Kurczak na puszce piwa
2h 4 osoby <60 zł Wideo

Kurczak na puszce piwa

Aromatyczny kurczak na puszce do piwa to prawdziwy hit. Idealne danie dla całej rodziny! Niezwykłyzapach mieszanki przypraw i piwa sprawi, że mięso nabierze wyjątkowego aromatu. Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz. Oto kurczak idealny!

„W tym przepisie posłużymy się fajnym standem na kurczaka. Ma on bardzo poręczny, stalowy uchwyt. W środku jest od razu zbiornik na piwo. Jeżeli natomiast, nie masz takiego standu, możesz w tym przepisie użyć klasycznej puszki z piwem. Polecam ustawić ją wtedy na standzie: brytfance lub tacce. Przed nałożeniem na puszkę kurczaka, koniecznie ją umyj.” Łukasz Podleś

Kurczak na puszce piwa

Prezentujemy doskonały przepis na grillowanego kurczaka na puszce do piwa. Ten kurczak zachwyci Twoich najbliższych! Niezwykły aromat mieszanki przypraw łączy się z aromatem piwa, który wnika w głąb całego mięsa. Niewiarygodna propozycja na obiad dla całej rodziny. Do kurczaka na puszce piwa możesz dobrać dowolne dodatki. My proponujemy: młode ziemniaczki przyprawione jasnym sosem sojowym i ziołami, paprykę, marchewkę, cebulę czerwoną i czosnek.

Zamiast puszki z piwem, zastosujemy stojak na kurczaka. Jego konstrukcja została wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu stand jest trwały i odporny na korozję. Co ważne, stojak umożliwia jednoczesne pieczenie kurczaka i warzyw, pozwalając na stworzenie kompletnego i smacznego posiłku na grillu. Wszystko za sprawą krawędzi o wysokości 8 cm, która umożliwia dodawanie większej ilości składników. Jedną z praktycznych funkcji, jest również możliwość napełnienia środkowej części (uchwytu) sokiem, piwem, winem lub innym napojem, który doda jeszcze wyraźniejszego smaku i aromatu – właśnie z tej funkcji będziemy korzystali w naszym przepisie.

Do tego przepisu warto zaopatrzyć się w rękawice aramidowe, które ochronią nas przed wysoką temperaturą na grillu. Za ich pomocą bez problemu i bez ryzyka oparzeń, zdejmiemy stand z kurczakiem z grilla. Przyda Ci się również spryskiwacz do oleju, za pomocą którego natłuścisz całego kurczaka i warzywa bez niepotrzebnego brudzenia rąk.

Podczas przygotowania większych kawałków mięsa, takich jak kurczak w całości, przyda się termometr, za pomocą którego sprawdzisz temperaturę mięsa w środku. Dzięki temu przygotujesz perfekcyjne danie!

Kurczaka na puszce piwa przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Dzięki tylnemu palnikowi rożna, kurczak na puszce piwa jest pięknie zarumieniony i ma idealnie chrupiącą skórkę.

Przepis pochodzi z książki: Weber poleca: Przysmaki z kurczaka.

Składniki

  • 2,5 kg kurczak w całości, bez zbędnego tłuszczu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka piwa 0,33 l w temperaturze pokojowej
  •  
  •  Dodatki
  • 3 marchewki
  • 1 papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  •  sól
  •  chilli
  •  mieszanka przypraw (lub dowolnie oregano albo rozmaryn)
  •  sos sojowy jasny
  •  
  •  Mieszanka przypraw
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Na start, żeby grill gazowy dobrze się rozgrzał, odpalamy wszystkie palniki. Później skręcimy je do pożądanej temperatury. Kurczaka w całości grillujemy w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. W naszym przepisie grillujemy kurczaka w 200 stopniach Celsjusza. Pamiętaj o tym, żeby rozpalać grilla zawsze przy otwartej pokrywie, dzięki temu mamy pewność, że gaz się nie skumuluje i nie wybuchnie.
  2. Kiedy grill się rozgrzewa, przygotowujemy mieszankę przyprawową.
  3. Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy.
  4. Kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
  5. Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony mieszanką przypraw.
  6. Do standu na kurczaka wlewamy piwo, do około 2/3 wysokości. Nie wlewamy piwa do pełna – w momencie, kiedy na grillu będzie wyższa temperatura, zbyt dużo piwa wyleje się na zewnątrz. Do środka wsypujemy resztkę przypraw z mieszanki. Dzięki temu, kiedy piwo zacznie wrzeć i parować, mieszanka przypraw nada dodatkowo smaku kurze od środka.
  7. Jeżeli nie masz standu na kurczaka, mięso możesz przygotować na zwykłej puszce z piwem: najpierw dokładnie ją umyj, odlej nieco piwa, aby piwo nie wylało się, kiedy zacznie wrzeć. Puszkę do piwa ustaw stabilnie na brytfannie albo tacce.
  8. Kurczaka nadziej na stand lub puszkę. Skrzydełka kurczaka zahacz do tyłu, aby za bardzo się nie przypaliły. Posyp odrobiną chilli.
  9. Przygotowanego kurczaka spryskaj olejem. Polecamy olej z wysokim punktem dymienia, np. olej ryżowy.
  10. Warzywa kroimy w większe kawałki i wrzucamy do brytfanki, doprawiamy je solą i olejem.
  11. Kiedy grill jest już maksymalnie rozgrzany, skręcamy palniki. Kurczaka będziemy grillować metodą pośrednią: zostawimy tylko 2 skrajne palniki, środkowy wyłączymy i właśnie nad nim układamy brytfankę. Zamykamy pokrywę grilla.
  12. Po około godzinie grillowania kurczaka, ułóż na ruszcie ziemniaczki: niewielkie, młode ziemniaczki umyj pod bieżącą wodą. Przełoż do miski, posyp obficie solą, dopraw chilli, suszonym czosnkiem i ziołami (rozmaryn lub oregano) albo gotową mieszanką. Dodaj dużą ilość jasnego sosu sojowego i olej ryżowy. Ziemniaczki odstaw na 15 minut, aby przeszły smakiem.
  13. Ziemniaki wrzucamy na ruszt obok kurczaka, grillujemy je pod zamkniętą pokrywą w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez 30-45 minut. Kiedy wrzucisz na ruszt ziemniaki, spryskaj dodatkowo kurczaka olejem ryżowym.
  14. Po 1,5 h grillowania, wbij termometr w najgrubsze kawałki kurczaka, kiedy kurczak będzie miał w środku temperaturę 75 stopni Celsjusza, jest gotowy.
  15. Po zdjęciu kurczaka, odczekujemy około 15 minut, aby piwo w środku przestało wrzeć.
  16. Kurczaka kroimy ostrym nożem na kawałki i serwujemy z warzywami i ziemniakami z grilla.
  17. Kurczak na puszce piwa gotowy! Smacznego! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Indyk z grilla w całości 24h >5 osób Wideo Indyk z grilla w całości
Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *