Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
Twoi znajomi przychodzą dzisiaj do Ciebie na imprezę, a Ty masz mało czasu na przygotowanie przystawki z grilla? Spieszymy z pomocą! Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na pieczarki z grilla z dodatkiem cukinii, chorizo i mozzarelli. Grillowane grzyby bogate nadziewane farszem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę.
Pieczarki portobello to nie tylko piękna nazwa, ale i wyjątkowy smak. Różni się on nieco od swojej znanej kuzynki: portobello mają ciemniejszy kapelusz oraz większą zdolność do pochłaniania aromatów, dzięki czemu te pieczarki z grilla są jeszcze bardziej aromatyczne! Dodatki w postaci cukinii i mozzarelli tworzą przyjemną, chrupką warstwę. Ten przepis doskonale sprawdzi się jako przystawka na grilla dla dzieci czy większej grupy znajomych. Za jednym zamachem możesz przygotować bardzo dużo grzybów i podać je większej liczbie osób.
Sprawdź także: Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki
Pieczarki z grilla przygotowujemy w temperaturze 200 stopni na grillu gazowym. Grillujemy metodą bezpośrednią, czyli ustawiając grzyby na środku rusztu. Danie przygotowaliśmy na grillu gazowym niemieckiej marki Enders – model Enders Monroe PRO Black 3K Turbo.
Składniki
- 6 sztuk pieczarek portobello
- 100 g chorizo
- 1 mała cukinia
- 1 kulka mozzarelli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki na pieczarki z grilla.
- Zetrzyj cukinię i mozzarellę na grubych oczkach tarki.
- Z pieczarek portobello oderwij nóżki, zostawiając same kapelusze. Nóżki grzybów zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Chorizo posiekaj bardzo drobno, wymieszaj z cukinią, mozzarellą i startymi nóżkami pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
- Pieczarki posyp w środku solą.
- Nadziej farszem pieczarki, rozgrzej grilla gazowego do temperatury 200 stopni i zacznij grillować. Pieczarki ułóż w strefie bezpośredniej, czyli na środku grilla.
- Grilluj 20 minut pod zamkniętą pokrywą, aż pieczarki zrobią się miękkie, a farsz się przypiecze.
- Pieczarki z grilla gotowe. Smacznego!