Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym
90 min 2 osoby <60 zł

Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym

Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół? Przedstawiamy przepis na kiełbasę z grilla przygotowaną bezpośrednio na węglu drzewnym! Danie w prawdziwie amerykańskiej odsłonie z pewnością zaskoczy Twoich gości. Jako dodatki wybraliśmy kolby kukurydzy oraz pieczone ziemniaki. Sprawdź!

„Do przygotowania tego dania, koniecznie użyjcie węgla drzewnego bardzo dobrej jakości, może być to węgiel marki Weber lub inny, jakości premium.” Kacper Salzman

Podstawą przygotowania kiełbasy bezpośrednio na węglu drzewnym, jest zastosowanie węgla bardzo dobrej jakości. Nie próbuj robić tego dania na węglu marketowym, ponieważ możesz sobie zaszkodzić. Tylko dobrej jakości węgiel z segmentu premium da nam oczekiwany efekt. Ta pierwotna metoda grillowania to przyjemna odskocznia od standardowo grillowanej kiełbasy. Pokaż swoim gościom przepis, którego jeszcze nie znali!

Sprawdź także: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać? 

 

Składniki

  • 8 kiełbasek
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 kolby kukurydzy
  •  
  •  Składniki na masło czosnkowe
  • 100 g zimnego masła
  • 3 ząbki czosnku
  •  Świeże oregano
  •  Pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Dobrej jakości węgiel drzewny rozpalamy w kominie (rozpalamy cały komin węgla), aby uzyskać jak najwyższą temperaturę. Brykiet przesypujemy do grilla węglowego, jeżeli korzystamy z modeli Weber – węgiel wsypujemy do koszy na węgiel Char-Basket.
  2. Przygotuj wszystkie składniki dania oraz dobrej jakości kiełbasę na grilla. Kukurydzę najlepiej grilluj z liśćmi.
  3. Na rozżarzonym węglu umieszczamy 4 duże ziemniaki. Grillujemy je przez 30 minut pod zamknięta pokrywą grilla. W tym czasie kilka razy podnosimy pokrywę i odwracamy ziemniaki na drugą stronę. Po upływie 30 minut sprawdź ziemniaki za pomocą noża – jeśli ostrze łatwo przechodzi, tzn. że ziemniaki są już gotowe.
  4. Miękkie ziemniaki przekładamy w strefę grillowania pośredniego, czyli układamy je między koszami Char-Basket. Będą się tu grillowały jeszcze około 1 godziny (czyli łącznie potrzebujemy 1,5 h).
  5. Bezpośrednio na węglu w koszach układamy 2 kolby kukurydzy, najlepiej jeszcze w liściach. Grillujemy je przez 10 minut.
  6. Po tym czasie przekładamy ją w strefę temperatury pośredniej. Zostawiamy je tutaj na 5 minut.
  7. Kiełbasę układamy bezpośrednio na węglu i grillujemy bardzo krótko, około 2 minut pod zamkniętą pokrywą, przewracając na drugą stronę.
  8. Po kilku minutach kiełbaski przekładamy w strefę grillowania pośredniego.
  9. W tym czasie przygotowujemy dodatek w postaci masła: czosnek siekamy, przekładamy do miski z masłem, doprawiamy pieprzem cayenne i wsypujemy posiekane oregano. Całość dokładnie mieszamy.
  10. Gotowe kiełbaski, ziemniaki i kukurydzę wyjmujemy z grilla i przekładamy na deskę lub talerze.
  11. Na ziemniakach układamy przygotowane wcześniej masło i smarujemy nim kukurydzę.
  12. Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem 90 min 5 osób Wideo Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem
Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *