Żeberka z grilla
Żeberka z grilla w aromatycznych przyprawach, wędzone dymem z drewna jabłkowego, zapewnią niezwykłą uczta dla kubków smakowych! To wymagające mięso, które potrzebuje kilku godzin opiekania metodą pośrednią. Sprawdź nasz przepis!
Czy wiedziałeś o tym, że funkcjonalny grill gazowy świetnie sprawdzi się nie tylko do opiekania mięs metodą bezpośrednią, ale także do wędzenia? Najbardziej uznani producenci posiadają w swojej ofercie skrzynki do wędzenia – wystarczy umieścić w nich specjalne drewienka, które wskutek wydzielanego ciepła zapewnią grillowanym daniom niezwykły aromat! Wykorzystaliśmy tę funkcję, przygotowując żeberka z grilla gazowego Napoleon Prestige 500.
Żeberka z grilla wymagają opiekania metodą pośrednią w niskiej temperaturze (110-160 stopni Celsjusza) przez około 3,5 godziny. Możesz ułożyć je na górnym ruszcie grilla lub skorzystać ze specjalnego stojaka na żeberka. Wystarczy przekręcić dwa zewnętrzne pokrętła na pozycję minimum, a mięso ułożyć na środku, żeby nie miało bezpośredniego kontaktu ze źródłem ognia. Na ostatnie półgodziny owiń mięso w papier rzeźnicki, by zapobiec jego nadmiernemu wysychaniu i zmniejsz temperaturę grillowania jeszcze bardziej, pozostawiając zapalony tylko jeden palnik.
Zobacz też: Grillowanie żeberek – 5 praktycznych porad
Składniki
- 5 kg Żeberek
- 2 łyżki kolendry
- 1 łyżka chili
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- Dodatkowo:
- Zrębki jabłoni do wędzenia
- Stojak na żeberka
- Papier rzeźnicki
Przygotowanie:
- Rozpocznij od przygotowania mięsa. Przetnij nożem duże części na pół, a następnie oczyść z osocza korzystając z ręczników papierowych. Jeśli żeberka od strony kości mają błonę – usuń ją.
- Gdy mięso jest już osuszone, nasmaruj je olejem. Następnie wymieszaj w misce wszystkie przyprawy i posyp nimi żeberka według własnego uznania. Na koniec nasmaruj doprawione mięso kolejną porcją oleju, by lepiej łapało aromat.
- Podczas gdy żeberka marynują się w przyprawach, przejdź do przygotowania drewienek do wędzenia. Wsyp je do pojemnika, a następnie zalej wodą i pozostaw przynajmniej na kilka minut. Następnie przesyp je do skrzynki do wędzenia i umieść pod rusztem grilla. My wykorzystaliśmy drewienka jabłoni.
- Połóż żeberka na na górnym ruszcie grilla lub umieść je w specjalnym stojaku na żeberka, postawionym na głównym ruszcie. Ustaw zewnętrzne pokrętła grilla na minimum, tak by temperatura osiągnęła 160 stopni Celsjusza. Pozostaw pod zamknięta pokrywą na około 3 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij żeberka z grilla i owiń je papierem rzeźnickim. Umieść ponownie na ruszcie, by opiekały się jeszcze przez 30 minut. Wyłącz jeden z uruchomionych palników, by zmniejszyć temperaturę – pozostaw tylko jedno pokrętło ustawione na pozycji minimum.
- Po upływie tego czasu możesz wyjąć żeberka z grilla – danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!