Izraelski burger
60 min 2 osoby <120 zł

Izraelski burger

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich, którzy szukają ciekawych, nowych przepisów na burgery. Tym razem receptura jest zainspirowana kuchniami arabskimi – palony bakłażan i pasta ziołowa to częste dodatki do mięsa w tym regionie.

„Głównym dodatkiem do tego burgera jest sos – Zhug. Pochodzi z Jemenu, ale różne jego wariacje można znaleźć w wielu krajach z regionu środkowo-wschodniego – Izrael, Liban i inne. Mi przypomina argentyńskie chimichurri. Zioła, oliwa, limonka i mnóstwo przypraw - czy to może nie pasować do burgera?” Kacper Salzman

Jeśli klasyczne burgery już Ci się znudziły, zawsze możesz urozmaicić potrawę, zmieniając dodatki. To danie, które świetnie się nadaje do zabawy smakami i kulinarnych eksperymentów. Dziś mamy dla Ciebie propozycję z kuchni izraelskiej – mięso wzbogacone grillowanym bakłażanem, ziołowym sosem Zhug oraz dużą ilością przypraw.  W tradycyjnej recepturze do przygotowania tego sosu wykorzystuje się dwa kamienie: większy marha’ oraz mniejszy wdi, ale możesz użyć blendera. Do formowania burgerów warto wykorzystać specjalną prasę do burgerów.

W naszym przepisie do przygotowania burgerów wykorzystano grill węglowy Kamado Joe, ale na innym sprzęcie także możesz uzyskać dobre efekty. Wystarczy odpowiednio rozgrzać grilla, aby osiągnął temperaturę 280-300 stopni.

Sprawdź także: Inne nasze przepisy na burgery z grilla

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  •  sól
  •  pieprz
  •  
  •  Składniki na sos majonezowy
  • 1 bakłażan
  • 200 g majonezu
  • 1 natka pietruszki
  • 1 limonka
  • 50 g sosu sojowego
  •  
  •  Składniki na zhug
  • 1 łyżka ziaren kardamonu
  • 1 nasion kolendry
  • 1 łyżka kminu
  • 1 zielone chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek natki
  • 2 łyżki oliwy
  •  sól
  •  pieprz
  • 1/2 cytryny (wyciśnięty sok)
  • 4 plastry sera mimolette

Przygotowanie:

  1. Rozpal grill. W czasie gdy się nagrzewa, przygotuj bakłażana do wstawienia na ruszt, nakłuwając go w różnych miejscach nożem.
  2. Gdy termometr w pokrywie grilla będzie wskazywał 280 stopni, ustaw bakłażana na ruszcie.
  3. Piecz bakłażana przez 5 minut, obracając z każdej strony, aż skórka będzie spalona, a warzywo w środku miękkie. Po zdjęciu z rusztu odłóż do wystudzenia.
  4.   Przygotuj blender i zajmij się robieniem sosu Zhug. Umieść w misie urządzenia zioła, czosnek oraz chilli, a następnie blenduj przez chwilę. W sosie powinny być widoczne kawałki ziół – nie blenduj na gładką masę.
  5. Do zblendowanego sosu dodaj przyprawy, limonkę oraz oliwę, a następnie dokładnie wymieszaj.
  6. Uformuj burgery. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą prasy do burgerów.
  7. Obierz bakłażana ze skórki i wymieszaj z majonezem.
  8. Dodaj do miski z majonezem posiekaną natkę, limonkę oraz sos sojowy, a następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Umieść na ruszcie burgery i grilluj przez około 3 minuty z każdej strony w temperaturze 280-300 stopni.
  10. Na ostatnią minutę umieść na ruszcie bułki, a na burgerach połóż ser, aby go stopić. Łącznie czas grillowania wyniesie 8-12 minut.
  11. Posmaruj spód bułki zdjętej z rusztu sosem majonezowym z bakłażanem.
  12. Następnie połóż burgera z plastrem stopionego sera, sos Zhug i górę bułki.
  13. Izraelski burger z sosem Zhug gotowy! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger jagnięcy 45 min 3 osoby Burger jagnięcy
Fit burger z grilla 30 min >5 osób Fit burger z grilla
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *