Kanapki z kurczakiem na ciepło
Przepis na kanapki z kurczakiem na ciepło to idealne rozwiązanie na szybki obiad, sycącą kolacje lub wyjątkowy lunch. Soczyste kawałki kurczaka otulone pikantnym sosem, i zamknięte w chrupiącej bułce to propozycją, którą musisz wypróbować!
Preferujesz przepisy na proste i szybkie przekąski, które wykonasz bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie! Przygotowanie kanapek z kurczakiem na ciepło jest bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu – jedynie należy pamiętać o przyrządzeniu marynaty do mięsa na noc.
Kanapki z kurczakiem przygotujesz na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt np. na modelu Gravity Series 1050. Ten sprzęt łączy w sobie cechy tradycyjnego smażenia składników z nowoczesną technologią cyfrową. Grille węglowe Masterbuilt to urządzenia wyposażone w cyfrowy panel sterowania, precyzyjnie kontrolujący temperaturę na ruszcie, a także sondę do pomiaru temperatury wewnątrz mięsa.
Ta sycąca przekąska z grilla to doskonała propozycja nie tylko na codzienny lunch, ale też do podania na stół podczas barbecue z rodziną lub ze znajomymi! Chrupiące bułeczki z soczystym mięsem i aromatycznym sosem z pewnością będą znikać z Twojego stołu, a zadowoleni goście będą pytać o przepis. Sprawdź i wypróbuj!
Zobacz również: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]
Składniki
- 4 udka z kurczaka bez kości
- 4 bułki (według preferencji)
- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
- 10 szklanek wody
- 1 papryczka Jalapeño
- 350 g masła
- 2 łyżki pieprzu cayenne
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 2 łyżki przyprawy Scotch Bonnet
- 3 łyżki przyprawy Sriracha
- Płatki czerwonej papryki (do smaku)
- Czosnek w proszku (do smaku)
Przygotowanie:
- Wykonanie kanapek z kurczakiem na ciepło rozpocznij od przygotowania nocnej marynaty, dzięki której mięso będzie idealnie soczyste.
- W garnku zagotuj 10 szklanek wody. Dodaj pieprz cayenne, czerwoną paprykę oraz papryczkę Jalapeño. Następnie włóż udka z kurczaka i gotuj jeszcze przez około godzinę. Tak przygotowaną solankę odstaw na noc.
- Następnego dnia rozpal cyfrowego grilla węglowego Masterbuilt i ustaw temperaturę na 190°C. Na grillu z serii Gravity osiągnięcie temperatury powinno zająć około 12 minut.
- Z solanki wyjmij udka z kurczaka i osusz. Pokryj Srirachą jako spoiwem dla przypraw.
- Następnie obficie posyp mięso płatkami czerwonej papryki, pieprzem cayenne oraz czosnkiem w proszku.
- Po rozgrzaniu grilla, umieść kurczaka na ruszcie i grilluj przez około 5-7 minut do momentu, aż kurczak osiągnie temperaturę wewnętrzną 74°C. Temperaturę mięsa sprawdzisz za pomocą sondy.
- W trakcie grillowania mięso regularnie obracaj, aby zapewnić równomierne pieczenie. Jeśli będzie to konieczne przenieś kurczaka na dodatkową półkę do podgrzewania, aby uniknąć przypalenia. Po osiągnięciu temperatury wewnętrznej, wyjmij kurczaka i odstaw na 5 minut, aby zachował wilgoć.
- Podczas, gdy kurczak odpoczywa, przygotuj sos.
- Na małej patelni żeliwnej podgrzej masło i bulion drobiowy. Dodaj przyprawę Scotch Bonnet oraz Sriracha. Wszystkie składniki dokładnie mieszaj do czasu zagotowania.
- Następnie przygotuj kanapkę – polej udka sosem i umieść na bułkach. Gotowe, smacznego!