Wareniki – przepis na pierogi ukraińskie
60 min 4 osoby <60 zł

Wareniki – przepis na pierogi ukraińskie

Przedstawiamy przepis na pyszne wareniki prosto z grilla. Pierogi są łatwe w przygotowaniu i z pewnością zaskoczą Was wyjątkowym smakiem oraz niezwykle apetycznym wyglądem. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Przepis swoje korzenie wywodzi z rejonów Wschodniej Europy i jest jednym z najczęściej serwowanych dań w tej części kontynentu. Wareniki to pierogi w kształcie półksiężyca, które gotuje się w osolonej wodzie lub na parze. Przypominają nieco polskie pierogi, jednak wareniki mają nieco większy kształt i oferują szerszy wybór nadzienia. Podawane są na słono i na słodko. My zdecydowaliśmy się na klasyczną mieszankę ziemniaków i cebuli, zwieńczoną chrupiącą smażoną cebulą i boczkiem.

Wareniki to także doskonały pomysł na obiad lub wykwintną kolację dla całej rodziny. Przepis wykonaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO z wykorzystaniem palnika bocznego i rusztu z systemem wymiennych wkładów Switch Grid.  Niezbędna do przygotowania dania jest również patelnia żeliwna Enders.

Składniki

  •  Składniki do przygotowania ciasta:
  • 350 g mąki (typ 405)
  • 140 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  •  Składniki do przygotowania farszu:
  • 700 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego i kolorowego pieprzu
  • 10 g szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Przy pomocy miksera w misce mieszamy: jajko z połową łyżeczki soli i mlekiem. Następnie powoli dodajemy mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski.
  3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około 30-45 minut. W tym czasie uruchamiamy grilla i palnik boczny (u nas grill gazowy Enders Monroe Black PRO). Na ruszcie układamy patelnię żeliwną Enders z serii Switch Grid, a na palniku bocznym stawiamy garnek z wodą.
  4. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy do garnka (nieobrane) ziemniaki i całość gotujemy około 20-25 minut.
  5. Następnie obraną i pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną wcześniej patelnię i dodajemy boczek. Całość smażymy na niewielkiej ilości oliwy około 7-8 minut lub do uzyskania złotego koloru. Gdy cebula i boczek będą gotowe, zdejmij patelnię z grilla i zostaw do ostygnięcia.
  6. Ugotowane ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka i rozgniatamy z łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu oraz masłem na kremową, ale niezbyt miękką masę. Następnie do ziemniaków dodajemy dwie pełne łyżki zeszklonej cebuli. Farsz do naszych wareników jest gotowy.
  7. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 – 2 mm i przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na wycięte krążki układamy około 1,5 łyżki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów (można też użyć gotowej formy).
  8. Gotowe wareniki wrzucamy do gorącej wody, gotujemy przez kilka minut – aż do wypłynięcia. Przy pomocy łyżki cedzakowej, wyciągamy pierogi na talerz i podajemy z cebulą, boczkiem oraz łyżką śmietany. Całość możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Nowy Grillowane kotlety schabowe z koprowo-czosnkową pastą 30 min 4 osoby Wideo Grillowane kotlety schabowe z koprowo-czosnkową pastą
Nowy Wędzone żeberka BBQ z granatem 6h >5 osób Wędzone żeberka BBQ z granatem
Nowy Grejpfrut z grilla 30 min 2 osoby Grejpfrut z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *