Fajitas z kurczakiem
30 min <60 zł

Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem to niezwykła kompozycja smaków i kolorów, która zachwyci Twoje kubki smakowe. Chrupiące warzywa, soczysty kurczak i aromatyczna cebula podawane razem z pieczonymi tortillami zapewnią wyjątkowe doznania smakowe. Zapraszamy na podróż do kuchni meksykańskiej!

Fajita to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, która zdobyła uznanie na całym świecie. Powstała na granicy Meksyku z Teksasem, gdzie pracownicy rancz w zamian za pracę otrzymywali kawałki mięsa pokrojonego w pasy, które następnie grillowani na otwartym ogniu. Właśnie od sposobu krojenia mięsa pochodzi nazwa tego smakowitego dania – fajita oznacza pas lub obręcz.

W klasycznej recepturze najważniejszym składnikiem tej potrawy było mięso wołowe, jednak obecnie równie popularne są wersje z kurczakiem, wieprzowiną, czy krewetkami. Fajita charakteryzuje się intensywnym smakiem pełnym aromatu i pikantności. Zazwyczaj jest podawana jest na gorących tortillach, często w towarzystwie dodatków, takich jak: guacamole, salsa, śmietana czy ser.

W tym przepisie proponujemy Ci wersję fajitas z kurczakiem – to bardzo proste danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby pozytywnie zaskoczyć przyjaciół zaproszonych na imprezę ogrodową.

Danie zostało wykonane na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe, który doskonale utrzymuje wysokie temperatury. Klasyczny ruszt ze stali nierdzewnej został zastąpiony płytą grzewczą, która idealnie nada się do opiekania pokrojonych kawałków mięs i warzyw.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 4-6 piersi z kurczaka (pokrojone)
  • 4-6 limonki
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula (duża)
  • 1 opakowanie tortilli

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od doprawienia kurczaka swoimi ulubionymi przyprawami. Jeśli masz więcej czasu, możesz go także pozostawić w marynacie na kilka godzin.
  2. Rozgrzej swój grill węglowy Kamado Joe do średnio-wysokiej temperatury, około 204˚C.
  3. Usuń z grilla deflektory ciepła i kratki rusztu, a następnie zamontuj płytę grzewczą i poczekaj, aż się nagrzeje.
  4. Przed ułożeniem na płycie mięsa i warzyw natłuść delikatnie jej powierzchnię, aby zapobiec przywieraniu przysmaków.
  5. Dodaj pokrojonego kurczaka na nagrzaną płytę i opiekaj przez około 5-10 minut.
  6. Pokrój paprykę i cebulę, a następnie ułóż obok kawałków kurczaka.
  7. Gdy kurczak osiągnie wewnętrzną temperaturę 74°C, przenieś kawałki mięsa wraz z warzywami na drugą stronę grilla.
  8. Na nagrzanej płycie umieść tortille i podgrzewaj przez chwilę, aż uzyskasz preferowany stopień zarumienienia.
  9. Następnie podgrzej na grillu pokrojone limonki.
  10. Nałóż wymieszane kawałki kurczaka, papryki i cebuli na tortille, a następnie wyciśnij na wierz sok z limonki.
  11. Fajitas z kurczakiem gotowe. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Faszerowane papryki z grilla 4 osoby Faszerowane papryki z grilla
Quesadilla z kurczakiem i warzywami 30 min 2 osoby Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem 45 min 2 osoby Wideo Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *