Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami
Pyszny pomysł na obiad: kiełbasa biała z grilla z ziemniakami i dodatkiem Porto lub innego półwytrawnego wina to prawdziwy hit. Ziemniaki podane w formie puree i karmelizowana cebulka dopełniają tę smaczną kompozycję.
Połączenie tradycyjnego ziemniaczanego puree z grillowaną kiełbasą wpisze się w smaki kulinarne każdego miłośnika dobrego jedzenia. Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami i delikatnie skarmelizowaną cebulką to doskonały pomysł na obiad. Do tego przygotowaliśmy wyrazisty sos na bazie Porto i masła, który z pewnością nada całemu daniu wyjątkowego charakteru. Porto wyróżnia się aromatycznym bukietem, obfitującym w nuty suszonych owoców, dlatego tak doskonale komponuje się na talerzu z wieprzowiną.
Sprawdź także: Jakie wino do grilla wybrać?
Białą kiełbasę z grilla przygotowujemy na grillu gazowym metodą bezpośrednią z pokrywą. Opiekamy bezpośrednio nad ogniem, ale zamykany okap, żeby zapewnić cyrkulację temperatury. Rozgrzewamy grill do temperatury 200 stopni i w czasie 15 minut co 3 minuty obracamy kiełbaski i zamykamy okap grilla. Potrawę przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders z wymiennym rusztem Switch Grid, który umożliwia zastosowanie patelni żeliwnej.
Składniki
- 200 g białej kiełbasy
- 300 g ziemniaków
- 150 ml wina Madery, Sherry lub Porto
- 50 g masła
- 20 ml sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki do przepisu na kiełbasę białą z grilla z ziemniakami.
- Pokrój cebulę w piórka.
- Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, szybciej się ugotują. Gotuj do miękkości.
- Kiedy ziemniaki się ugotują, zostaw je w gorącej wodzie.
- Wyjmij ruszt z grilla i umieść tam patelnię. Rozgrzej grilla do 200 stopni i grilluj kiełbasę przez 15 minut, obracaj co 3 minuty, ale zamykaj pokrywę grilla.
- Kiedy kiełbasa będzie gotowa, przełóż ją na górną półkę, żeby cały czas się grzała. W tym czasie rozgrzej na patelni olej i dodaj cebulę.
- Smaż, aż się delikatnie przypiecze. Płomień pod patelnią powinien być jak najmniejszy, dopraw cebulę sosem sojowym, wymieszaj i ściągnij z patelni.
- Odcedź ziemniaki, dodaj mały kawałek masła i utłucz je na miazgę.
- Zgaś palniki pod patelnią i wlej na nią wino, dodaj od razu masło i wymieszaj z winem. Powstanie lekko gęsty sos, dopraw go solą i pieprzem.
- Ubite ziemniaki przełóż na talerz i zrób w nich zagłębienie, wlej w nie sos, połóż kiełbasę i cebulę.
- Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami gotowa!