Hot dogi Salsiccia
Witajcie kulinarni podróżnicy! Dziś zabieramy Was w podróż do kuchni włoskiej, gdzie połączymy smaki kultowego dania amerykańskiego z tradycyjnymi włoskimi smakami. Przedstawiamy Wam przepis na Hot Dogi Salsiccia w pożywnych bagietkach z chrupiącą skórką. Zapraszamy!
Salsiccia to rodzaj kiełbasy pochodzącej z kuchni włoskiej. Jest to zazwyczaj wędzona kiełbasa wieprzowa lub mieszanka wieprzowiny i wołowiny, przyprawiona solą, pieprzem i innymi ziołami, takimi jak rozmaryn, czosnek czy kolendra. Salsiccia występuje w różnych odmianach i może mieć różną konsystencję i smak, w zależności od regionu Włoch, w którym jest produkowana. Często używana w kuchni włoskiej jako składnik różnych potraw, w tym również do hot dogów.
Prezentowany przepis to połączenie pikantnej kiełbaski salsiccia z aromatycznymi dodatkami kuchni włoskiej, takimi jak bazylia, pomidory i pesto. Całość zapakowana jest w chrupiącą bagietkę, która doda potrawie dodatkowej wyrazistości. Oczywiście, jeśli wolisz tradycyjne bułki do hot dogów, również będą idealne do tego przepisu. A jeżeli chcesz spróbować czegoś nowego, proponujemy upiec bagietkę z parmezanem i oregano, która świetnie nadaje się w roli bułki do hot doga. Przygotujcie się na kulinarną podróż i zanurzcie się w smakach Włoch!
Bohaterami przepisu są grill gazowy Enders CUBIQ PRO 3 i ruszt do steków Sear Grate marki Enders!
Składniki
- 2 kiełbaski salsiccia
- 2 bułki do hot dogów
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- 20 g rukoli
- 60 g pesto rosso
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka włoskich ziół
- 2 gałązki rozmarynu
- 20 ml kremu balsamicznego
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki.
- Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę osuszamy papierem kuchennym i również kroimy w plastry.
- Bagietkę nacinamy w kształcie litery V, tak aby zmieścić kiełbaskę i zostawić trochę miejsca na pozostałe składniki.
- Następnie rozgrzewamy grilla do temperatury około 220°C. Gdy grill osiągnie żądaną temperaturę, pokrojone bułki smarujemy odrobiną oliwy z oliwek na przeciętej powierzchni, a następnie umieszczamy bezpośrednio na ruszcie lub dedykowanym stojaku na kanapki.
- Po około 2 minutach, gdy bułeczki będą miały złocisto-brązowy kolor, możemy zdjąć je z rusztu.
- Przechodzimy do grillowania kiełbasek. Na ruszcie Sear Grate układamy mięso i dekorujemy kilkoma gałązkami rozmarynu. Grillujemy przez kilka minut, a następnie układamy je na ruszcie do podgrzewania.
- Wnętrze bułek smarujemy pesto rosso, układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli po jednej stronie bułki i posypujemy włoskimi ziołami. Następnie do bułki wkładamy kiełbasę i rukolę.
- Hot dogi Salsiccia podajemy z dodatkiem kremu balsamicznego.