Fit burger z grilla
30 min >5 osób <60 zł

Fit burger z grilla

Szukasz zdrowego pomysłu na danie główne? Polecamy fit burgery z grilla! Soczyste mięso z kurczaka wymieszane ze startą marchewką i natką pietruszki, z dodatkiem siemienia lnianego i płatków drożdżowych, które nadają delikatny, serowy posmak. Całość podana z chrupiącymi warzywami. Sprawdź ten przepis!

„Fit burgery z grilla bardzo łatwo uformujesz, jeśli natłuścisz dłonie olejem. Dzięki temu mięso z kurczaka będzie ładnie odchodziło. Możesz także formować kotlety, używając specjalnej prasy do burgerów.” Justyna Mądro

Do przygotowania fit burgerów z grilla będzie nam potrzebne mielone mięso z filetów z kurczaka. W większości mięsnych sklepów możesz poprosić o zmielenie filetów, dzięki czemu nasze burgery będą niskokaloryczne. Jedyny tłuszcz, który dodamy, to olej z pestek winogron w majonezie wegańskim. Ten składnik możesz pominąć, zastąpić go np. passatą pomidorową albo dobrej jakości ketchupem.

Nieaktywne płatki drożdżowe to doskonałe źródło smaku umami, ale nie tylko. Zawierają mnóstwo witamin: są bogate w witamy z grupy B, żelazo, wapń i magnez. Z kolei siemię lniane jest bogate w błonnik i zdrowe kwasy omega 3. Małosolne ogórki i czerwona cebula dodadzą naszym fit burgerom chrupkości i delikatnie przełamią teksturę dania.

Z podanego 1 kg mięsa uzyskasz około 6 kotletów do burgerów, jeśli potrzebujesz mniejszą ilość, dostosuj odpowiednio proporcje składników. Jeżeli chcesz uformować idealne burgery, możesz skorzystać z prasy do burgerów. Burgery zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse 1000.

Sprawdź także inne nasze przepisy na burgery z grilla!

Składniki

  •  Składniki na kotlety do fit burgerów (6 porcji)
  • 1 kg mięsa mielonego z filetów kurczaka
  • 6 bułek pełnoziarnistych
  • 3 małe marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  •  świeżo mielony pieprz do smaku
  •  
  •  Dodatki do fit burgerów
  • 1 sałata rzymska
  • 3 ogórki małosolne (lub konserwowe)
  • 2 pomidory
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 opakowanie kiełków koniczyny (lub dowolnych)
  •  
  •  Składniki na majonez wegański
  • 1 puszka ciecierzycy (będzie nam potrzebna odsączona woda z puszki)
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli
  •  świeżo mielony pieprz
  •  
  •  Dodatkowo
  •  olej (do natłuszczenia rąk)
  •  ketchup lub passata (do posmarowania górnej części bułki)
  •  blender do przygotowania majonezu wegańskiego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do wykonania fit burgerów z grilla w wersji z filetem z kurczaka.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
  3. Natkę pietruszki pokrój drobno.
  4. Przygotuj składniki: mielone mięso z kurczaka, startą marchewkę, pokrojoną pietruszkę, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, siemię lniane i nieaktywne płatki drożdżowe. Płatki drożdżowe nadadzą nam delikatny serowy posmak oraz zagęszczą mięso.
  5. Wszystkie składniki na fit burgery wymieszaj ze sobą.
  6. Wymieszane mięso z kurczaka dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Dłonie natłuść olejem, dzięki temu mięso nie będzie się do nich kleiło. Uformuj kotlety do fit burgerów – z podanej ilości mięsa powinieneś otrzymać około 6 kotletów, w zależności, jakiej grubości i wielkości chcesz je przygotować.
  8. Ruszt grilla elektrycznego rozgrzej do 200 stopni.
  9. Uformowane mięso na fit burgery układaj na rozgrzanym do 200 stopni ruszcie. Grilluj pod zamkniętą pokrywą przez 7 minut.
  10. Po tym czasie podnieś pokrywę grilla i umieść na ruszcie na około 2 minuty przekrojone połówki bułek, aby stały się chrupiące. W tym czasie odwróć mięso do burgerów na drugą stronę i grilluj przez kolejne 7 minut (czas grillowania może być nieco dłuższy/krótszy w zależności od tego, jakiej grubości są kotlety na fit burgery).
  11. W tym czasie pokrój czerwoną cebulę w krążki.
  12. Pokrój ogórki małosolne (poza sezonem możesz użyć ogórków konserwowych lub kiszonych).
  13. Pokrój pomidory w talarki.
  14. Przygotuj majonez wegański: odsączoną wodę z ciecierzycy przelej do wysokiego naczynia, dodaj nieaktywne płatki drożdżowe, sól, pieprz i 2 łyżeczki cytryny. Ubijaj chwilę blenderem na najwyższych obrotach, aby uzyskać piankę.
  15. Do przygotowanej pianki z wody ciecierzycy wlewaj powoli olej z pestek winogron. Cały czas ubijaj blenderem – majonez szybko zgęstnieje (jeśli majonez nie zgęstniał od razu, schowaj go do lodówki na kilkanaście minut i ubijaj znowu).
  16. Majonezem posmaruj spód przypieczonej bułki.
  17. Na tak przygotowany spód układaj dodatki: sałatę rzymską, gotowy kotlet z kurczaka, czerwoną cebulę, pomidory, ogórki, kiełki koniczyny. Górę bułki możesz posmarować ketchupem lub passatą pomidorową. Złóż całość.
  18. Fit burger z grilla gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burgery z grilla z jabłkiem 30 min 2 osoby Burgery z grilla z jabłkiem
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *