Grillowane pomidorki z jogurtem
Stworzony na podstawie klasyka Otto Lenghi wyjątkowy dodatek do grillowanych dań, który równie wyśmienicie smakuje serwowany samodzielnie. Czerwone, gorące pomidorki połączone z zimnym odpowiednio doprawionym jogurtem to idealna kompozycja smaków, która sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem.
Jeżeli nie wiesz, jak urozmaicić smak grillowanego steka lub szukasz kulinarnej inspiracji, mamy dla Ciebie propozycję! Wyjątkowe połączenie grillowanych pomidorków koktajlowych i jogurtu wzbogacone aromatem przypraw to przepis, który koniecznie musisz wypróbować. Fantastyczny wygląd i obłędna kompozycja składników sprawią, że na stałe zagości on w Twoim grillowym menu. Pomidorki są bardzo proste w przygotowaniu i równie wyśmienicie smakują podane z chrupiącą bagietką. Przepis doskonały dla wegetarian, a także miłośników dań mięsnych – świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych steków, kiełbasek, czy potraw z rożna. Sprawdź sam!
Prezentowane danie zostało przygotowane na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 oraz patelni żeliwnej. Palnik boczny, w który wyposażony jest ten model, doskonale sprawdził się w trakcie przygotowywania dania! Jeśli Twoje urządzenie nie jest wyposażone w palnik boczny, możesz użyć patelni żeliwnej z serii wymiennych środków Switch Grid.
Składniki
- Do przygotowania pomidorków:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3-4 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
- 1 cytryna (skórka)
- 1 łyżka mieszanki przypraw (sól, czarnuszka, koper włoski, kolendra, wędzone jalapeño, czarny pieprz, zielony pieprz)
- 1 łyżka nasion kminku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Do przygotowania jogurtu:
- 400 g jogurtu (o wysokiej zawartości tłuszczu)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka płatków chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka przyprawy Ankerkraut Steak (możesz zastąpić przyprawy do grilla
Przygotowanie:
- Pomidorki przełóż do miski.
- Dodaj wszystkie przyprawy oraz składniki i dokładnie wymieszaj.
- Następnie rozgrzej grill do około 200 stopni C.
- Jak tylko temperatura zostanie osiągnięta, przełóż pomidorki na patelnię i umieść ją na środku palnika bocznego lub na ruszcie z systemem Switch Grid.
- W tym czasie wymieszaj składniki potrzebne do przygotowania jogurtu i tak przygotowaną mieszankę schłódź w lodówce lub zamrażarce.
- Gdy pomidory będą miały lekko brązowy kolor, wyłącz grill i zdejmij patelnię z palnika/rusztu.
- Zimny jogurt rozsmaruj na talerzu, a na wierzchu ułóż gorące pomidory.
- Podawaj ze świeżą bagietką do zanurzenia lub serwuj jako dodatek do steku bądź innych dań.
Smacznego!