire
0 6