Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami
15 min 2 osoby <60 zł

Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami

Pyszny pomysł na obiad: kiełbasa biała z grilla z ziemniakami i dodatkiem Porto lub innego półwytrawnego wina to prawdziwy hit. Ziemniaki podane w formie puree i karmelizowana cebulka dopełniają tę smaczną kompozycję.

„Zwróć uwagę na wybór kiełbasy, musi zawierać dużo mięsa i jak najmniej wzmacniaczy smaku. Do sosu wybierz półwytrawną Maderę lub Porto albo Sherry. Sos musi być delikatnie słodki – dlatego właśnie potrzebne nam półwytrawne wino.” Marek Siol

Połączenie tradycyjnego ziemniaczanego puree z grillowaną kiełbasą wpisze się w smaki kulinarne każdego miłośnika dobrego jedzenia. Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami i delikatnie skarmelizowaną cebulką to doskonały pomysł na obiad. Do tego przygotowaliśmy wyrazisty sos na bazie Porto i masła, który z pewnością nada całemu daniu wyjątkowego charakteru. Porto wyróżnia się aromatycznym bukietem, obfitującym w nuty suszonych owoców, dlatego tak doskonale komponuje się na talerzu z wieprzowiną.

Sprawdź także: Jakie wino do grilla wybrać?

Białą kiełbasę z grilla przygotowujemy na grillu gazowym metodą bezpośrednią z pokrywą. Opiekamy bezpośrednio nad ogniem, ale zamykany okap, żeby zapewnić cyrkulację temperatury. Rozgrzewamy grill do temperatury 200 stopni i w czasie 15 minut co 3 minuty obracamy kiełbaski i zamykamy okap grilla. Potrawę przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders  z wymiennym rusztem Switch Grid, który umożliwia zastosowanie patelni żeliwnej.

 

Składniki

  • 200 g białej kiełbasy
  • 300 g ziemniaków
  • 150 ml wina Madery, Sherry lub Porto
  • 50 g masła
  • 20 ml sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do przepisu na kiełbasę białą z grilla z ziemniakami.
  2. Pokrój cebulę w piórka.
  3. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, szybciej się ugotują. Gotuj do miękkości.
  4. Kiedy ziemniaki się ugotują, zostaw je w gorącej wodzie.
  5. Wyjmij ruszt z grilla i umieść tam patelnię. Rozgrzej grilla do 200 stopni i grilluj kiełbasę przez 15 minut, obracaj co 3 minuty, ale zamykaj pokrywę grilla.
  6. Kiedy kiełbasa będzie gotowa, przełóż ją na górną półkę, żeby cały czas się grzała. W tym czasie rozgrzej na patelni olej i dodaj cebulę.
  7. Smaż, aż się delikatnie przypiecze. Płomień pod patelnią powinien być jak najmniejszy, dopraw cebulę sosem sojowym, wymieszaj i ściągnij z patelni.
  8. Odcedź ziemniaki, dodaj mały kawałek masła i utłucz je na miazgę.
  9. Zgaś palniki pod patelnią i wlej na nią wino, dodaj od razu masło i wymieszaj z winem. Powstanie lekko gęsty sos, dopraw go solą i pieprzem.
  10. Ubite ziemniaki przełóż na talerz i zrób w nich zagłębienie, wlej w nie sos, połóż kiełbasę i cebulę.
  11. Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą 2h >5 osób Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami 15 min 2 osoby Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami
Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów 30 min 4 osoby Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *