Chipsy ze skórek wieprzowych
60 min 1 osoba <30 zł

Chipsy ze skórek wieprzowych

Chipsy ze skórek wieprzowych to pyszna przekąska, którą samodzielnie możesz przygotować na swoim grillu. Danie składa się z dwóch składników i smakuje wyśmienicie. Jeżeli szukasz przekąski na wieczór telewizyjny lub chcesz odkryć nowe i ciekawe smaki – to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!  

Przygotowanie chipsów ze skórki wieprzowej jest stosunkowo proste. Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku wskazówkach:

  • Czas grillowania zależy od pożądanego stopnia zbrązowienia prażynek ze skórki. Jeśli wolisz je nieco ciemniejsze i bardziej chrupiące, pozostaw skórki na ruszcie przez około 50 minut. Warto zerknąć na nie po 40 minutach, a następnie w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
  • Skórki gotujemy w wodzie bez dodatku soli. Dzięki temu nie będą one tak twarde.
  • Chipsy są bardzo tłuste, dlatego uważaj w trakcie pieczenia. Prażynki mogą podskakiwać na ruszcie.

Chipsy ze skórki wieprzowej zostały przygotowane na grillu Enders Urban PRO, który mimo swoich niewielkich rozmiarów, pozwala na przygotowanie wielu zróżnicowanych dań. Wszystko za sprawą trzech funkcji: gotowania, grillowania i pieczenia. To małe urządzenie, w którym drzemie wielki potencjał. Zobaczcie sami i wypróbujcie nowy przepis!

Składniki

  •  Skóra wieprzowa
  •  Sól
  •  Ulubiona przyprawa BBQ (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy składniki.
  2. Skórkę kroimy w paski o szerokości około 1,5 cm i około 5-6 cm długości. Można to zrobić za pomocą noża, ale znacznie lepiej i przede wszystkim szybciej jest ciąć nożyczkami.
  3. Następnie przygotowujemy garnek z wodą. Ważne, aby woda nie została wcześniej posolona – w przeciwnym razie chipsy ze skóry wieprzowej staną się bardzo twarde. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy do niej skórki i gotujemy przez 20 minut.
  4. Po tym czasie skórki wyławiamy, odsączamy przez sito i suszymy. Grill rozgrzewamy do temperatury 220°C w sposób pośredni. Kawałki skórki rozkładamy w pośredniej strefie grilla i obficie posypujemy solą. Nie dodajemy żadnych innych przypraw, ponieważ spalą się w wysokiej temperaturze. Zamykamy pokrywę i grillujemy skórki metodą pośrednią przez około 40 minut.
  5. Skórki wieprzowe zdejmujemy z rusztu, kładziemy na papierze kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Następnie możemy doprawić je dodatkowo ulubioną przyprawą BBQ lub samą solą. Wybór zależy od nas.
  6. Chipsy ze skórki wieprzowej gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza włoska z grilla 2h >5 osób Wideo Pizza włoska z grilla
Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
Quesadilla z kurczakiem i warzywami 30 min 2 osoby Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *