Picanha – brazylijski stek z grilla
60 min 4 osoby < 300 zł

Picanha – brazylijski stek z grilla

Przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznej Brazylii, gdzie smak i aromat spotykają się w wyjątkowym daniu – picanha, brazylijski stek z grilla. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz zaledwie dwóch składników i rożna obrotowego. Zaczynajmy!

Picanha to wyjątkowe i smakowite danie, które jest prawdziwą gwiazdą brazylijskiej kuchni. Sirloin cap, w Polsce znany również jako rumsztyk, to stek wycinany z czubka wołowiny pierwszej krzyżowej z doskonałej rasy Angus sezonowany 3-4 tygodnie. Soczyste, aromatyczne i pełne charakteru mięso wyróżnia się swoją unikalną warstwą tłuszczu, która nadaje mu niezwykłego smaku i konsystencji. Jeśli jesteś miłośnikiem grillowania i poszukujesz nowych, ekscytujących smaków – picanha będzie doskonałym wyborem.

Prezentowane danie zostało wykonane na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo z palnikiem rożna. W przepisie niezbędny będzie również rożen obrotowy ze szpikulcem, który wykorzystamy do pieczenia mięsa. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki

  • 1000 g steku Picanha
  •  płatki soli

Przygotowanie:

  1. Wykonanie przepisu rozpoczynamy od pokrojenia steka na 3-4 równe kawałki – każdy kawałek powinien mieć szerokość około 2-3 palców. Następnie układamy mięso w kształcie litery U na szpikulcu rożna obrotowego i obficie posypujemy solą.
  2. Odpalamy grilla Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo, włączamy palnik rożna i ustawiamy go na pełną moc. Po krótkiej fazie nagrzewania rożen wraz z picanhą mocujemy na grillu i uruchamiamy silnik rożna.
  3. Po około 20-30 minutach ostrym nożem odcinamy z mięsa pierwsze plastry. Następnie ponownie solimy picanhę i wkładamy z powrotem do grilla. Ten krok powtarzamy jeden po drugim, aż mięso zostanie całkowicie odcięte.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy Top Blade z gremolatą 30 min 2 osoby Stek wołowy Top Blade z gremolatą
Empanady z szarpaną wieprzowiną 60 min 4 osoby Empanady z szarpaną wieprzowiną
Stek Tomahawk z grilla gazowego 45 min 2 osoby Stek Tomahawk z grilla gazowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *