Stek wołowy z grilla gazowego
Doskonale wysmażony, soczysty stek wołowy z grilla – czy może być coś lepszego? Jako dodatek do ulubionego steku możemy zaserwować pieczone w piekarniku lub na grillu łódeczki ziemniaczane. Użycie odpowiednich przypraw, może wydobyć niesamowity smak z bulw ziemniaczanych. Przyprawę wystarczy zmieszać z odrobiną oliwy z oliwek, świeżego rozmarynu i pieprzu. Sprawdź!
W proponowanym przepisie przygotowaliśmy steki Txogitxu – nie są to steki z konkretnej rasy, ale ze starych krów mlecznych. Niektóre z nich są znacznie starsze niż 10 lat, kilkakrotnie się cieliły, a ich mięso znane jest z zawartości żółtego tłuszczu. Nie bez powodu to mięso jest szczególnie popularne, a steki należą obecnie do najlepszych, jakie można dostać. Polecamy klasyczny Txogitxu Txuletón – ładny kotlet, który może zawierać zarówno kawałki rostbefu, jak i Rib Eye. Jest to idealny kawałek mięsa do Strefy Turbo, która występuje w grillach gazowych Enders.
Podczas przygotowania steków przyda się termometr do sprawdzenia temperatury – gotowe mięso powinno mieć od 52 do 54 stopni. Podczas grillowania bardzo przyda się także strefa Turbo Zone, w którą wyposażone są modele Enders.
Składniki
- 2 steki wołowe 200-gramowe
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso wołowe wyjmujemy z lodówki i odkładamy na blat tak, aby uzyskało temperaturę pokojową.
- Ziemniaki kroimy na ćwiartki, podgotowujemy do miękkości na bocznym palniku. Wyjmujemy z wody, skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie na ziemniaki układamy świeży rozmaryn razem z czarnym pieprzem i dowolną mieszanką przypraw i wszystko razem mieszamy.
- Włączamy i podgrzewamy strefę Enders Turbo Zone.
- Rozgrzewamy ruszt. Ziemniaki umieszczamy w strefie pośredniej i grillujemy przez około 30 minut. 7 minut przed końcem grillowania przygotowujemy mięso.
- Stek doprawiany z obu stron solą.
- Grillujemy stek w strefie Turbo przez ok. 2 minuty z obu stron, aż nabierze przyjemnego aromatu i koloru.
- Stek następnie umieszczamy w pośredniej strefie grilla, a strefę Turbo ustawiamy na połowę płomienia.
- Gdy tylko ziemniaki nabiorą ładnego złocistożółtego koloru, a stek osiągnie pożądaną temperaturę (zalecenie 52 do 54 stopni), stek zdejmujemy z rusztu, pozwalamy mu odpocząć i kroimy w plastry.
- Stek z grilla gazowego Enders gotowy!