Hot dog z grilla
30 min 4 osoby <30 zł Wideo

Hot dog z grilla

Hot dog to popularne danie kuchni amerykańskiej, które dostaniesz w każdym fast foodzie na mieście. Zrobisz je także w kilkanaście minut na grillu. Nie musisz jednak przygotowywać klasycznej wersji z parówką, ketchupem i musztardą – hot dog z grilla może być znacznie smaczniejszy! Wypróbuj nasz przepis z kiełbaską opiekaną na ruszcie grilla, podawaną razem z konfiturą cebulowo-truskawkową domowej roboty i marynowanymi warzywami.

Hot dog z grilla z kiełbaską wysokiej jakości to pomysł na szybkie danie, które dobrze się sprawdzi na imprezie ze znajomymi. Mięso przygotowane na ruszcie zyska charakterystyczny aromat, a opiekana bułka będzie niezwykle chrupiąca. Ponadto, możesz urozmaicić smak tego dania, przygotowując konfiturę cebulowo-truskawkową domowej roboty na palniku bocznym swojego grilla gazowego! Wystarczy umieścić na nim patelnię żeliwną, w której wymieszasz wszystkie potrzebne składniki.

Dla dopełnienia smaku możesz także przygotować warzywa w marynacie z octu jabłkowego – uzyskasz w ten sposób kwaśny dodatek, który doskonale skomponuje się ze smakiem konfitury. Hot dog z grilla to proste w przygotowaniu danie, które będzie gotowe w kilka minut!

Sprawdź też: Grillowanie w amerykańskim stylu

W naszym przepisie wykorzystaliśmy grill gazowy Napoleon Freestyle 435 z palnikiem bocznym na podczerwień.

Składniki

  • 4 kiełbaski
  • 4 bułki
  •  
  •  Składniki na konfiturę cebulowo-truskawkową:
  • 2 cebule
  •  imbir (kawałek wielkości kciuka)
  •  chili (ilość według uznania)
  • 100 g cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g truskawek
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  
  •  Składniki na warzywa w marynacie:
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 1 cukinia
  • 2 papryki

Przygotowanie:

  1. Na palniku bocznym swojego grilla gazowego umieść patelnię. Wlej olej, a następnie dosyp cebulę, chilli, cukier oraz czosnek. Podsmażaj kilka minut, mieszając wszystkie składniki. Gdy będą już zarumienione – dodaj truskawki, ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Po 20 minutach konfitura będzie gotowa.
  2. Zajmij się przygotowaniem warzyw do hot-doga. Do miseczki wlej ocet jabłkowy i dosyp cukier, a następnie wymieszaj. Pokrój paprykę oraz cukinię, zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki warzyw były dobrze pokryte marynatą i odstaw na kilka minut.
  3. Odkręć na maksa wszystkie pokrętła grilla i poczekaj, aż ruszt będzie nagrzany. Ułóż kiełbaski na górnej półce rozgrzanego grilla i opiekaj przez 6-10 minut.
  4. Na górnej półce obok kiełbasek ułóż bułki, a następnie opiekaj pod zamkniętą pokrywą grilla, aż będą delikatnie przypieczone.
  5. Po zdjęciu bułek z rusztu, ułóż w nich sałatę, kiełbaskę oraz konfiturę cebulowo-truskawkową.
  6. Hot-dog z grilla gotowy! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z łososiem szarpanym 30 min 2 osoby Burger z łososiem szarpanym
Kiełbasa z grilla Currywurst 15 min 2 osoby Kiełbasa z grilla Currywurst
Izraelski burger 60 min 2 osoby Izraelski burger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *