Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
30 min 2 osoby <30 zł

Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą

Twoi znajomi przychodzą dzisiaj do Ciebie na imprezę, a Ty masz mało czasu na przygotowanie przystawki z grilla? Spieszymy z pomocą! Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na pieczarki z grilla z dodatkiem cukinii, chorizo i mozzarelli. Grillowane grzyby bogate nadziewane farszem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę.

„Wybierz duże pieczarki tak, żeby zmieściło się w nich jak najwięcej farszu. Szukaj oryginalnej kiełbasy chorizo, która ma swój niepowtarzalny i charakterystyczny pikantny smak.” Marek Siol

Pieczarki portobello to nie tylko piękna nazwa, ale i wyjątkowy smak. Różni się on nieco od swojej znanej kuzynki: portobello mają ciemniejszy kapelusz oraz większą zdolność do pochłaniania aromatów, dzięki czemu te pieczarki z grilla są jeszcze bardziej aromatyczne! Dodatki w postaci cukinii i mozzarelli tworzą przyjemną, chrupką warstwę. Ten przepis doskonale sprawdzi się jako przystawka na grilla dla dzieci czy większej grupy znajomych. Za jednym zamachem możesz przygotować bardzo dużo grzybów i podać je większej liczbie osób.

Sprawdź także: Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki

Pieczarki z grilla przygotowujemy w temperaturze 200 stopni na grillu gazowym. Grillujemy metodą bezpośrednią, czyli ustawiając grzyby na środku rusztu. Danie przygotowaliśmy na grillu gazowym niemieckiej marki Enders – model Enders Monroe PRO Black 3K Turbo.

Składniki

  • 6 sztuk pieczarek portobello
  • 100 g chorizo
  • 1 mała cukinia
  • 1 kulka mozzarelli
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na pieczarki z grilla.
  2. Zetrzyj cukinię i mozzarellę na grubych oczkach tarki.
  3. Z pieczarek portobello oderwij nóżki, zostawiając same kapelusze. Nóżki grzybów zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Chorizo posiekaj bardzo drobno, wymieszaj z cukinią, mozzarellą i startymi nóżkami pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Pieczarki posyp w środku solą.
  6. Nadziej farszem pieczarki, rozgrzej grilla gazowego do temperatury 200 stopni i zacznij grillować. Pieczarki ułóż w strefie bezpośredniej, czyli na środku grilla.
  7. Grilluj 20 minut pod zamkniętą pokrywą, aż pieczarki zrobią się miękkie, a farsz się przypiecze.
  8. Pieczarki z grilla gotowe. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowana cukinia i białe szparagi 30 min 2 osoby Wideo Grillowana cukinia i białe szparagi
Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą
Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów 30 min 2 osoby Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *