Picanha – brazylijski stek z grilla
Przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznej Brazylii, gdzie smak i aromat spotykają się w wyjątkowym daniu – picanha, brazylijski stek z grilla. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz zaledwie dwóch składników i rożna obrotowego. Zaczynajmy!
Picanha to wyjątkowe i smakowite danie, które jest prawdziwą gwiazdą brazylijskiej kuchni. Sirloin cap, w Polsce znany również jako rumsztyk, to stek wycinany z czubka wołowiny pierwszej krzyżowej z doskonałej rasy Angus sezonowany 3-4 tygodnie. Soczyste, aromatyczne i pełne charakteru mięso wyróżnia się swoją unikalną warstwą tłuszczu, która nadaje mu niezwykłego smaku i konsystencji. Jeśli jesteś miłośnikiem grillowania i poszukujesz nowych, ekscytujących smaków – picanha będzie doskonałym wyborem.
Prezentowane danie zostało wykonane na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo z palnikiem rożna. W przepisie niezbędny będzie również rożen obrotowy ze szpikulcem, który wykorzystamy do pieczenia mięsa. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
Składniki
- 1000 g steku Picanha
- płatki soli
Przygotowanie:
- Wykonanie przepisu rozpoczynamy od pokrojenia steka na 3-4 równe kawałki – każdy kawałek powinien mieć szerokość około 2-3 palców. Następnie układamy mięso w kształcie litery U na szpikulcu rożna obrotowego i obficie posypujemy solą.
- Odpalamy grilla Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo, włączamy palnik rożna i ustawiamy go na pełną moc. Po krótkiej fazie nagrzewania rożen wraz z picanhą mocujemy na grillu i uruchamiamy silnik rożna.
- Po około 20-30 minutach ostrym nożem odcinamy z mięsa pierwsze plastry. Następnie ponownie solimy picanhę i wkładamy z powrotem do grilla. Ten krok powtarzamy jeden po drugim, aż mięso zostanie całkowicie odcięte.