Wareniki – przepis na pierogi ukraińskie
Przedstawiamy przepis na pyszne wareniki prosto z grilla. Pierogi są łatwe w przygotowaniu i z pewnością zaskoczą Was wyjątkowym smakiem oraz niezwykle apetycznym wyglądem. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Przepis swoje korzenie wywodzi z rejonów Wschodniej Europy i jest jednym z najczęściej serwowanych dań w tej części kontynentu. Wareniki to pierogi w kształcie półksiężyca, które gotuje się w osolonej wodzie lub na parze. Przypominają nieco polskie pierogi, jednak wareniki mają nieco większy kształt i oferują szerszy wybór nadzienia. Podawane są na słono i na słodko. My zdecydowaliśmy się na klasyczną mieszankę ziemniaków i cebuli, zwieńczoną chrupiącą smażoną cebulą i boczkiem.
Wareniki to także doskonały pomysł na obiad lub wykwintną kolację dla całej rodziny. Przepis wykonaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO z wykorzystaniem palnika bocznego i rusztu z systemem wymiennych wkładów Switch Grid. Niezbędna do przygotowania dania jest również patelnia żeliwna Enders.
Składniki
- Składniki do przygotowania ciasta:
- 350 g mąki (typ 405)
- 140 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- Składniki do przygotowania farszu:
- 700 g ziemniaków
- 2 cebule
- 100 g pokrojonego w kostkę boczku
- 30 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego i kolorowego pieprzu
- 10 g szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Przy pomocy miksera w misce mieszamy: jajko z połową łyżeczki soli i mlekiem. Następnie powoli dodajemy mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około 30-45 minut. W tym czasie uruchamiamy grilla i palnik boczny (u nas grill gazowy Enders Monroe Black PRO). Na ruszcie układamy patelnię żeliwną Enders z serii Switch Grid, a na palniku bocznym stawiamy garnek z wodą.
- Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy do garnka (nieobrane) ziemniaki i całość gotujemy około 20-25 minut.
- Następnie obraną i pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną wcześniej patelnię i dodajemy boczek. Całość smażymy na niewielkiej ilości oliwy około 7-8 minut lub do uzyskania złotego koloru. Gdy cebula i boczek będą gotowe, zdejmij patelnię z grilla i zostaw do ostygnięcia.
- Ugotowane ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka i rozgniatamy z łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu oraz masłem na kremową, ale niezbyt miękką masę. Następnie do ziemniaków dodajemy dwie pełne łyżki zeszklonej cebuli. Farsz do naszych wareników jest gotowy.
- Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 – 2 mm i przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na wycięte krążki układamy około 1,5 łyżki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów (można też użyć gotowej formy).
- Gotowe wareniki wrzucamy do gorącej wody, gotujemy przez kilka minut – aż do wypłynięcia. Przy pomocy łyżki cedzakowej, wyciągamy pierogi na talerz i podajemy z cebulą, boczkiem oraz łyżką śmietany. Całość możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!