Hot dog z grilla
Hot dog to popularne danie kuchni amerykańskiej, które dostaniesz w każdym fast foodzie na mieście. Zrobisz je także w kilkanaście minut na grillu. Nie musisz jednak przygotowywać klasycznej wersji z parówką, ketchupem i musztardą – hot dog z grilla może być znacznie smaczniejszy! Wypróbuj nasz przepis z kiełbaską opiekaną na ruszcie grilla, podawaną razem z konfiturą cebulowo-truskawkową domowej roboty i marynowanymi warzywami.
Hot dog z grilla z kiełbaską wysokiej jakości to pomysł na szybkie danie, które dobrze się sprawdzi na imprezie ze znajomymi. Mięso przygotowane na ruszcie zyska charakterystyczny aromat, a opiekana bułka będzie niezwykle chrupiąca. Ponadto, możesz urozmaicić smak tego dania, przygotowując konfiturę cebulowo-truskawkową domowej roboty na palniku bocznym swojego grilla gazowego! Wystarczy umieścić na nim patelnię żeliwną, w której wymieszasz wszystkie potrzebne składniki.
Dla dopełnienia smaku możesz także przygotować warzywa w marynacie z octu jabłkowego – uzyskasz w ten sposób kwaśny dodatek, który doskonale skomponuje się ze smakiem konfitury. Hot dog z grilla to proste w przygotowaniu danie, które będzie gotowe w kilka minut!
Sprawdź też: Grillowanie w amerykańskim stylu
W naszym przepisie wykorzystaliśmy grill gazowy Napoleon Freestyle 435 z palnikiem bocznym na podczerwień.
Składniki
- 4 kiełbaski
- 4 bułki
- Składniki na konfiturę cebulowo-truskawkową:
- 2 cebule
- imbir (kawałek wielkości kciuka)
- chili (ilość według uznania)
- 100 g cukru
- 4 ząbki czosnku
- 100 g truskawek
- 100 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Składniki na warzywa w marynacie:
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- 1 cukinia
- 2 papryki
Przygotowanie:
- Na palniku bocznym swojego grilla gazowego umieść patelnię. Wlej olej, a następnie dosyp cebulę, chilli, cukier oraz czosnek. Podsmażaj kilka minut, mieszając wszystkie składniki. Gdy będą już zarumienione – dodaj truskawki, ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Po 20 minutach konfitura będzie gotowa.
- Zajmij się przygotowaniem warzyw do hot-doga. Do miseczki wlej ocet jabłkowy i dosyp cukier, a następnie wymieszaj. Pokrój paprykę oraz cukinię, zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki warzyw były dobrze pokryte marynatą i odstaw na kilka minut.
- Odkręć na maksa wszystkie pokrętła grilla i poczekaj, aż ruszt będzie nagrzany. Ułóż kiełbaski na górnej półce rozgrzanego grilla i opiekaj przez 6-10 minut.
- Na górnej półce obok kiełbasek ułóż bułki, a następnie opiekaj pod zamkniętą pokrywą grilla, aż będą delikatnie przypieczone.
- Po zdjęciu bułek z rusztu, ułóż w nich sałatę, kiełbaskę oraz konfiturę cebulowo-truskawkową.
- Hot-dog z grilla gotowy! Smacznego!