Kotlety schabowe z grilla we włoskim stylu
30 min 2 osoby <60 zł

Kotlety schabowe z grilla we włoskim stylu

A gdyby tak przygotować klasyczne danie obiadowe w zupełnie nowej odsłonie? Przedstawiamy przepis na kotlety schabowe z grilla we włoskim stylu! Soczyste mięso z dodatkiem aromatycznego sosu Marinara, plastrami ciągnącej się mozzarelli i listkami świeżej bazylii to doskonała kompozycja smaków i aromatów. Wypróbuj ten przepis na proste i efektywne danie główne z grilla!

Wieprzowina pełna walorów smakowych bez wątpienia jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków mięsa w Polsce. Jej delikatność i soczystość sprawiają, że jest idealna do grillowania, gdzie nabiera wyjątkowego aromatu i chrupkości. Co więcej, to mięso doskonale komponuje się z rozmaitymi marynatami i dodatkami, dlatego doskonale nadaje się do eksperymentów kulinarnych.

Inspirując się kuchnią włoską, możesz całkowicie odmienić charakter tradycyjnych kotletów schabowych –  wystarczy kilka przypraw i łatwo dostępnych dodatków. Aromatyczny sos Marinara na bazie dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół, w połączeniu z wyrazistą mieszanką przypraw i plastrami roztopionej mozzarelli powala przełamać rutynę, zabierając Cię prosto do słonecznej Italii! Przekonaj się, jak smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu są kotlety schabowe z grilla – wystarczy około 30 minut, by to niezwykle efektywne danie było gotowe do podania.

Potrawę przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe, który stabilnie utrzymuje potrzebne temperatury, sprawdzając się zarówno do grillowania bezpośredniego, jak i pośredniego. Połowę klasycznego rusztu zastąpiono płytą żeliwną do obsmażania mięs, co pozwoli w krótkim czasie uzyskać perfekcyjny stopień wypieczenia. W końcowym etapie przekładamy mięso na ruszt, grillując przez kilka minut metodą pośrednią, aż do roztopienia sera.

Zobacz też: Wieprzowina złotnicka – regionalny wyrób wysokiej jakości

Składniki

  • 2 kotlety schabowe ( każdy o masie około 170 gramów)
  • 1 łyżka przyprawy Lemon & Pepper (gotowa mieszanka przypraw)
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sosu Marinara (opcjonalnie innego sosu pomidorowego)
  • 4 plastry mozzarelli o grubości 6 mm
  • 2 liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Rozpal swój ceramiczny grill węglowy Kamado Joe i ustabilizuj temperaturę na poziomie 200 stopni Celsjusza.
  2. Wyjmij jedną część okrągłego rusztu i umieść w tym miejscu, na najwyższym poziomie systemu Divide & Conquer® żeliwną płytę. Druga część grilla będzie strefą pośrednią.
  3. Dopraw kotlety wieprzowe przyprawami i umieść je w woreczkach strunowych (1 kotlet na worek).
  4. Użyj młotka do mięsa i ubij równo do grubości 6 mm. Uważaj, aby nie uderzyć w kość.
  5. Natłuść żeliwną płytę oliwą, a następnie umieść na niej rozbite i przyprawione mięso wieprzowe.
  6. Grilluj kotlety schabowe przez 2 minuty, następnie odwróć na drugą stronę.
  7. Natychmiast po obróceniu dopraw mięso sosem Marinara, plastrami mozzarelli i listkami bazylii.
  8. Przenieś doprawione kotlety bezpośrednio na strefę pośrednią grilla.
  9. Zamknij pokrywę grilla i opiekaj mięso przez kilka minut, aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 63°C, a mozzarella zacznie się topić.
  10. Zdejmij kotlety z rusztu i dodaj jeszcze trochę świeżej bazylii.
  11. Kotlety schabowe z grilla gotowe! Możesz podawać je w całości lub pokrojone.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym 60 min 3 osoby Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho 30 min 2 osoby Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym 15 min 4 osoby Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *