Homar z grilla
Grillowany homar to bardzo szlachetne mięso, które możemy przygotować także na grillu. Jako dodatki w zupełności wystarczy nam masło, czosnek i natka pietruszki. Homar z grilla doskonale sprawdzi się jako danie na specjalne okazje – romantyczną kolację lub rocznicę.
Do przygotowania homara z grilla będzie potrzebny nam żeliwny kociołek Dutch Oven, w którym ugotujemy skorupiaka oraz nożyce do cięcia kurczaka, którymi przetniemy pancerz, aby wydobyć z niego mięso. Homara najpierw wrzucamy do wrzątku, a następnie, kiedy już się ugotuje, przygotowujemy do grillowania. Delikatne mięso homara grillujemy bardzo krótko i nie przesadzamy z dodatkami. Wystarczy odrobina masła z czosnkiem i pietruszką oraz sól do smaku.
Składniki
- Homar
- Masło
- 5 ząbków czosnku
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- 5 ząbków czosnku siekamy drobno i dodajemy do masła.
- Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do masła z czosnkiem.
- Na grillu ustawiamy kociołek Dutch Oven, czekamy, aż woda się zagotuje.
- Do wrzącej wody wrzucamy homara, zamykamy pokrywę kociołka Dutch Oven i pokrywę grilla.
- Po 4 minutach za pomocą szczypiec wyjmujemy homara, który jest już ugotowany.
- Ugotowanego homara przygotowujemy do grillowania – oddzielamy ogon i przecinamy go za pomocą nożyczek do kurczaka, a następnie rozkrajamy ostrym nożem.
- Ze środka wyjmujemy jelita.
- Odcinamy szczypce.
- Rozkrajamy korpus.
- Temperaturę na grillu ustawiamy na 200 stopni.
- Na ruszcie układamy kawałki homara, nakładamy na nie przygotowane wcześniej masło.
- Homara grillujemy bardzo krótko pod zamkniętą pokrywą grilla – wystarczą 2 minuty z każdej strony.
- Homar z grilla gotowy!