Izraelski burger
Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich, którzy szukają ciekawych, nowych przepisów na burgery. Tym razem receptura jest zainspirowana kuchniami arabskimi – palony bakłażan i pasta ziołowa to częste dodatki do mięsa w tym regionie.
Jeśli klasyczne burgery już Ci się znudziły, zawsze możesz urozmaicić potrawę, zmieniając dodatki. To danie, które świetnie się nadaje do zabawy smakami i kulinarnych eksperymentów. Dziś mamy dla Ciebie propozycję z kuchni izraelskiej – mięso wzbogacone grillowanym bakłażanem, ziołowym sosem Zhug oraz dużą ilością przypraw. W tradycyjnej recepturze do przygotowania tego sosu wykorzystuje się dwa kamienie: większy marha’ oraz mniejszy wdi, ale możesz użyć blendera. Do formowania burgerów warto wykorzystać specjalną prasę do burgerów.
W naszym przepisie do przygotowania burgerów wykorzystano grill węglowy Kamado Joe, ale na innym sprzęcie także możesz uzyskać dobre efekty. Wystarczy odpowiednio rozgrzać grilla, aby osiągnął temperaturę 280-300 stopni.
Sprawdź także: Inne nasze przepisy na burgery z grilla
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- sól
- pieprz
- Składniki na sos majonezowy
- 1 bakłażan
- 200 g majonezu
- 1 natka pietruszki
- 1 limonka
- 50 g sosu sojowego
- Składniki na zhug
- 1 łyżka ziaren kardamonu
- 1 nasion kolendry
- 1 łyżka kminu
- 1 zielone chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek natki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
- 4 plastry sera mimolette
Przygotowanie:
- Rozpal grill. W czasie gdy się nagrzewa, przygotuj bakłażana do wstawienia na ruszt, nakłuwając go w różnych miejscach nożem.
- Gdy termometr w pokrywie grilla będzie wskazywał 280 stopni, ustaw bakłażana na ruszcie.
- Piecz bakłażana przez 5 minut, obracając z każdej strony, aż skórka będzie spalona, a warzywo w środku miękkie. Po zdjęciu z rusztu odłóż do wystudzenia.
- Przygotuj blender i zajmij się robieniem sosu Zhug. Umieść w misie urządzenia zioła, czosnek oraz chilli, a następnie blenduj przez chwilę. W sosie powinny być widoczne kawałki ziół – nie blenduj na gładką masę.
- Do zblendowanego sosu dodaj przyprawy, limonkę oraz oliwę, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Uformuj burgery. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą prasy do burgerów.
- Obierz bakłażana ze skórki i wymieszaj z majonezem.
- Dodaj do miski z majonezem posiekaną natkę, limonkę oraz sos sojowy, a następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
- Umieść na ruszcie burgery i grilluj przez około 3 minuty z każdej strony w temperaturze 280-300 stopni.
- Na ostatnią minutę umieść na ruszcie bułki, a na burgerach połóż ser, aby go stopić. Łącznie czas grillowania wyniesie 8-12 minut.
- Posmaruj spód bułki zdjętej z rusztu sosem majonezowym z bakłażanem.
- Następnie połóż burgera z plastrem stopionego sera, sos Zhug i górę bułki.
- Izraelski burger z sosem Zhug gotowy! Smacznego!