Sznycel z grilla
Klasyczny obiad w grillowym wydaniu! Proponujemy przygotować chrupiące sznycle na patelni żeliwnej na grillu. Dodaj ulubione dodatki, masło klarowane i ciesz się smakiem tego tradycyjnego dania!
Do przygotowania sznycla z grilla będzie niezbędna patelnia żeliwna. Mięso umieszczamy na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu – posłuży nam do tego masło klarowane, czyli tłuszcz pozbawiony pochodzących z mleka substancji stałych, takich jak białko i woda. Dzięki temu dodatkowi, sznycle z grilla są niesamowicie chrupiące i wysmażone na złocisty kolor.
Do mięsa możesz wybrać ulubione dodatki, np. białe szparagi, ziemniaczki, młode marchewki albo zasmażane buraczki.
Składniki
- 4 sznycle
- 4 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Mięso ubij na grubość ok. 5 mm.
- Rozmieszaj rozbite jajka. Przełóż do miseczki, na dwie pozostałe miski nałóż mąkę pszenną i bułką tartą.
- Obtocz mięso w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu w bułce tartej. Nie dociskaj mięsa zbyt mocno, aby uniknąć luźnej panierki.
- Rozgrzej grilla: w Endersie Monroe PRO 4 dwa środkowe palniki powinny znajdować się na poziomie 5, a dwa zewnętrzne na poziomie 2.
- Na żeliwnej patelni Swich Grid rozgrzej masło klarowane. Masła musi być wystarczająco dużo, aby sznycel mógł być w nim całkowicie zanurzony.
- Sznycel włóż do gorącego tłuszczu. Łyżką rozsmaruj tłuszcz na wierzchu eskalopków.
- Zdejmij sznycle z patelni, gdy panierka będzie miała złocisty kolor.
- Sznycel z grilla gotowy!