Gyros z grilla
4h 4 osoby <60 zł

Gyros z grilla

Gyros to sztandarowe danie z grilla w greckiej kuchni. Przygotowuje się go, nadziewając mięso na rożen i powoli opiekając nad ogniem. W Grecji gyros podaje się w zawiniętym chlebie pita wraz z dodatkowymi składnikami: czerwoną cebulą, pomidorem, frytkami oraz sosem tzatziki. Gyros podaje się także bezpośrednio na talerzu razem z dodatkami. Do tego dania idealnie sprawdzi się soczysty kawałek karkówki!

Historia dania, jakim jest gyros z grilla, sięga aż XIX-wiecznego Imperium Osmańskim, gdzie nosiło nazwę doner kebab (w języku tureckim: döner kebap). Po zakończeniu II wojny światowej, kebab z jagnięciny zyskał na popularności, dzięki zaadaptowaniu go na terenie Aten przez imigrantów z Anatolii i Bliskiego Wschodu. Dzięki migracji ludności między Grecją a Turcją, oba kraje zyskały nowe, kulinarne rozwiązania. Doner kebab z czasem zmieniał się, aż do momentu osiągnięcia klasycznej, greckiej wersji tego dania, sporządzanej z wieprzowiny lub kurczaka i podawanej z tzatzikami. W 1970 roku kanapki z gyrosem były już popularnym fast foodem w Atenach, a także w Chicago i Nowym Jorku.

Składniki

  • 2 kg karkówki bez kości
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek przyprawy do gyrosa
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml  oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój w plastry o szerokości około 1 cm.
  2. Czosnek pokrój w kostkę i wymieszać w dużej misce z jogurtem, oliwą i przyprawami.
  3. Następnie dodaj mięso do masy, dobrze wymieszaj i odstaw na noc pod przykryciem do lodówki.
  4. Następnego dnia przygotuj rożen na grillu. Aby to zrobić, przykręć klips mocujący i nabij na niego połowę cebuli.
  5.  Następnie wyjmij poszczególne kawałki mięsa z miski, złóż je i nabijaj kolejno na szpikulec.  Nadziewaj tak całe mięso, a na końcu szpikulca umieść drugą połowę cebuli i zabezpiecz drugim zaciskiem.  Dociśnij wszystko i dobrze dokręć śruby.
  6.  Umieść szpikulec na grillu, uruchom silnik i uruchom grilla na 3/4 mocy.
  7. Po około 2,5 godzinach pieczenia pierwszą warstwę możesz odciąć za pomocą noża.  Następnie obracaj szpikulcem, aż zewnętrzna warstwa znów będzie delikatnie brązowa.
  8. Teraz uruchom palnik z pełną mocą.
  9. Następnie stopniowo odcinaj mięso ze szpikulca.
  10.  Gyros z grilla gotowy!

Zobacz również:

Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Czosnkowy kurczak z rożna 2h 4 osoby Wideo Czosnkowy kurczak z rożna
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *