Stek z grilla z sosem pieprzowym
Soczysty stek z grilla z antrykotu w sosie pieprzowym to prawdziwy hit! Danie, które przygotujesz błyskawicznie, sprawi, że Twoi goście będą zachwyceni. Dodatek fermentowanego pieprzu nadaje charakteru, a wyrazisty i esencjonalny sos demi-glace podkreśla smak mięsa. Wypróbuj koniecznie!
Stek z antrykotu przygotowaliśmy na grillu gazowym Weber Genesis II EP-335 GBS. Model ten posiada palnik boczny, na którym możemy przygotować sos pieprzowy bez konieczności przechodzenia do kuchni. Jeżeli chcesz uzyskać na steku efektowną kratkę, pamiętaj o tym, aby odpowiednio grillować mięso. Wyobraź sobie, że stek leży na tarczy zegara. Najpierw połóż go na rozgrzanym ruszcie jednym końcem na godz. 22.00 – a następnie zamknij pokrywę. Po kilku minutach, kiedy linie ładnie zaznaczą się na mięsie, obróć stek tak, aby jego koniec wskazywał godzinę 14.00.
Sprawdź także: Jak przygotować perfekcyjny stek?
Składniki
- 260 g antrykotu
- Olej do posmarowania mięsa
- Sos pieprzowy
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml sosu demi-glace
- 150 ml śmietany
- 50 ml brandy
- Musztarda francuska
- Pieprz ziarnisty
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do podsmażenia czosnku
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki na sos pieprzowy oraz kawałek antrykotu.
- Olej rozgrzewamy na bocznym palniku grilla. W tym czasie rozgniatamy czosnek i siekamy.
- Czosnek wrzucamy na rozgrzany olej i uważając, aby się nie przypalił, delikatnie podsmażamy.
- Do podsmażonego czosnku dodajemy brandy i odstawiamy na boczny, wyłączony palnik.
- Następnie dodajemy sos demi-glace i musztardę francuską. Zostawiamy na chwilę na małym ogniu, aby sos zredukował się i zagęścił.
- Grill rozgrzewamy do temperatury 280 stopni.
- W tym czasie stek z antrykotu smarujemy z dwóch stron olejem. Mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Grillujemy metodą bezpośrednią pod zamkniętą pokrywą przez 5 minut z obu stron. Z jednej strony stek powinien być na ruszcie przez około 2,5 minuty. Jeżeli chcemy uzyskać efekt ładnej kratki na steku, wyobraźmy sobie, że stek leży na tarczy zegara. Najpierw kładziemy go na rozgrzanym ruszcie jednym końcem na godz. 11.00 – a następnie zamykamy pokrywę. Po kilku minutach, kiedy linie ładnie zaznaczą się na mięsie, obracamy stek tak, aby jego koniec wskazywał godzinę 13.00.
- Stek zdejmujemy z grilla i odkładamy na bok, aby odpoczął około 5 minut.
- Wlewamy śmietanę do zredukowanego sosu pieprzowego.
- Do sosu dodajemy kilka ziarenek pieprzu oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Jeżeli grillowaliśmy antrykot w całości, wycinamy niejadalne części, takie jak kości. Stek możemy pokroić na mniejsze kawałki.
- Mięso doprawiamy solą i fermentowanym pieprzem i wylewamy na nie sos pieprzowy.
- Stek z grilla z sosem pieprzowym gotowy!