Faszerowane papryki z grilla
Faszerowane papryki z grilla to bardzo szybkie danie, które w dodatku możesz łatwo przygotować, jeśli spodziewasz się większej liczby gości. Wystarczy tylko odpowiednio duży garnek na nadzienie, a resztę wykonasz błyskawicznie!
Proponowany przepis na faszerowane papryki jest w nieco lżejszej wersji. Mięso mielone zastąpiliśmy filetem z kurczaka, a dodatek passaty pomidorowej sprawia, że farsz nie będzie zbyt suchy. Dodatkowo najlepiej wybrać dobrej jakości fetę o zbitej i zwartej konsystencji. Dzięki temu ser nie rozpadnie się podczas grillowania. Polecamy także wybrać dobrej jakości oliwki – ma to duże znaczenie podczas późniejszej degustacji.
Żeby nieco przełamać strukturę dania, warto dodać do farszu pestki dyni, które będą przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Grillowane papryki możesz na ruszcie trzymać krócej niż zalecane w przepisie 40 minut. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Po tym czasie papryki będą bardzo miękkie, a ich konsystencja zacznie przypominać delikatny, paprykowy mus.
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 600 g filetów z kurczaka
- 300 g kaszy kus kus
- 200 g sera feta
- 100 g pestek dyni
- 1 bazylia w doniczce
- 500 g passaty pomidorowej
- 200 g oliwek
- 50 g curry
- Olej roślinny
- Dodatkowo
- 100 g startego sera mozzarella
- 200 g passaty pomidorowej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki, które potrzebne będą do przygotowania przepisu na faszerowane papryki z grilla.
- Filety z kurczaka przełóż do miski, dodaj olej roślinny (może być słonecznikowy) i przyprawę curry.
- Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby przyprawa była dobrze rozprowadzona na mięsie kurczaka. Odstaw na około 30 minut.
- Grill elektryczny rozgrzej do temperatury 210 stopni.
- Na rozgrzanym ruszcie ułóż filety z kurczaka. Pamiętaj, że mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
- Grilluj pod zamkniętą pokrywą przez około 7 minut (w zależności od grubości filetów). Po tym czasie odwróć na drugą stronę i grilluj kolejne 7 minut. Po tym czasie zdejmij z rusztu filet kurczaka, pozwól mu odpocząć 5 minut, a następnie pokrój w grubą kostkę.
- Kaszę kus kus wsyp do miski i wlej do niej wrzątek. Poziom wody powinien być około 1 cm ponad poziomem kaszy kus kus. Kaszę zostaw na około 7 minut, aby napęczniała.
- Liście bazylii ułóż na desce i podrzyj w dłoniach.
- Czerwone papryki przekrój na pół.
- Z papryk wyjmij gniazda nasienne.
- Wymieszaj w misce: kus kus, pestki dyni, ser feta, oliwki, porwane liście bazylii oraz pokrojonego kurczaka.
- Do farszu dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj papryki.
- Nadziewane papryki ułóż na rozgrzanym do 160 stopni ruszcie. Grilluj pod zamkniętą pokrywą około 40 minut (w zależności jak miękkie papryki lubisz). Papryka jest gotowa, kiedy koniec noża bez oporów przechodzi przez warzywo.
- 5 minut przed końcem grillowania, ułóż na wierzchu papryki passatę oraz starty ser mozzarella.
- Faszerowane papryki z grilla gotowe!