Grillowana papryka shishito
Lubisz smak papryki? Wypróbuj przepis z łagodną odmianą pochodzenia japońskiego! Grillowana papryka shishito doskonale sprawdzi się, jako przystawka do dania głównego, a jej wykonanie jest bardzo proste – wystarczy kilka minut opiekania bezpośrednio na żarze. Do tego aromatyczny sos na bazie majonezu i gotowe!
Papryka shishito to mało znana w Polsce odmiana pochodząca z Japonii, znacznie łagodniejsza niż popularne Jalapeno. W jej smaku wyczujemy nuty trawiaste i cytrusowe. Owoce papryki shishito mają około 6-7 cm, a w czasie dojrzewania zyskują czerwoną barwę. Zazwyczaj są jednak zbierane wcześniej, kiedy ich smukła i cienka skórka jest jeszcze zielona.
Doskonałym uzupełnieniem dla pieczonego warzywa będzie także sos przygotowany na bazie majonezu i musztardy, z dodatkiem octu winnego, świeżo mielonego pieprzu i ząbków czosnku. Ta oryginalna kompozycja smakowa sprawia, że wszystkie porcje poznikają szybko z talerzy.
Grillowane papryczki shishito przygotowujemy bezpośrednio na żarzących się węglach – wystarczy rozgrzać ceramiczny grill węglowy Kamado Joe do temperatury 230 stopni Celsjusza. Ta prosta w przygotowaniu przystawka będzie gotowa po kilku minutach! Pamiętaj o tym, aby stosować wyłącznie węgiel drzewny wysokiej jakości składający się wyłącznie z drzew liściastych – dzięki temu grillowane potrawy zyskają wyjątkowy aromat.
Składniki
- 0,5 papryczek shishito
- Składniki na sos:
- 1 szklanka majonezu
- 1,5 łyżki musztardy
- 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
Przygotowanie:
- Przygotuj miskę i dokładnie wymieszaj w niej wszystkie składniki sosu. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadki, możesz dodać jeszcze więcej majonezu.
- Usuń wszystkie kratki rusztu z Twojego grilla Kamado Joe i ustabilizuj temperaturę grilla na poziomie około 230 stopni Celsjusza.
- Rozrzuć popiół z górnej warstwy opału, aby stworzyć warstwę żarzących się węgli.
- Równomiernie rozłóż paprykę na bezpośrednio na rozżarzonych węglach. Upewnij się, że nie są one ułożone w stosy. Obróć je, gdy zaczną się zarumieniać. Bardzo ważne jest szybkie działanie.
- Zarumienione z obu stron papryki zdejmij je z grilla i przełóż na talerz do podania.
- Polej grillowane papryki shishito przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-musztardowym.
- Podawaj jako przystawkę do dania głównego. Smacznego!