Grillowane pomidorki z jogurtem
30 min 2 osoby < 300 zł

Grillowane pomidorki z jogurtem

Stworzony na podstawie klasyka Otto Lenghi wyjątkowy dodatek do grillowanych dań, który równie wyśmienicie smakuje serwowany samodzielnie. Czerwone, gorące pomidorki połączone z zimnym odpowiednio doprawionym jogurtem to idealna kompozycja smaków, która sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem.

Jeżeli nie wiesz, jak urozmaicić smak grillowanego steka lub szukasz kulinarnej inspiracji, mamy dla Ciebie propozycję! Wyjątkowe połączenie grillowanych pomidorków koktajlowych i jogurtu wzbogacone aromatem przypraw to przepis, który koniecznie musisz wypróbować. Fantastyczny wygląd i obłędna kompozycja składników sprawią, że na stałe zagości on w Twoim grillowym menu. Pomidorki są bardzo proste w przygotowaniu i równie wyśmienicie smakują podane z chrupiącą bagietką. Przepis doskonały dla wegetarian, a także miłośników dań mięsnych – świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych steków, kiełbasek, czy potraw z rożna. Sprawdź sam!

Prezentowane danie zostało przygotowane na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 oraz patelni żeliwnej. Palnik boczny, w który wyposażony jest ten model, doskonale sprawdził się w trakcie przygotowywania dania! Jeśli Twoje urządzenie nie jest wyposażone w palnik boczny, możesz użyć patelni żeliwnej z serii wymiennych środków Switch Grid.

 

Składniki

  •  Do przygotowania pomidorków:
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
  • 1 cytryna (skórka)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw (sól, czarnuszka, koper włoski, kolendra, wędzone jalapeño, czarny pieprz, zielony pieprz)
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  •  
  •  Do przygotowania jogurtu:
  • 400 g  jogurtu (o wysokiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy Ankerkraut Steak (możesz zastąpić przyprawy do grilla

Przygotowanie:

  1. Pomidorki przełóż do miski.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy oraz składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie rozgrzej grill do około 200 stopni C.
  4. Jak tylko temperatura zostanie osiągnięta, przełóż pomidorki na patelnię i umieść ją na środku palnika bocznego lub na ruszcie z systemem Switch Grid.
  5. W tym czasie wymieszaj składniki potrzebne do przygotowania jogurtu i tak przygotowaną mieszankę schłódź w lodówce lub zamrażarce.
  6. Gdy pomidory będą miały lekko brązowy kolor,  wyłącz grill i zdejmij patelnię z palnika/rusztu.
  7. Zimny jogurt rozsmaruj na talerzu, a na wierzchu ułóż gorące pomidory.
  8. Podawaj ze świeżą bagietką do zanurzenia lub serwuj jako dodatek do steku bądź innych dań.

Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy z grilla gazowego 15 min 2 osoby Stek wołowy z grilla gazowego
Sznycel z grilla 30 min 2 osoby Sznycel z grilla
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *