Fit burger z grilla
Szukasz zdrowego pomysłu na danie główne? Polecamy fit burgery z grilla! Soczyste mięso z kurczaka wymieszane ze startą marchewką i natką pietruszki, z dodatkiem siemienia lnianego i płatków drożdżowych, które nadają delikatny, serowy posmak. Całość podana z chrupiącymi warzywami. Sprawdź ten przepis!
Do przygotowania fit burgerów z grilla będzie nam potrzebne mielone mięso z filetów z kurczaka. W większości mięsnych sklepów możesz poprosić o zmielenie filetów, dzięki czemu nasze burgery będą niskokaloryczne. Jedyny tłuszcz, który dodamy, to olej z pestek winogron w majonezie wegańskim. Ten składnik możesz pominąć, zastąpić go np. passatą pomidorową albo dobrej jakości ketchupem.
Nieaktywne płatki drożdżowe to doskonałe źródło smaku umami, ale nie tylko. Zawierają mnóstwo witamin: są bogate w witamy z grupy B, żelazo, wapń i magnez. Z kolei siemię lniane jest bogate w błonnik i zdrowe kwasy omega 3. Małosolne ogórki i czerwona cebula dodadzą naszym fit burgerom chrupkości i delikatnie przełamią teksturę dania.
Z podanego 1 kg mięsa uzyskasz około 6 kotletów do burgerów, jeśli potrzebujesz mniejszą ilość, dostosuj odpowiednio proporcje składników. Jeżeli chcesz uformować idealne burgery, możesz skorzystać z prasy do burgerów. Burgery zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse 1000.
Sprawdź także inne nasze przepisy na burgery z grilla!
Składniki
- Składniki na kotlety do fit burgerów (6 porcji)
- 1 kg mięsa mielonego z filetów kurczaka
- 6 bułek pełnoziarnistych
- 3 małe marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- Dodatki do fit burgerów
- 1 sałata rzymska
- 3 ogórki małosolne (lub konserwowe)
- 2 pomidory
- 1 duża czerwona cebula
- 1 opakowanie kiełków koniczyny (lub dowolnych)
- Składniki na majonez wegański
- 1 puszka ciecierzycy (będzie nam potrzebna odsączona woda z puszki)
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,5 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- Dodatkowo
- olej (do natłuszczenia rąk)
- ketchup lub passata (do posmarowania górnej części bułki)
- blender do przygotowania majonezu wegańskiego
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki do wykonania fit burgerów z grilla w wersji z filetem z kurczaka.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
- Natkę pietruszki pokrój drobno.
- Przygotuj składniki: mielone mięso z kurczaka, startą marchewkę, pokrojoną pietruszkę, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, siemię lniane i nieaktywne płatki drożdżowe. Płatki drożdżowe nadadzą nam delikatny serowy posmak oraz zagęszczą mięso.
- Wszystkie składniki na fit burgery wymieszaj ze sobą.
- Wymieszane mięso z kurczaka dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Dłonie natłuść olejem, dzięki temu mięso nie będzie się do nich kleiło. Uformuj kotlety do fit burgerów – z podanej ilości mięsa powinieneś otrzymać około 6 kotletów, w zależności, jakiej grubości i wielkości chcesz je przygotować.
- Ruszt grilla elektrycznego rozgrzej do 200 stopni.
- Uformowane mięso na fit burgery układaj na rozgrzanym do 200 stopni ruszcie. Grilluj pod zamkniętą pokrywą przez 7 minut.
- Po tym czasie podnieś pokrywę grilla i umieść na ruszcie na około 2 minuty przekrojone połówki bułek, aby stały się chrupiące. W tym czasie odwróć mięso do burgerów na drugą stronę i grilluj przez kolejne 7 minut (czas grillowania może być nieco dłuższy/krótszy w zależności od tego, jakiej grubości są kotlety na fit burgery).
- W tym czasie pokrój czerwoną cebulę w krążki.
- Pokrój ogórki małosolne (poza sezonem możesz użyć ogórków konserwowych lub kiszonych).
- Pokrój pomidory w talarki.
- Przygotuj majonez wegański: odsączoną wodę z ciecierzycy przelej do wysokiego naczynia, dodaj nieaktywne płatki drożdżowe, sól, pieprz i 2 łyżeczki cytryny. Ubijaj chwilę blenderem na najwyższych obrotach, aby uzyskać piankę.
- Do przygotowanej pianki z wody ciecierzycy wlewaj powoli olej z pestek winogron. Cały czas ubijaj blenderem – majonez szybko zgęstnieje (jeśli majonez nie zgęstniał od razu, schowaj go do lodówki na kilkanaście minut i ubijaj znowu).
- Majonezem posmaruj spód przypieczonej bułki.
- Na tak przygotowany spód układaj dodatki: sałatę rzymską, gotowy kotlet z kurczaka, czerwoną cebulę, pomidory, ogórki, kiełki koniczyny. Górę bułki możesz posmarować ketchupem lub passatą pomidorową. Złóż całość.
- Fit burger z grilla gotowy!