Empanady z szarpaną wieprzowiną
Kiedy połączysz to aromatyczne nadzienie z chrupiącym ciastem, otrzymasz idealną równowagę smaków i tekstur. Empanady doskonale sprawdzą się jako propozycja na obiad lub kolację, a także będą świetną przekąską na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Empanady (Empanadas) to popularne danie, które ma swoje korzenie w kuchni hiszpańskiej i latynoamerykańskiej. Te małe przekąski, wyglądem przypominające pierożki to wyśmienite połączenie ciasta nadziewanego różnymi składnikami, a także doskonała propozycja na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.
Do przygotowania tego dania niezbędna jest szarpana wieprzowina. Możesz wykonać ją zgodnie z własnym przepisem lub skorzystać z naszej propozycji. Karkówkę przypraw wybranym przez siebie sosem BBQ i wędź w grillu lub wędzarni w temperaturze 120°C. W zależności od grilla i wielkości mięsa zajmuje to około 10-15 godzin. Wędź do momentu aż w najgrubszej części mięsa, termometr wskaże około 92-95°C, a mięso będzie bardzo miękkie. Tak przygotowaną wieprzowinę poszarp widelcem. Gotowe!
Składniki
- 200 g szarpanej wieprzowiny
- 100 g serka śmietankowego z papryką
- 225 g mąki
- 75 ml oleju roślinnego
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki i przechodzimy do wykonania ciasta.
- Sól rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Przed dalszą obróbką ciasto powinno odpocząć przez około 10 minut.
- Na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy kółka o średnicy około 15 cm.
- Następnie szarpaną wieprzowinę umieszczamy w misce i mieszamy z serkiem śmietankowym.
- Tak przygotowanym farszem wypełniamy ciasto i sklejamy brzegi.
- Nadziewane empanady pokrywamy rozmieszanym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
- Następnie przechodzimy do grillowania. Nasze empanady zostały przygotowane na grillu gazowym Enders Boston PRO 4 KR Turbo II w temperaturze 180-200°C ciepła pośredniego. W tym celu lewy i prawy palnik zostały ustawione na połowę mocy.
- Empanady z szarpaną wieprzowiną umieszczamy na blaszce do pieczenia i grillujemy z zamkniętą pokrywą przez około 25 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe.
- Po tym czasie zdejmujemy je z grilla, pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia i podajemy.