Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej
2h 5 osób <120 zł

Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej

Szybkie wędzenie nadaje potrawie doskonały smak dymu, tymianku i miodu. Połączenie tych trzech składników w procesie szybkiego wędzenia nie tylko wzbogaca smak polędwiczek, ale także nadaje im niezwykłą soczystość i delikatność. Dym wtapiający się w mięso, połączony z subtelnym aromatem tymianku i słodkim miodem, sprawia, że każdy kawałek jest pełen smaku i aromatu, zachęcając do kolejnych kęsów. Sprawdź poniższy przepis!

Polędwiczki wieprzowe to prawdziwy przysmak wśród mięsnych dań, ceniony za swoją delikatność, soczystość oraz subtelny smak. To najbardziej kruche i chude mięso, które pochodzi z tylnej części półtuszy wieprzowej. Co więcej, polędwiczki wieprzowe dostarczą do Twojego organizmu wielu wartości odżywczych. Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się dużą zawartością białka oraz niską ilością kalorii – w 100 g surowego mięsa znajduje się około 150 kcal oraz 3,5 g tłuszczów, dlatego polędwiczki wieprzowe zalecane są w dietach sportowców oraz osób, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę.

Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i delikatnej strukturze, polędwiczki są idealne do szybkich metod przygotowania – smażenia, grillowania, pieczenia, a także wędzenia! W dzisiejszym przepisie polędwiczki wieprzowe zostały przygotowane za pomocą procesu wędzenia.

Dym, tymianek i miód sprawia, że potrawa zyskuje bogaty i złożony smak. Dym dodaje mięsu charakterystycznego, wędzonego aromatu, który stanowi podstawę smaku całej potrawy. Następnie wchodzi w grę tymianek – lekko pikantny i świeży aromat wprowadza do dania dodatkową warstwę smaku, równoważąc wędzony posmak. Tymianek sprawia, że potrawa nabiera subtelnego, ziołowego charakteru. Na koniec pojawia się miód, który pełni rolę smakowego spoiwa. Jego naturalna słodycz nie tylko kontrastuje z pikantnością i dymem, ale także tworzy na powierzchni mięsa apetyczną glazurę, dodając potrawie estetycznego uroku.

Wędzone polędwiczki wieprzowe oraz glazurę tymiankowo-miodową przygotowano na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt. Ten sprzęt stanowi kwintesencję wszechstronności, nadając potrawie wyśmienitego aromatu i smaku, który trudno jest osiągnąć przy użyciu tradycyjnych metod. Cyfrowa kontrola temperatury pozwala na precyzyjne dostosowanie warunków wędzenia. W taki sposób uzyskasz idealną konsystencję i głębię smaku.

Sprawdź także: Wędzarnia Masterbuilt 40-calowa cyfrowa [RECENZJA]

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka białego octu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 30 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 kostki masła (temperatura pokojowa)
  • 1 średnia cebula
  • 20 gałązek tymianku
  •  Sól morska (do smaku)
  •  Pieprz czarny (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Cyfrowy grill węglowy i wędzarnię Masterbuilt rozgrzej do 121°C. Przed rozpoczęciem procesu wędzenia, upewnij się, że ruszty ustawione są stroną stożkową (smoke) do góry.
  2. Każdą polędwiczkę natrzyj olejem z obu stron oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Przed włożeniem mięsa do wędzarni odstaw je na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Następnie umieść polędwiczki wieprzowe po lewej stronie wędzarni.
  5. Zamknij pokrywę i wędź, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 52°C. Dla lepszej kontroli stopnia wypieczenia, polecamy sondę do pomiaru temperatury.
  6. Polędwiczki wieprzowe wyjmij z wędzarni i odstaw na bok.
  7. Następnie ustaw temperaturę wędzarni na 260°C.
  8. Na ruszcie umieść patelnię żeliwną i zamknij pokrywę.
  9. Nagrzej patelnię przez około 5 minut. Gdy naczynie będzie gorące, dodaj 1 łyżkę oleju.
  10. Następnie na patelni umieść polędwiczki wieprzowe i obsmaż je z obu stron. Tak przygotowane mięso wyjmij z patelni żeliwnej.
  11. Do naczynia dodaj masło, tymianek, drobno posiekaną cebulę i dopraw lekko do smaku pieprzem oraz solą. Składniki podsmaż na patelni przez kilka minut.
  12. Po upływie czasu dodaj miód, ocet i bulion drobiowy.
  13. Glazurę miodowo-tymiankową dokładnie wymieszaj, tak aby miód rozpuścił się w sosie.
  14. Dodaj polędwiczki wieprzowe i podsmaż mięso jeszcze przez kilka minut (do osiągnięcia temperatury wewnątrz 63°C), obracając je w glazurze tymiankowo-miodowej za pomocą szczypiec.
  15. Tak przyrządzone polędwiczki wieprzowe wyjmij z patelni.
  16. Usuń gałązki tymianku i przelej glazurę do innego naczynia.
  17. Odstaw mięso do ostygnięcia na kilka minut.
  18. Następnie pokrój polędwiczki wieprzowe w medaliony i podawaj z glazurą tymiankowo-miodową. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzony filet wieprzowy 18h 4 osoby Wędzony filet wieprzowy
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym 60 min 3 osoby Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Polędwiczka wieprzowa w tequili 90 min >5 osób Polędwiczka wieprzowa w tequili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *