Burger jagnięcy
Dzisiejsze danie to spotkanie kuchni hinduskiej z naszą polską mizerią. Jogurt, ogórki i trochę przypraw ze wschodu – to będzie fantastyczny dodatek do grillowanej jagnięciny.
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego burgera, przetestuj burger jagnięcy – będzie wyjątkowo soczysty i intensywny w smaku.
Mięso jagnięce jest lekkostrawne i bogate w cenne składniki – dostarcza organizmowi wartościowego białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Jagnięcina jest uznawana za jedno z najzdrowszych mięs – witaminy B zapobiegają chorobom układu krążenia i usprawniają metabolizm węglowodanów, a kwas linolowy wspiera przemianę materii i reguluje metabolizm glukozy. Ponadto, uznaje się, że dzięki obecności kwasu orotowego, jagnięcina może mieć właściwości potencjalnie antynowotworowe.
Sprawdź także: Burger – z czego przygotować? Alternatywy dla klasycznej wołowiny
Burger jagnięcy możesz przygotować na każdym grillu – w naszym przepisie wykorzystano grill elektryczny Weber Pulse. Wystarczy grillować przez około 10 minut w temperaturze 180-200 stopni, aby danie było gotowe!
Sprawdź także inne nasze przepisy na burgery z grilla!
Składniki
- Składniki do burgerów jagnięcych (4 porcje)
- 650 g mielonej jagnięciny
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 1 papryka jalapeno drobno pokrojona
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 kciuk startego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- kilka listków mięty
- sól
- pieprz
- oliwa
- Składniki na mizerię
- 1/2 ogórka pokrojonego w cienkie plastry
- 125 ml śmietany
- 1 wyciśnięta cytryna
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki soli
- Dodatkowo
- sos bbq
- bułki
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do wykonania burgerów w wersji z mięsem jagnięcym.
- Pokrój na cienkie plastry połowę ogórka.
- Do miski na mizerię dodaj wszystkie potrzebne składniki: pokrojony ogórek, śmietanę, cytrynę, oliwę, ząbek czosnku, przyprawę curry oraz sól.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na mizerię. Odstaw przygotowaną mizerię i przejdź do przygotowania burgerów.
- Posiekaj kolendrę.
- Drobno pokrój paprykę jalapeno.
- Utrzyj na tarce imbir.
- Wyciśnij ząbek czosnku.
- Do miski z przygotowanymi wcześniej składnikami dosyp przyprawę curry.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na burgery jagnięce.
- Uformuj kotlety z wymieszanych składników.
- Posmaruj przygotowane burgery oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
- Rozgrzej grill do temperatury 180-200 stopni, a następnie ustaw na ruszcie burgery.
- Grilluj burgery przez około 10 minut, obracając co 2 minuty, aż osiągną stopień wysmażenia, który lubisz.
- Przypiecz na grillu bułki do burgerów.
- Po zdjęciu z rusztu przypieczonych bułek, na ich spód połóż mizerię.
- Na tak przygotowanym spodzie dodaj burger jagnięcy, sos bbq, kolendrę oraz wierzch bułki.
- Burger jagnięcy gotowy!