Kiełbasa z grilla Currywurst
15 min 2 osoby <30 zł

Kiełbasa z grilla Currywurst

Kiełbasa z grilla z dodatkiem curry, czyli Currywurst to jedno z typowych, niemieckich dań, zaliczanych do szybkich potraw, które można zjeść na mieście. Currywurst wymyśliła w 1949 Herta Heuwer, niemiecka restauratorka. Wraz z wycofującym się wojskiem znalazła się w Berlinie w 1949 r. i właśnie tutaj wymyśliła niezwykle popularną w Niemczech potrawę Currywurst. Dziesięć lat później opatentowała swój wynalazek.

Potrawa jest sprzedawana we wszystkich dużych niemieckich miastach. Najważniejsze to wybrać dobrej jakości kiełbasę. Nie mniej ważny jest jednak sos curry, ponieważ to właśnie on nadaje Currywurst niezrównany smak. Proponujemy użycie przyprawy Ankerkraut Currywurst, ponieważ zawiera ona wszystkie składniki, które są podstawą Currywurst. Możemy jednak zastosować własną mieszankę lub kupić klasyczną przyprawę curry. Sos do Currywurst jest owocowo-pikantny, pomidorowy z lekką pikantnością, tak jak przystało na idealne Currywurst.

Kiełbasę przygotowaliśmy na grillu marki Enders, aby przygotować sos, będziesz potrzebować także patelni żeliwnej. Grille Enders posiadają system Switch Grid, gdzie możesz umieścić żeliwną patelnię.

Sprawdź także: Niemieckie grille Enders – poznaj ich technologię

Składniki

  • 4 kiełbaski
  • 600 g pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 250 g dżemu morelowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki na Currywurst.
  2. Najpierw obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj ząbki czosnku.
  3. Żeliwną patelnię rozgrzej do do ok. 180-200°C z odrobiną oleju.
  4.  Cebulę i czosnek podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj dżem morelowy, cały czas mieszając, aż lekko się skarmelizuje.
  5. Dodaj pomidory i zredukuj sos przez kilka minut.
  6. Dodaj przyprawę Ankerkraut Currywurst (lub przyprawę curry) i zamieszaj. Na koniec sos curry dopraw odrobiną soli, pieprzu i płatków chili.
  7. Zachowaj ostrożność podczas dodawania płatków chili. Jeśli lubisz łagodny sos curry, po prostu całkowicie pomiń płatki chili.
  8. Wyłączamy palniki pod patelnią i utrzymujemy ciepło sosu na pośredniej części grilla.
  9. Grillowane kiełbaski grillujemy po drugiej stronie rusztu.  Połóż kiełbasę na ruszcie rozgrzanym do 180°C i grilluj metodą bezpośrednią, czyli bezpośrednio nad ogniem, pod zamkniętą pokrywą. Grilluj przez 15 minut, obracając co 3 minuty. Za każdym razem, kiedy zmieniasz stronę kiełbasek, zamykaj pokrywę.  Niech gorące powietrze krąży i ścina białko wewnątrz kiełbasy.
  10. Gdy kiełbasa jest zarumieniona ze wszystkich stron, podajemy ją z sosem curry. Na wierzch posypujemy przyprawą Currywurst. Możemy podawać z frytkami lub frytkami ze słodkich ziemniaków.
  11.  Kiełbasa z grilla Curyywurst gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym 90 min 2 osoby Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym
Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami
Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *