Sznycel z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Sznycel z grilla

Klasyczny obiad w grillowym wydaniu! Proponujemy przygotować chrupiące sznycle na patelni żeliwnej na grillu. Dodaj ulubione dodatki, masło klarowane i ciesz się smakiem tego tradycyjnego dania!

Do przygotowania sznycla z grilla będzie niezbędna patelnia żeliwna. Mięso umieszczamy na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu – posłuży nam do tego masło klarowane, czyli tłuszcz pozbawiony pochodzących z mleka substancji stałych, takich jak białko i woda. Dzięki temu dodatkowi, sznycle z grilla są niesamowicie chrupiące i wysmażone na złocisty kolor.

Do mięsa możesz wybrać ulubione dodatki, np. białe szparagi, ziemniaczki, młode marchewki albo zasmażane buraczki.

Składniki

  • 4 sznycle
  • 4 jajka
  •  mąka pszenna
  •  bułka tarta
  •  masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Mięso ubij na grubość ok. 5 mm.
  2.  Rozmieszaj rozbite jajka. Przełóż do miseczki, na dwie pozostałe miski nałóż mąkę pszenną i bułką tartą.
  3. Obtocz mięso w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu w bułce tartej. Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, aby uniknąć luźnej panierki.
  4. Rozgrzej grilla: w Endersie Monroe PRO 4 dwa środkowe palniki powinny znajdować się na poziomie 5, a dwa zewnętrzne na poziomie 2.
  5. Na żeliwnej patelni Swich Grid rozgrzej masło klarowane. Masła musi być wystarczająco dużo, aby sznycel mógł być w nim całkowicie zanurzony.
  6.  Sznycel włóż do gorącego tłuszczu. Łyżką rozsmaruj tłuszcz na wierzchu eskalopków.
  7.  Zdejmij sznycle z patelni, gdy panierka będzie miała złocisty kolor.
  8. Sznycel z grilla gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Nóżki z kurczaka z grilla 45 min 2 osoby Nóżki z kurczaka z grilla
Ramen z wieprzowiną 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowiną
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *