Grill360 Przepisy Kurczak pieczony na piwie typu milk stout

Kurczak pieczony na piwie typu milk stout

Kurczak pieczony na piwie typu milk stout

Teoretycznie żadnej filozofii nie ma w nadzianiu kurczaka na specjalny stojak i grillowania go w odpowiedniej temperaturze. Jednakże, pamiętając o z pozoru nieistotnych drobiazgach, jak np. natarcie kurczaka przyprawami piernikowymi, czy masłem, można osiągnąć prawdziwe kulinarne dzieło. Bo kurczak może smakować dobrze, ale może być też przyrządzony po mistrzowsku. Zapraszamy do tego drugiego! 🙂

Kurczak pieczony na piwie – Składniki:
  • Kurczak z wolnego wybiegu
  • Przyprawy piernikowe
  • Masło
  • Starta skórka z cytryny
  • Mleczko skondensowane
  • Sól
  • Pieprz
  • Piwo typu stout (może być też porter)

 

Gourmet BBQ System-grill-przepis-kurczak-pieczony

Kurczak pieczony na piwie – Przygotowanie:
  • Natrzyj kurczaka solą i przyprawami piernikowymi (również pod skórą i wewnątrz). Pod skórę włóż odrobinę masła.
  • Do stojaka na kurczaka nalej piwo i nadziej na niego kurczaka.
  • Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  • Włóż stojak do kurczaka a pod nim umieść tackę aluminiową (na nią będzie ściekał tłuszcz z kurczaka).
  • Piecz kurczaka, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 78’C, wówczas umocz pędzel kuchenny w skondensowanym mleku i posmaruj kurczaka na całej powierzchni.
  • Grilluj kurczaka do momentu, gdy wewnątrz mięsa osiągnie temperaturę 82’C.
  • Zdejmij kurczaka z rusztu i daj mu odpocząć – ok. 20 minut w temperaturze pokojowej

Czas przygotowania:
15 minut

Czas grillowania:
około 20 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:
Wkład Weber GBS – Stojak na kurczaka

Kurczak pieczony na piwie grill360

GD Star Rating
loading...
Kurczak pieczony na piwie typu milk stout, 4.8 out of 5 based on 6 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Szaszłyki z karkówki [PRZEPIS]

decofire
0 74