Burger jagnięcy
45 min 3 osoby <60 zł

Burger jagnięcy

Dzisiejsze danie to spotkanie kuchni hinduskiej z naszą polską mizerią. Jogurt, ogórki i trochę przypraw ze wschodu – to będzie fantastyczny dodatek do grillowanej jagnięciny.

„Klasyczny burger to kotlet wołowy. Oczywiście od klasyki warto czasem odejść, więc dziś zaproponuję Wam burger z jagnięciny - należy się z tym mięsem obchodzić trochę inaczej niż wołowiną. Ja lubię grillować te burgery w trochę niższej temperaturze - 200-220 stopni. Nie ma sensu za bardzo wysuszać tego mięsa. ” Kacper Salzman

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego burgera, przetestuj burger jagnięcy – będzie wyjątkowo soczysty i intensywny w smaku.

Mięso jagnięce jest lekkostrawne i bogate w cenne składniki – dostarcza organizmowi wartościowego białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.  Jagnięcina jest uznawana za jedno z najzdrowszych mięs – witaminy B zapobiegają chorobom układu krążenia i usprawniają metabolizm węglowodanów, a kwas linolowy wspiera przemianę materii i reguluje metabolizm glukozy. Ponadto, uznaje się, że dzięki obecności kwasu orotowego, jagnięcina może mieć właściwości potencjalnie antynowotworowe.

Sprawdź także: Burger – z czego przygotować? Alternatywy dla klasycznej wołowiny

Burger jagnięcy możesz przygotować na każdym grillu – w naszym przepisie wykorzystano grill elektryczny Weber Pulse. Wystarczy grillować przez około 10 minut w temperaturze 180-200 stopni, aby danie było gotowe!

Sprawdź także inne nasze przepisy na burgery z grilla!

Składniki

  •  Składniki do burgerów jagnięcych (4 porcje)
  • 650 g mielonej jagnięciny
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 papryka jalapeno drobno pokrojona
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 kciuk startego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  •  kilka listków mięty
  •  sól
  •  pieprz
  •  oliwa
  •  Składniki na mizerię
  • 1/2 ogórka pokrojonego w cienkie plastry
  • 125 ml śmietany
  • 1 wyciśnięta cytryna
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  Dodatkowo
  •  sos bbq
  •  bułki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do wykonania burgerów w wersji z mięsem jagnięcym.
  2. Pokrój na cienkie plastry połowę ogórka.
  3. Do miski na mizerię dodaj wszystkie potrzebne składniki: pokrojony ogórek, śmietanę, cytrynę, oliwę, ząbek czosnku, przyprawę curry oraz sól.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na mizerię. Odstaw przygotowaną mizerię i przejdź do przygotowania burgerów.
  5. Posiekaj kolendrę.
  6. Drobno pokrój paprykę jalapeno.
  7. Utrzyj na tarce imbir.
  8. Wyciśnij ząbek czosnku.
  9. Do miski z przygotowanymi wcześniej składnikami dosyp przyprawę curry.
  10. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na burgery jagnięce.
  11. Uformuj kotlety z wymieszanych składników.
  12. Posmaruj przygotowane burgery oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
  13. Rozgrzej grill do temperatury 180-200 stopni, a następnie ustaw na ruszcie burgery.
  14. Grilluj burgery przez około 10 minut, obracając co 2 minuty, aż osiągną stopień wysmażenia, który lubisz.
  15. Przypiecz na grillu bułki do burgerów.
  16. Po zdjęciu z rusztu przypieczonych bułek, na ich spód połóż mizerię.
  17. Na tak przygotowanym spodzie dodaj burger jagnięcy, sos bbq, kolendrę oraz wierzch bułki.
  18. Burger jagnięcy gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Fit burger z grilla 30 min >5 osób Fit burger z grilla
Kebab jagnięcy z grilla 30 min 4 osoby Kebab jagnięcy z grilla
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *