Schäufele – łopatka wieprzowa z rożna
4h 2 osoby <60 zł

Schäufele – łopatka wieprzowa z rożna

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować potrawy z kuchni niemieckiej, to dzisiejszy przepis na Schäufele na pewno Was zainteresuje. To duszone mięso wieprzowe z górnej części łopatki, które po upieczeniu jest soczyste i aromatyczne. Spróbujcie tego przepisu, aby poczuć klimat Bawarii i zasmakować w niemieckich smakołykach!

Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na danie z kuchni niemieckiej – Schäufele. Jest to pieczone mięso wieprzowe, pochodzące z górnej części łopatki, które w regionie Frankonii w Bawarii cieszy się ogromną popularnością. Schäufele marynowane jest w przyprawach i pieczone w piekarniku lub grillowane, a następnie podawane z tradycyjnymi niemieckimi dodatkami, takimi jak kluski, modra kapusta, kiszona kapusta, ziemniaki, puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek, który na pewno zachwyci Waszych bliskich. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i przygotowania tego pysznego dania kuchni niemieckiej!

Danie zostało wykonane na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo i rożnie obrotowym.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz naszą recenzję grilla gazowego Enders Monroe Pro 3 SIK Turob i poznaj niemiecką technologię!

Składniki

  • 1,5 kg Schäufele (łopatki wieprzowej z kością) w jednym kawałku
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 kawałek selera
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki. Skórkę z łopatki wieprzowej nacinamy w kształt rombów, uważając, by w miarę możliwości pokroić tylko skórkę i tłuszcz.
  2. Mięso (bez skóry) nacieramy mieszanką przypraw – 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu i 1 łyżka kminku – a pozostałą solą nacieramy pokrojoną skórkę. Następnie układamy wzdłuż kości na rożnie i mocujemy zaciskami.
  3. Przechodzimy do przygotowania warzyw. Pory kroimy w krążki, a cebulę, marchew i selera w drobną kostkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  4. Rozgrzewamy grilla do temperatury około 200°C, korzystamy z metody grillowania bezpośredniego. Na patelni żeliwnej rozgrzewamy olej i pieczemy warzywa razem z koncentratem pomidorowym. Gdy warzywa będą lekko przypieczone, dolewamy stopniowo piwo i bulion wołowy.
  5. Zmniejszamy temperaturę grilla do około 150°C grzania pośredniego. Rożen obrotowy wraz z nadzianym na szpikulec mięsem montujemy w grillu pod patelnią z pieczonymi warzywami. Łopatkę grillujemy przez ok. 3-3,5 godziny w temperaturze 150°C pod zamkniętą pokrywą, cały czas pamiętając o dolewaniu płynów do warzyw. Pod koniec czasu pieczenia włączamy tylny palnik rożna, dzięki czemu skórka będzie pięknie wypieczona i chrupiąca. Mięso będzie gotowe, gdy osiągnie temperaturę około 85-90°C.
  6. Na koniec wyjmujemy warzywa z sosu, przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Żeberka z grilla 4h 4 osoby Wideo Żeberka z grilla
Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho 30 min 2 osoby Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym 15 min 4 osoby Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *