Dziki łosoś wędzony na zimno
40h 4 osoby <120 zł

Dziki łosoś wędzony na zimno

Poznaj tajniki wędzenia i odkryj możliwości wędzarni marki Borniak. Dziki łosoś wędzony na zimno to pyszne danie, które oczaruje podniebienia smakoszy owoców morza i ryb. Spróbujcie sami!

Wędzenie na zimno to wyjątkowa metoda przygotowywania potraw, która nadaje im delikatnego dymnego aromatu, jednocześnie zachowując doskonałą teksturę. Dziki łosoś charakteryzuje się intensywnym smakiem i charakterystycznym różowym mięsem. Doskonale nadaje się do wędzenia, tworząc wykwintne danie dla miłośników dymnego aromatu. Przygotowanie własnego wędzonego dzikiego łososia na zimno w domowym otoczeniu z pomocą wędzarni marki Borniak to nie tylko kulinarna przygoda, ale także sposób na odkrycie nowych smaków i możliwości.

W tym przepisie wykorzystamy przystawkę do wędzenia na zimno, która umożliwi nam perfekcyjne uwędzenie łososia w temperaturze do 30°C. Do zawieszenia ryby, możesz wykorzystać haki. Więcej o wędzeniu na zimno przeczytasz w naszym artykule: Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?

Składniki

  • 1 płat dzikiego łososia
  • 1 kg soli
  • 1 opakowanie słonych krakersów
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki.
  2. Dzikiego łososia umyj pod zimną wodą i osusz. Usuń ości.
  3. Rybę obsyp solą i umieść w lodówce na 24 godziny.
  4. Po tym czasie, wyjmij łososia, opłucz zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  5. Zamontuj przystawkę do wędzenia na zimno i uruchom wędzarnię Borniak.
  6. Łososia zawieś na hakach i wędź na zimno przez około 7 godzin w dymie olchowym – można też wykorzystać zrębki jabłkowe lub wiśniowe.
  7. Po uwędzeniu odstaw łososia na noc w chłodne miejsce.
  8. Serwuj w formie kawałków podawanych na krakersach z odrobiną soku z cytryny.
  9. Łosoś wędzony na zimno gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z łososiem szarpanym 30 min 2 osoby Burger z łososiem szarpanym
Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *